حسادت کلمهای که هم نامش برای ما آشناست و هم نشانههای آن. به طور حتم برای هر فردی در هر دورهای از زندگی و برای هر اتفاق کوچک یا بزرگی ممکن است حسادت اتفاق افتاده باشد. اما آیا تمام حسادتها نیاز به درمان دارند؟ چه موقع باید برای درمان حسادت اقدام کنیم؟ اصلا راه درمانی برای این مشکل وجود دارد؟ چگونه حسادت نکنیم؟ برای پاسخ باید گفت در ابتدا باید متوجه شویم که حسادت چیست و چرا اتفاق میافتد. سپس میتوان راه درمانی مناسبی را برای آن پیدا کرد و از آن رها شد. پس اگر شما هم با این پرسشها یا هر سوال دیگری درباره درمان حسادت روبرو هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
حسادت چیست؟
حسادت نوعی واکنش هیجانی بوده که از نزدیک دو سالگی آغاز شده و ممکن است با رشد کودک تا بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد. باید گفت حسادت در کودکان پاسخی طبیعی است ولی بروز نشانههای حسادت در بزرگسالی نیاز به بررسی و درمان دارد. شخصی که حسادت میکند، فردی است که از وجود موفقیت، نعمت و پیشرفت دیگران در زمینههای مالی، تحصیلی و شغلی، از مورد توجه قرار گرفتن دیگران توسط فرد یا افراد دیگر، شناخته شدن دیگران در زمینههای مختلف اجتماع ناراضی بوده و از آسایش دیگران خوشحال نیست.
ریشه حسادت در چیست؟
- ورود فرزند دوم
- تحقیر کردن فرزند در مقابل همسالان و دیگران
- توجه نکردن به بچه ها در سالهای ۳ تا ۴ سالگی
- مقایسه فرزندان با یکدیگر
- فرق گذاشتن در تشویق و تنبیه بچهها
- تمایز قائل شدن میان فرزندان و یکی را برتر از دیگران دانستن
۸ راهکار برای درمان حسادت
حسادت جنبههای روانی، اجتماعی و رفتاری بسیاری به همراه دارد به همین دلیل توصیه میشود که برای درمان آن در زمان کوتاهی اقدامات مناسبی انجام شود. از جمله این اقدامات عبارتند از:
۱. خودداری از نشان دادن واکنش منفی
اگر در خود نشانههایی از حسادت را احساس کردید و متوجه شدید که این حس بر شما در حال غلبه شدن است و در حال عذاب کشیدن هستید، سعی کنید کاری انجام ندهید. به صورت کلی انجام هرگونه رفتاری که منشأ آن حسادت باشد، رابطه شما و شخصیتتان را از بین میبرد. به همین دلیل باید به خود فرصت دهید تا از میزان این حس در درونتان کاسته شود.
۲. شناسایی شرایط ایجاد حسادت
به صورت کلی حسادت در شرایط خاص و به دلیل بروز اتفاقات خاصی خود را نشان میدهد. برای مثال ممکن است دوستانتان ساعاتی را با اشخاص دیگری سپری کنند و این حس به شما داده شود که آنها دیگر به شما تمایلی ندارند و افراد دیگری را به شما ترجیح میدهند.
۳. افکار مثبت راهی برای خلاصی از حسادت
یکی از راهحلهای پیش رو برای درمان حسادت اصلاح افکار است. شما باید مثبت فکر کنید و برداشتهای مثبتی از اتفاقات دور و اطراف خود داشته باشید. شکاک بودن، غر زدن، گلایه کردن، تهمت زدن و غیره نه تنها روح شما را بلکه دیگران را هم آزار خواهد داد به همین دلیل باید از وقایع کوچک زندگی لذت برده، دیدگاه و نگرشتان را تغییر دهید و از افکار منفی دور شوید.
۴. عدم اعتماد دلیلی برای حسادت
در برخی از افراد ایجاد حسادت به دلیل وجود عدم اعتماد بین فرد با نزدیکان و دوستانش رخ میدهد. گاهی اوقات دلیل این حسادتها به خیانت افراد در اعتماد شما باز خواهد گشت به همین دلیل برای درمان حسادت لازم است یا از صمیم قلب طرف مقابلتان را مورد بخشش قرار دهید یا در روابطتان بازنگری کنید.
۵. مشخص کردن مرز روابط عاطفی
به صورت کلی در روابط عاشقانه حسادت در عشق در دو نفر رابطه وجود خواهد داشت و ممکن انجام برخی از کارها توسط یکی افراد موجب برانگیختن حس حسادت فرد دیگر شود به همین دلیل بهتر است برای داشتن یک رابطه شاد مرزهای مشخصی را برای خود تعیین کنید تا دچار سوتفاهم نشوید و در این مسیر به درمان حسادت خود کمک کنید.
۶. برای دوری از حسادت، اعتماد به نفس خود را تقویت کنید
یکی دیگر از راهکارهای درمان حسادت مقایسه نکردن خود با دیگران و افزایش اعتماد به نفس است. به یاد داشته باشید که شما تنها با یک نفر قابل مقایسه هستید و آن هم دیروز خودتان است. برای خود ارزش قائل باشید و بدانید که در جهان تنها یک نفر مانند شما وجود دارد که آن هم خودتان هستید. با تکیه بر تواناییهای خود، اهدافی برای خودتان تنظیم کنید و روی اعتماد به نفس خود فعالیت کنید.
۷. مرتبط نکردن حال خوبتان به شخص یا چیزی
سعی کنید روابط خود را در حد اعتدال نگه داشته و خودتان را به کسی یا چیزی وابسته نکنید در این صورت میتوانید زندگی شادی داشته باشید.
۸. خودخواه نباشید
کسی که خودخواه است سطح توقعاتی بالایی خواهد داشت به همین دلیل در بسیاری از شرایط افراد حسود بسیار خودخواه هم هستند. برای درمان حسادت باید متوجه شوید که دیگران نیازها و مشکلات خود را دارند پس سعی کنید از اوقاتی که با شما سپری میکنند، لذت ببرید.
سخن آخر
حسادت احساسی است که از فکر کردن زیاد و مقایسه کردن به وجود میآید که در این مقاله راههای سادهای را برای از بین بردن این حس با هم بررسی کردیم. هرچند این راه حلها میتوانند باعث از بین بردن حس حسادت شوند ولی در برخی افراد که شدت حسادت بالاتر رفته حتما باید به مشاوره فردی و روانشناس مراجعه کنند تا مراحل درمان به بهترین حالت ممکن پیش رود. در صورتی حسادت خود را درمان کنید، میتوانید زندگی شادتری داشته باشید و اهداف خود در زندگی را به نحو مطلوبی پیش ببرید.