اعتماد به نفس چیست

اعتماد به نفس چیست؟ 10 نکته طلایی داشتن اعتماد به نفس

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

هر شخص در زندگی باید به خود و توانایی‌های خود به میزان کافی اعتقاد و ایمان داشته باشد. هر فردی باید به خودش ایمان داشته باشد که می‌تواند از پس چالش‌های پیش رو در زندگی‌اش بربیاید و قدرت کافی برای عبور کردن از آن‌ها را دارد. این حالت که فرد توانایی‌های خود را واقع‌بینانه درک کرده و می‌تواند به خودش احساس امنیت بدهد را اعتماد به نفس می‌گویند. در ادامه با ما همراه باشید که توضیحات بیشتری درباره این ویژگی جذاب توضیح دهیم و نکات طلایی مربوط به آن را نیز بازگو کنیم.

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس در واقع یک مفهوم ساده است که هر کسی به راحتی می‌تواند آن را درک کند، اما تعابیر و تعاریف متنوعی از آن ارائه می‌شود. اگر بخواهیم به ساده‌ترین شکل ممکن، اعتماد به نفس را تعبیر کنیم می‌توانیم بگوییم خودباوری است.

داشتن اعتماد به نفس

اصطلاحا اعتماد به نفس یعنی اینکه هر فردی باید به توانایی‌های شخصی خود نهایت اطمینان و باور را داشته باشد. زمانی که فرد اعتماد به نفس کافی داشته باشد، می‌تواند مسئولیت کارهای مختلف و همچنین ارتباط برقرار کردن با دیگران را به عهده بگیرد.

تفاوت اعتماد به نفس با خودشیفتگی و عزت نفس

برای اینکه بتوانید تفاوت بین این سه مفهوم را به‌خوبی تشخیص دهیم، در ابتدا باید یک تعریف برای عزت نفس و همچنین خودشیفتگی ارائه دهیم.

خودشیفتگی ممکن است که مکانیسم دفاعی بدن باشد و به دلیل ناامنی رخ دهد. در این حالت فرد احساس برتری از دیگران داشته و خود را از سایر افراد برتر و بهتر می‌بیند. این در حالی است که در اعتماد به نفس، احساس شخص تنها نسبت به توانایی‌ها و صلاحیت خودش بوده و خودباوری است.

شاید فکر کنید که عزت نفس و اعتماد به نفس همواره در یک جهت و راستا باشند، اما باید بگوییم که این طور نیست. افراد دارای عزت نفس با خودشان با نهایت احترام برخورد می‌کنند و متکی به درآمد، شهرت، الکل، مواد مخدر و … نیستند. این افراد از سلامت خود به حد کافی مراقبت می‌کنند. در همین راستا ممکن است یک شخص اعتماد به نفس کافی داشته باشد، اما عزت نفس او ضعیف باشد.

تفاوت اعتماد به نفس با خودشیفتگی

10 نکته طلایی داشتن اعتماد به نفس

در واقع اعتماد به نفس یک مهارت و توانایی اکتسابی است. پس هیچ‌کس با اعتماد به نفس فراوان به دنیا نمی‌آید. بلکه شما باید برای افزایش این توانایی خودتان تلاش کنید تا آن را به حد لازم و کافی برسانید. در این قسمت ما به شما راهکارها و نکاتی را ارائه می‌دهیم که با کمک آن‌ها می‌توانید اعتماد به نفس خود را به میزان خوبی ارتقا دهید.

1. شناسایی توانایی‌های خاص خود

این را بدانید که در کل دنیا، هیچ نسخه دیگری از شما وجود ندارد و همین نکته باعث می‌شود که شما خاص و منحصر به فرد باشید. هیچ‌کسی نیست که عینا توانایی‌ها و مهارت‌های شما را داشته باشد. پس این توانایی‌ها را به خوبی تشخیص داده و بشناسید. برای مهارت‌های خود بعد از شناختن، ارزش قائل شوید چراکه آن‌ها انحصارا به شما تعلق دارند.

2. اهمیت به ظاهر و آراستگی

آراستگی یکی از تأثیرگذارترین نکات بر روی اعتماد به نفس است. این‌که شما با ظاهری آراسته و تمیز در اجتماع حاضر شوید، می‌توانید تأثیر بسیار چشمگیر و شگرفی بر روی میزان اعتماد به نفس شما بگذارد، پس به هیچ عنوان از این موضوع غافل نشوید.

3. ورزش کردن

ورزش منظم و مداوم باعث می‌شود که هورمون‌های مختلفی در بدن شما ترشح شوند که وجود آن‌ها باعث انرژی مثبت در درون شما خواهد شد. در این حالت ورزش می‌تواند به صورت کاملا اتوماتیک وار، اعتماد به نفس شما را به میزان قابل‌توجهی افزایش داده و سبک زندگی شما را نیز در جهت مثبت تغییر دهد.

