در دنیای امروز، زندگی اجتماعی اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است و ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، مجبور هستیم برای برطرف کردن نیازهای خود، به صورت اجتماعی زندگی کنیم. در این شرایط باید بتوانیم با اطرافیان خود، ارتباط سالم و خوبی برقرار کنیم. برای اینکه بتوانیم این کار را به بهترین نحو انجام داده و دامنه ارتباطات گستردهای داشته باشیم، نیاز داریم که مهارت های ارتباطی خود را ارتقا دهیم.
ارتقای مهارت های ارتباطی کمک میکند تا بتوانیم رابطهای صمیمانهتر با اعضای خانواده و نزدیکان خود داشته باشید و منظور واقعی خود را به صورت صریح و دقیق با آنها در میان بگذاریم. در ادامه 10 روش برای بهبود مهارت های ارتباطی ارائه میدهیم که شما میتوانید از آنها استفاده کنید.
1. داشتن گوش شنوا یکی از مهارت های ارتباطی خوب
قطعا یکی از تأثیرگذارترین عوامل در تقویت مهارت های ارتباطی، خوب گوش دادن است. باید بتوانید به تکتک کلمات و جملات طرف مقابلتان گوش داده و اجازه دهید تا او حرف خود را به صورت کامل بزند؛ بدون اینکه برای قطع کردن صحبتش اقدامی بکنید.
با این کار شما میتوانید به درک درستی از همصحبت خود برسید و یک مکالمه خوب و متناسب با او داشته باشید. گوش دادن شما میتواند طرف مقابل را نیز به گوش دادن ترغیب و حس خوبی به شما القا کند که او نیز برای صحبتهای شما ارزش قائل است و به آنها گوش میدهد.
2. عدم پرهیز از سؤال پرسیدن
در حین مکالمات مختلف، ممکن است به هر دلیلی برای شما سؤالاتی پیش آید. احتمال دارد چند لحظه دچار حواسپرتی شده و به خوبی متوجه صحبتهای شخص مقابلتان نشده باشید یا اینکه در سخنان او، ابهامی برای شما وجود دارد که باید برطرف شود. در چنین مواقعی از سؤال پرسیدن نترسید و خجالت نکشید.
شما میتوانید با سؤال پرسیدن و تکرار چند جمله انتهایی فرد مقابلتان، نشان دهید که صحبتهای او برای شما جالب بوده و موردتوجهتان است. سؤال پرسیدن کمک میکند تا کمتر دچار سوءتفاهم شده و منظور از اصلی فرد مقابل را به خوبی متوجه شوید. همچنین با پرسیدن سؤالات مختلف، میتوانید یک مکالمه جذاب ایجاد کنید تا تنها یک نفر گوینده نباشد.
3. افزایش اعتماد به نفس
اعتماد به نفس کافی و بهجا، از مهمترین پارامترها برای تقویت مهارت های ارتباطی محسوب میشود. در صورتی که از اعتماد به نفس خوبی برخوردار باشید، میتوانید مکالمات و ارتباطهای خوبی شکل دهید و همچنین در زمینههای مختلف، رو به پیشرفت قدم بردارید. راههای مختلفی برای تقویت اعتماد به نفس وجود دارد که شما میتوانید از آنها بهره ببرید. در این راستا میتوانید در جلسات مشاوره فردی نیز شرکت کرده و از راهکارهای مشاور استفاده کنید.
4. تقویت همدلی
همدلی و درک کردن طرف مقابل، تأثیر بسیار زیادی در ارتباط دو طرفهای که بین شما وجود دارد میگذارد. شما باید در برخی از مواقع توانایی این را داشته باشید که حتی بخشهای ناگفته ارتباطتان را نیز تشخیص دهید و فرد مقابلتان را درک کنید. این عامل کاملا دوطرفه است و باید هر دو طرف به تقویت درک و همدلی بپردازند. سعی کنید حین معاشرت با دیگران، در صورت توان به آنها کمک کنید و بیتفاوت از کنار مشکلات آنها عبور نکنید. مهارت های ارتباطی صرفا به مکالمه ختم نمیشود و شما باید جنبههای دیگری از ارتباط را نیز در نظر داشته باشید.
5. سخن گفتن مختصر و بهینه
در هنگام صحبت کردن باید شرایط و خلق و خوی همصحبت خود را کاملا در نظر بگیرید. شما نمیتوانید یک حرف یکسان را به دو نفر که دارای روحیات متفاوتی هستند بزنید. در این زمینه باید حرف خود را بهینه کرده و ببینید که بازگو کردن این صحبت با این شخص که ویژگیهای خاصی دارد، کار درستی است یا بهتر است از انجام آن صرفنظر کنید! با این کار در ارتباطهای خود کمتر باعث ناراحتی دیگران خواهید شد. همچنین شما باید سعی کنید که مکالمات مفید و مختصر و درعینحال صمیمانهای ایجاد کنید تا وقت کمتری از خودتان و همصحبتتان گرفته شود.
6. حذف عوامل حواس پرتی
برای اینکه بتوانید با تمرکز کافی با دیگران ارتباط برقرار کنید، باید عوامل حواس پرتی را از دایره ارتباطتان حذف کنید. اگر این عوامل حواس شما را از توجه به همصحبتتان پرت کنند، نمیتوانید ارتباط خوبی را تشکیل دهید. به صورت کلی توجه به محیط اطراف، نکته خوب و مثبتی است و میتواند باعث تقویت مهارت های ارتباطی در شما شود؛ اما این اقدام نباید بهگونهای باشد که تمرکز شما را از مخاطبتان بگیرد.
عوامل حواس پرتی ممکن است یک مجله، یک خودکار و یا حتی گوشی تلفن شما باشند که باید آنها را کنار بگذارید. توجه داشته باشید که یک نوع بیادبی است اگر شما هنگام مصاحبت با شخصی، مشغول کار کردن با گوشی موبایلتان شوید.
7. استفاده متناسب از زبان بدن
از دیگر عوامل تأثیرگذار در تقویت مهارت های ارتباطی، زبان بدن است که به هیچ عنوان نباید از آن غافل شوید. استفاده مناسب و بهجا از زبان بدن، میتواند تأثیرگذاری صحبتهای شما را تا حد زیادی ارتقا دهد. اینکه شما بدون وقفه فقط حرف بزنید بدون اینکه از زبان بدنتان استفاده کنید، میتواند برای مخاطب خستهکننده باشد. نحوه تکان دادن دستها، حرکات بدن، نحوه نشستن، لبخند زدن، نحوه دست دادن و … همه اینها از زبان بدن تأثیرگذار هستند.
8. ارتباط چشمی مناسب
ارتباط چشمی را میتوان در دسته زبان بدن قرار داد؛ اما از آنجایی که این موضوع اهمیت بسیاری دارد، تصمیم به بررسی جداگانه آن گرفتیم. یک ارتباط چشمی خوب و بهجا، میتواند مخاطب را میخکوب صحبتهای شما بکند. به هیچ عنوان نباید از تأثیر ارتباط چشمی در مکالمات و ارتباطهای خود غافل شوید. شما میتوانید با صحبت کردن جلوی یک دوربین، به تقویت ارتباط چشمی بپردازید.
9. مهار کردن خشم
در برخی از مکالمات ممکن است صحبتهایی جاری شوند که خشم شما را برانگیزند. در چنین شرایطی شما باید مهارت کافی برای مهار کردن خشم خود و حفظ خونسردی داشته باشید. این کار اصلا ساده نبوده و نیازمند تمرین بسیاری است. اینکه شما سریعا در یک مکالمه کنترل خود را ازدستداده و اصطلاحاً از کوره در بروید، میتواند نشان از کمظرفیتی شما باشد.
10. تمرین و آمادگی برای ارتباط از قبل
اینکه شما قبل از برقراری ارتباط و ملاقات، یک سناریوی آماده از آنچه قرار است رخ دهد و صحبت شود در ذهن خود تداعی کنید، میتواند در این راه بسیار کمککننده باشد. بهصورت کلی بداهه صحبت کردن سختیهای مختلفی دارد که شما میتوانید با آمادگی از قبل، این سختیها را از مسیر خود بردارید.
حتی میتوانید نکات مهمی را که قصد دارید درباره آنها صحبت کنید در یک برگه یادداشت کرده و برای صحبت کردن درباره آنها تمرین کافی بکنید. این مهارت به شما کمک میکند تا از سکوتهای آزاردهنده هنگام مکالمات دوستانه عذاب نکشید و بتوانید بهخوبی سر صحبت را باز کنید.
جمعبندی
در دنیای امروز، همه ما نیاز داریم به تقویت مهارت های ارتباطی خود بپردازیم تا بتوانیم با اطرافیان و نزدیکان خود، یک ارتباط خوب و سالم تشکیل دهیم. بهبود این مهارت ها، تأثیری مثبتی بر روی ابعاد مختلف زندگی شما میگذارند که به هیچ عنوان نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد. برای اینکه بتوانید بهخوبی با دیگران ارتباط ایجاد کنید، راهکارهای مختلفی وجود دارند که شما میتوانید از آنها استفاده کنید. در قسمتهای قبلی به معرفی چند نمونه از تأثیرگذارترین روشهای تقویت مهارت های ارتباطی پرداختیم تا شما در صورت نیاز بتوانید از آنها بهره ببرید.