مشاوره ازدواج چیست؟

مشاوره ازدواج چیست؟ مشاوره قبل از ازدواج چه کمکی به ما می کند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

معمولا شروع زندگی مشترک و تصمیم به ازدواج یک ریسک محسوب می‌شود. چرا که افراد برای یکدیگر مانند یک هندوانه در بسته هستند و شناخت کامل برای هر دو طرف نیاز به زمان دارد. بنابراين در این مسیر بررسی همه‌ی جوانب ازدواج و مشاوره با افراد به داشتن یک ازدواج موفق کمک خواهد کرد. مراجعه به مشاوره خانواده و مشورت کردن با یک روانشناس می‌تواند به گرفتن یک تصمیم درست در زندگی به شما کمک کند. در این مقاله سعی شده است که چگونگی مشاوره ازدواج، فواید و اثرات آن بررسی شوند تا شما با مطالعه‌ی آن به اهمیت این موضوع پی ببرید.

مشاوره پیش از ازدواج چیست؟

در واقع بخشی از زوج درمانی را در فرایند مشاوره قبل از ازدواج انجام می‌دهند. در این روش، مشاور به جای شما تصمیم نمی‌گیرد و یا جواب مثبت یا منفی را قطعی اعلام نمی‌کند؛ بلکه به شما در انتخاب همسری متناسب با روحیات و توقعاتتان کمک خواهد کرد. با رفتن به مشاوره قبل از ازدواج با مسائل و مسئولیت‌هایی که بر دوش هر کدام از افراد است آشنا می‌شوید.

مشاوره پیش از ازدواج چیست؟

حتی می‌توانید در مشاوره فردی شرکت کرده و به خصوصیات و نوع رفتار خود در رویارویی با مشکلات عمیق‌تر نگاه کنید. هم‌چنین به صورت زوج به روانشناس مراجعه کرده و مسئولیت‌های ازدواج و خصوصیات رفتاری طرف مقابل خود را با آگاهی بیشتر بررسی کنید. بهتر است که در مشاوره‌ها به صورت زوج شرکت کنید تا راحت‌تر بتوانید طرف مقابل خود را بشناسید و به زوایای پنهان شخصیت خود پی ببرید.

معیارهای مورد بررسی در ازدواج توسط مشاور

مشاور باید تمام معیارهای بین زوجین را از ابتدا تا انتها مورد بررسی قرار دهد تا بتواند کمکی مفید در تصمیم گیری به آن‌ها بکند. این معیارها عبارت‌اند از:

  • جذابیت‌های اولیه

در ابتدای آشنایی سه عامل باعث برقراری ارتباط بین افراد می‌شوند که از قرار زیر هستند:

  • جذابیت جنسی: معمولا اولین چیزی که افراد را به سمت یکدیگر می‌کشاند ظاهر و جذابیت‌های جسمانی و جنسی طرف مقابل است. به‌علاوه هرگز نباید به “جمله ظاهر اصلا مهم نیست” توجه کنید. طرف مقابل باید با معیارهایی که شما از همسر آینده‌تان انتظار دارید هماهنگی داشته باشد.
  • جذابیت‌ تشابه در دو طرف: اینکه اخلاق و رفتار دو فرد به هم نزدیک باشد و در بسیاری از موارد با یکدیگر هم نظر باشند، جذابیت‌های خاص خود را دارد. این تشابه رفتار و افکار در زندگی احتمال جر و بحث و اختلاف نظرها را کاهش می‌دهد.
  • جذابیت مکمل بودن افراد: گاهی اوقات افراد به دنبال کسی هستند که علاوه بر همراه بودن در بسیاری موارد، مکمل اخلاقی باشد ‌که در خود فرد وجود ندارند. یعنی در کنار تشابه کمی تفاوت داشتن به رابطه هیجان می‌دهد. 

بررسی تخصصی هریک از این موارد می‌تواند در تعیین هدف شما از ازدواج بسیار کمک‌کننده باشد.

۲) معیار‌های غیر ظاهری 

بعد از بررسی جذابیت‌های اولیه‌ای که دو طرف برای یکدیگر دارند، مسائلی مورد بررسی قرار می‌گیرند که به شناخت بهتر طرف مقابل کمک می‌کنند. این موارد از قرار زیر هستند:

  • مسائل مذهبی: در این مورد پوشش، مراسمات مذهبی، واجبات و مستحبات مد نظر و… زوجین بررسی می‌شود.
  • مسائل اقتصادی: توقعات مالی، درصد حقوق، جهیزیه، مهریه، استقلال مالی همسر، نحوه دخل و خرج زندگی، مسئولیت آن و… از جمله مسائل اقتصادی هستند که توجه به آن‌ها مهم است.
  • مسائل جنسیتی: مسائلی مانند تحصیل و اشتغال خانم، شیوه‌ی تقسیم کار در خانه و بیرون از آن، دیدگاه جنسیتی دو طرف نسبت به هم نیز قبل از ازدواج باید مورد بحث قرار بگیرند. 
  • مسائل فرزندپروری: تعیین نقش والدین در تربیت فرزند، تعداد فرزند، زمان فرزندآوری و تمام مسائل مربوط به آن باید مورد بررسی قرار بگیرند.
  • مسائل جنسی: باورهای جنسی، تشابه در میل جنسی، سلامت جنسی، گذشته جنسی و… نیز از مسائل مهمی هستند که در زمان مشاوره به آن توجه می‌شود.