4. هدف‌گذاری کوچک

اهداف بزرگ، احتمال شکست بیشتری دارند و شکست عاملی مخرب برای اعتماد به نفس محسوب می‌شود. پس حتما هنگام تعیین کردن اهداف آتی، هدف‌های کوچک در نظر بگیرید که هم رسیدن به آن‌ها محتمل‌تر باشد و هم اینکه با موفقیت در آن‌ها بتوانید اعتماد به نفس خود را نیز ارتقا دهید. بعد از موفقیت در یک هدف، به سمت هدف بعدی رفته و به همین منوال پیش بروید.

5. مثبت اندیشی

یکی از اولین گام‌ها برای ارتقای اعتماد به نفس، کشتن افکار منفی و جایگذاری افکار مثبت به جای آن‌هاست. اصلا اجازه ندهید که افکار منفی بر ذهن شما چیره شوند. با تمرین‌های مثبت اندیشی روزانه، از بروز چنین حالتی جلوگیری کنید. شاید این کار در ابتدا دشوار باشد، اما پس از مدتی می‌توانید تأثیر مثبت آن را بر روی اعتماد به نفستان به چشم ببینید.

6. مهربانی با دیگران

اینکه شما با سایر افراد با مهربانی، سخاوت و عطوفت رفتار کنید، باعث می‌شود که نسبت به خودتان نیز چنین رفتاری داشته باشید. در واقع خوش‌رفتاری با دیگران، گام‌های ابتدایی برای خوش‌رفتاری با خود است. سعی کنید دیگران را ببخشید تا راه بخشش خودتان را نیز یاد بگیرید.

7. شناسایی و برقراری اصول

هر کسی باید در زندگی خود مطابق اصول و چارچوب خاصی پیش برود. در صورتی که شما چنین چیزی را در زندگی خود ندارید، پس زندگی شما جهت‌دار و هدفمند نخواهد بود. قبل از اینکه برای انجام هر کاری اقدام کنید، در ابتدا بسنجید و مطمئن شوید که با اصولتان همخوانی دارد یا خیر؟ بعد از شناسایی اصول سعی کنید تا همواره مطابق با آن‌ها پیش بروید؛ در این صورت، با اعتماد به نفس‌تر از گذشته به نظر خواهید رسید.

روش داشتن اعتماد به نفس

8. عدم مقایسه خودتان با دیگران

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهاتی که افراد در حق خودشان می‌کنند این است که سعی می‌کنند تا از طریق مقایسه خودشان با دیگران، اعتبار خود را بالا ببرند. این روش از پایه اشتباه است. همین نسخه از شما به اندازه کافی منحصر به فرد و خاص است؛ پس به دنبال مقایسه کردن خودتان نباشید و این اجازه را به هیچ شخص دیگری نیز ندهید.

9. تکنیک نه گفتن

هر چقدر توانایی نه گفتن در شما کمتر باشد، به دنبال آن افسردگی و اضطراب بیشتر و اعتماد به نفس شما نیز کمتر می‌شود. تحت هر شرایطی وقتی دیدید که موضوعی با اصول شما خوانایی نداشته و تن دادن به آن به ضرر شماست، حتما نه بگویید. تمرین نه گفتن یک نکته طلایی برای ارتقای اعتماد به نفس محسوب می‌شود.

10. صاف نشستن و ایستادن

فیزیک بدن شما نیز در میزان اعتماد به نفستان تأثیرگذار است. همواره سعی کنید به گونه‌ای نشسته و بایستید که پرصلابت و استوار به نظر برسید. از قوز کردن پرهیز کنید و اصلا حالتی را به خود نگیرید که مظلومانه و تدافعی باشد. مطابق تحقیقات انجام‌شده، قوز کردن هنگام نشستن و ایستادن، باعث می‌شود افکار منفی درباره خود داشته باشید.

سخن پایانی

اعتماد به نفس یک مهارت و توانایی است که هر کسی باید در جهت پرورش و همچنین ارتقای آن در وجود خود اقدام کند. اعتماد به نفس به معنی خودباوری بوده و کمک می‌کند تا افراد بتوانند بهتر از هر وقت دیگری، از پس مسئولیت‌هایی که به آن‌ها واگذار می‌شود برآمده و حتی خودشان داوطلب برای بر عهده گرفتن انجام کارهای مختلف شوند.

اصل اعتماد به نفس خودشناسی است؛ در واقع فرد باید به میزان کافی خودش و توانایی‌هایش را شناخته و برای آن‌ها ارزش قائل شود. نکات طلایی بسیاری وجود دارند که باعث ارتقا و افزایش اعتماد به نفس می‌شوند. همچنین در صورت نیاز می‌توانید در جلسات مشاوره فردی شرکت کرده و به کمک یک روان‌درمانگر، به ارتقای این مهارت خود بپردازید.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *