همة ما ممکن است مهارتها و تجربیات منحصر به فردی را در طول زندگی خود به دست آوریم؛ اما آیا همة افراد میتوانند این تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند؟ نحوه تعامل و اشتراکگذاری مسائل مختلف در همه انسانها یکسان نیست و به بیان هر شخص مربوط میشود. افراد از طریق بیان که افکار، احساسات و شخصیت را نشان میدهد خود را از دیگران متمایز میکنند؛ به همین علت به عنوان یکی از جنبههای حیاتی زندگی شناخته شده است. پس برای یادگیری درست خود بیانگری و راههای تقویت آن توصیه میکنیم این مقاله را از دست ندهید.
خود بیانگری چیست؟
حتماً تا به حال در موقعیتی قرار گرفتهاید که نظرتان با اکثریت افراد مخالف یا متفاوت است و یا نیاز به فهمیدن چیزی داشتهاید؛ اما در هر دو موقعیت نتوانستهاید ابراز وجود کنید. حتماً تعجب خواهید کرد اگر بفهمید که عدة زیادی از مردم با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. چیزی که شما نیاز به آموختن آن دارید، هنر ابراز وجود یا خود بیانگری است.
ابراز وجود زمانی است که فرد نشان میدهد که با دیگران تفاوت دارند. با استفاده از این توانایی میتواند احساسات، افکار و ایدههای خود را از طریق کلمات و یا حتی رفتار خود بیان کند. بیان برخی از احساسات میتواند دشوار باشد؛ اما اگر یاد بگیریم بهدرستی خود را بیان کنیم بهتر از قبل میتوان عقاید و احساسات خود را درک کرد تا اینکه آنها را پنهان و یا انکار کنیم. خود بیانگری این امکان را به ما میدهد که به جای دیده شدن مثل یک فرد خشک و ربات مانند، به عنوان یک انسان با نظرات و ایدههای متفاوت شناخته شویم.
اهمیت خود بیانگری
توانایی ابراز وجود میتواند برای انسان شادی و آرامش را به همره داشته باشد. بر اساس گفته متخصصین خود بیانگری با تعداد بیشماری از مفاهیم مثبت مانند آزادی، خلاقیت، شجاعت، اطمینان به خود و … ارتباط دارد. بازی کودکان با مواد متنوع و خلاقیت در بازیها میتواند به رشد و تفکر آنها کمک کرده و در توسعه مهارتهای کودک نیز نقش مهمی دارد. همچنین به او اجازه میدهد که دنیا را از دیدگاههای مختلفی درک کند. بیان واقعی خود به جای ابراز شخصیت جعلی و ساختگی در روانشناختی فرد نیز بسیار اهمیت دارد. زمانی که دیگران از بیان شما اطمینان پیدا کنند میتوانید روابط سالمتر و مؤثرتری را تجربه کنید.
انواع روشهای ابراز وجود
انسان از بدو تولد به گونهای آفریده شده است که بتواند خود را بیان کرده و نیازهای شخصیاش را برطرف کند. به همین علت مسئله خود بیانگری در زندگی روزمرة ما به وفور دیده میشود. ابراز وجود انواع مختلفی دارد؛ اما شامل دو نوع اصلی خود بیانگری کلامی و غیرکلامی میشود. خود بیانگری کلامی از طریق صحبت کردن با خانواده، دوستان و یا حتی درمانگر انجام میشود و یا حتی میتواند به صورت فریاد زدن و تخلیه احساسات منفی نیز باشد. نوع غیرکلامی آن شامل حالات چهره و زبان بدن مانند حالات منفی صورت و یا لبخند زدن است که میتواند منجر به ایجاد اضطراب در افراد شود.
آسیبهای روحی ناشی از عدم خود بیانگری
یک کودک در هنگام تولد اگر خوششانس باشد، در خانوادهای بزرگ میشود که قادرند به خوبی از او محافظت کرده و نیازهای او را تأمین کنند. این نوزاد در ابتدا نیازهای مختلف خود را از طریق گریه بیان میکند و برای زنده ماندن کاملاً به دیگران وابسته است. به همین علت با بزرگ شدن به طور ناخودآگاه میآموزد که در بسیاری از زمینهها از افراد نزدیک خود پیروی کند.
حال اگر این کودک در خانوادهای با قوانین خاص و مشخص رشد کرده باشد ممکن است برای گرفتن تأیید از دیگران هویت و نظرات واقعی خود را کنار بگذارد. زمانی که فرد نتواند خود واقعیاش را بیان کند، ممکن است با احساساتی نظیر ترس، استرس و ناامیدی روبهرو شود. این خود سبب ایجاد رفتارهایی مانند ساکت بودن، عدم تصمیمگیری، نبود اعتماد به نفس و بروز مشکلاتی در روابط شخصی و اجتماعی میشود و در نهایت میتواند آسیبهای جبرانناپذیری مانند اضطراب، افسردگی و یا حتی خودکشی را به وجود آورد.
راههای تقویت خود بیانگری در افراد
تمرینات فیزیکی
رقص، هنرهای رزمی و یا حتی یوگا راههایی هستند که میتوانند به شما در ابراز احساسات و کاهش هیجانات درونیتان کمک کنند. یادگیری یک ورزش جدید میتواند یک فرصت عالی باشد تا بهتر با نقاط ضعف و قوت بدنی خود آشنا شوید.
فعالیت در زمینههای هنرهای تجسمی
از طریق انجام کارهای هنری در زمینههای متفاوتی مانند نقاشی، باغبانی، سفالگری و یا حتی طراحی لباس میتوانید ایدههای فکری خود را به نمایش درآورده و آنها را با دیگران به اشتراک بگذارید.
نوشتن
بسیاری از مردم افکار و احساسات خود را با نوشتن بیان میکنند. در واقع نوشتن بهعنوان یکی از محبوبترین راهها برای خود بیانگری شناخته میشود. شما میتوانید راههای متفاوتی را مانند نوشتن یک کتاب، دکلمه، داستان کوتاه و یا حتی شعر برای بیان خود امتحان کنید.
موسیقی
موسیقی خود نوعی از ارتباط است. شما میتوانید با آوازخواندن، ساززدن و یا حتی پخش موسیقی خود را بیان کرده و با دیگران ارتباط صمیمانهتری برقرار کنید. موسیقی دنیای جدیدی از تجربیات را به روی افراد باز میکند و به آنها فرصت میدهد تا با ابراز خود احساس شادتری در زندگی داشته باشند.
خود بیانگری از طریق سخاوت
سخاوت علاوه بر اینکه برای فرد نیازمند مفید است برای شخصی که از خود چیزی را به اشتراک میگذارد نیز اهمیت دارد. محققان دریافتند که رفتارهای سخاوتمندانه مانند اهدای خون، مراقبت از کودکان، کمکهای داوطلبانه در بیمارستانها و مدارس، نوشتن یادداشتهای حاوی جملات مثبت و … تأثیرات زیادی در روابط اجتماعی افراد دارند و باعث شده تا دید بهتری نسبت به زندگی پیدا کنند.
بیان خود از طریق گفتار
همه افراد قادر به صحبت کردن در مقابل عده زیادی نیستند. توانایی صحبت کردن و ابراز وجود در جمع مهارت خاصی است و به اعتماد به نفس بالا و تمرین نیاز دارد. اما این روش به شما کمک میکند تا ایده و باورهای خود را به طور مستقیم با دیگران به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
- بهترین راه خود بیانگری چیست؟
خود بیانی فیزیکی به عنوان بهترین راه ابراز وجود شناخته میشود که این میتواند شامل حرکات ورزشی که به رشد جسم نیز کمک میکنند باشد.
- چهار نوع خود بیانگری چیست؟
بر اساس آمارها چهار احساس شادی، غم، ترس، خشم و انزجار چهار نوع اولی هستند که به عنوان بیان خود در بین فرهنگها و جوامع مختلف قابل شناساییاند.
- چرا بیان کردن خود سخت است؟
بسیاری از مردم تنها به دلیل ترس از انتقاد و طردشدن توسط سایر افراد از خود را بیان نمیکنند. این نوع ترسها زمانی به وجود میآیند که فرد دارای مشکل عدماطمینان به دیگران و اعتماد به نفس پایین باشد.