معیارهای مورد بررسی در ازدواج توسط مشاور

چگونگی انجام مشاوره ازدواج 

مشاوره‌های ازدواج در چند جلسه انجام می‌شوند تا تمام مسائل مورد بررسی قرار می‌گیرند. در ابتدا روانشناس با کمک مصاحبه‌ی بالینی تلاش می‌کند شناختی کلی از دو طرف به دست آورد. سپس زوجین باید درباره‌ی خودشان، سبک زندگی، خانواده، ویژگی‌های شخصی، معیارهای انتخاب همسر، انتظارات، خطوط قرمز و احساساتشان برای روانشناس توضیحات کاملی ارائه دهند.

مشاور باید طبق آزمون‌های علمی، تمام جوانب این ازدواج را بررسی کند. در این زمینه باید به تفاوت و نکات مشترک زوجین و خانواده‌ها، سلامت روانی، درصد موفقیت ازدواج و… بسیار توجه داشت‌. بعد از گذراندن تمام مراحل، فرد متخصص اطلاعاتی را درباره احتمال موفقیت این ازدواج و شخصیت طرفین در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد.

هرگز در مشاوره‌ ازدواج به شما درباره‌ی ازدواج کردن یا نکردن پیشنهادی نمی‌شود. بلکه شما با شرکت در این جلسات ترسیمی کلی از تشکيل خانواده با فرد مدنظرتان خواهید دید و با موانع این تصمیم با چشمانی باز آشنا می‌شوید. بنابراین می‌توانید با آگاهی بهترین تصمیم را برای آینده خود بگیرید.

مشاوره ازدواج چه کمکی به زوجین می‌کند؟

  • اگر قبل از ازدواج مشورت با یک فرد بی‌طرف اما آگاه و خبره را شروع کنید، تصمیمات بهتری خواهید گرفت.
  • با شرکت در این جلسات سریع‌تر به شناخت طرف مقابل خود می‌رسید و هم‌چنین این شناخت کلی و جامع خواهد بود.
  • با توجه به شخصیت‌های دو طرف مشخص می‌شود که با تقویت چه رفتاری رابطه‌ی بین آن‌ها بهتر پیش می‌رود.
  • مشاوره ازدواج کمک می‌کند تفاوت‌های بین افراد و مشکلاتی که قرار است پیش آید قبل از شروع یک رابطه جدی حل شوند و زوجین با تصمیمی درست زندگی خوبی را بسازند.
  • گاهی اوقات زوجین با اخلاق و رفتار یکدیگر آشنا شده‌اند اما نسبت به ایجاد یک رابطه جدی و تشکیل خانواده بدبین هستند و از قبول مسئولیت می‌ترسند. در این زمان مراجعه به مشاوره‌ خانواده و یک روانشناس بسیار کمک می‌کند.

مشاوره ازدواج به چه کسانی پیشنهاد می‌شود؟

مشاوره ازدواج به چه کسانی پیشنهاد می‌شود؟

باید بدانید که همه‌ی افرادی که قصد جدی برای ازدواج و قبول مسئولیت را دارند، باید به مشاور مراجعه کنند. در این مورد بهتر است افراد سه تا چهار ماه با یکدیگر آشنا شوند و شناخت کلی از یکدیگر داشته باشند. سپس با دریافت مشاوره‌ی مناسب طی چند جلسه تصمیمات نهایی را بگیرند. بنابراین باید از دوره‌ی عاطفی و احساسات اول رابطه گذر کرده و سپس با پذیرش بالاتری نسبت به مسائل به مشاوره بروید.

لزوم شرکت خانواده‌ها در مشاوره ازدواج

اگر در شروع زندگی، خانواده افراد با ازدواج و یا مسائلی در این بابت مخالفتی دارند، چند جلسه مشاوره نیز برای خانواده‌ها تشکیل می‌شود. به طور کلی شرکت خانواده‌ها در این گونه جلسه‌ها لزومی نخواهد داشت و بیشتر مسائل بین زوجین مورد بررسی قرار می‌گیرد. با این حال در بسیاری از موارد، یک روانشناس می‌تواند به خوبی اختلافات موجود را ریشه‌یابی کرده و به رفع بهتر و سریع‌تر آن‌ها کمک کند. 

تعداد جلسات مشاوره ازدواج 

به طور معمول مشاوره ازدواج بین ۳ تا ۱۰ جلسه متغیر خواهد بود. با این حال تعداد این جلسه‌ها به شناخت دو طرف از یکدیگر، مشکلات بین آن‌ها و شخصیت هر کدام بستگی دارد.

سخن پایانی

زوجین بهتر است قبل از شروع زندگی مشترک و قبول مسئولیت ازدواج تمام مسائل را با کمک یک مشاور بررسی کنند. وجود فردی بی‌طرف در این زمینه باعث شناخت بهتر افراد نسبت به یکدیگر، خانواده‌ها و شرایط مختلف می‌شود و کمک می‌کند تا تصمیمات با آگاهی بیشتری گرفته شوند. بنابراین شرکت در مشاوره ازدواج می‌تواند به شناخت بهتر کمک کرده و احتمال شکست را تا حد زیادی کاهش دهد.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *