استرس پنهان

درمان استرس پنهان؛ مهم‌ترین علائم و ۷ راه‌ مقابله با استرس پنهان

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

استرس و اضطراب در درصد زیادی از افراد وجود داشته و می‌تواند ابعاد مختلفی از زندگی آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. استرس پنهان را می‌توان یک نوع پیچیده‌تر از اضطراب و نگرانی دانست که علائم و همچنین روش‌های درمان متفاوتی نسبت به نوع عادی دارد.

بعد از مشاهده علائم این بیماری، باید در جهت درمان آن اقدامات لازم را انجام داد تا از پیشروی آن و رسیدن به افسردگی جلوگیری شود. در ادامه با تعریف استرس پنهان، علائم آن و همچنین راه‌های درمان و مقابله با آن آشنا خواهیم شد.

استرس پنهان چیست؟

استرس پنهان یک نوع پیچیده از استرس عادی است. در این حالت ممکن است فرد دچار نگرانی‌ها و افکار منفی شود که دلیل و منشأ آن‌ها را نمی‌داند. اصلا اطلاعی ندارد که به چه دلیلی این نگرانی‌ها به سراغش می‌آیند و باعث آزار او می‌شوند. در چنین مواقعی اصطلاحا می‌گویند شخص دچار استرس پنهان شده است.

این مدل اضراب و نگرانی می‌تواند ابعاد مختلف زندگی فرد را تحت تأثیر قرار بدهد و از آنجایی که او هیچ‌گونه کنترلی بر افکار خود نداشته و دلیل به وجود آمدن آن‌ها را نمی‌داند، به نوعی تبدیل به یک بازیچه برای آن‌ها خواهد شد.

استرس پنهان چیست؟

علائم استرس پنهان

اگر بخواهید برای درمان استرس پنهان از طریق مشاوره فردی یا هر روش دیگری اقدام کنید، باید در مرحله اول علائم و نشانه‌های آن را بشناسید. نشانه‌های بیماری‌های روانی ممکن است در هر فرد با فرد دیگر متفاوت باشد، اما می‌توانیم تعدادی از شایع‌ترین علائم این نوع استرس را که در اغلب افراد مبتلا وجود دارند بیان کنیم.

1. ندانستن علت بیماری

یکی از اصلی‌ترین و بدترین علائم این استرس این است که فرد نمی‌داند چرا به چنین حالتی دچار شده است. اینکه فرد در حالت عادی زندگی خود، هر روز با استرس از خواب بیدار شود یک حالت عجیب بوده و به همین خاطر است که درمان این نوع اضطراب سخت‌تر از حالت عادی بوده و زمان زیادی نیاز دارد.

2. نداشتن خواب راحت

داشتن یک خواب راحت در طول شب، تمایل همه افراد است. اما زمانی که یک شخص مبتلا به استرس پنهان شود، خواب راحت برای او تبدیل به یک رویا خواهد شد. در این حالت فرد وقتی به تختخوابش می‌رود ممکن است ساعت‌ها پهلو به پهلو شده و خواب شب از چشمانش فراری باشد. این حالت می‌تواند به خاطر مشغله‌های فکری زیاد نیز باشد؛ اما وقتی با نشانه‌های دیگر استرس پنهان همراه شود، می‌توان آن را از علائم این بیماری دانست.

3. بیدار شدن با استرس

افرادی که مبتلا به استرس پنهان هستند فرقی نمی‌کند که چند ساعت خوابیده باشند و یا چه وقتی از روز بیدار شوند و همواره با استرس چشمان خود را باز می‌کنند. اضطراب و افسردگی بلافاصله بعد از بیدار شدن به درون این افراد می‌رسد. در این حالت فرد توانایی این‌که روز خوبی را برای خود رقم بزند نخواهد داشت.

4. فهرست و اجبار کردن کارهای روتین روزانه

بدون شک داشتن نظم در زندگی یک نکته کاملا مثبت است که باعث می‌شود تمرکز افراد بالا رفته و به تمام کارهایشان در طول روز برسند. در صورتی که این کارها در طول روز تبدیل به یک اجبار شود و فرد خود را مجبور کند که تحت هر شرایطی آن‌ها را انجام دهد، می‌تواند یکی از نشانه‌های استرس پنهان باشد. در این حالت اگر فرد از برنامه‌اش عقب بماند دچار هراس و نگرانی خواهد شد؛ پس اصلا نباید آن را ساده در نظر گرفت.

علائم استرس پنهان

راه‌های مقابله با استرس پنهان

بعد از آشنایی با علائم این بیماری، در صورت مشاهده آن‌ها باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای درمان آن اقدام کنید تا جلوی پیشروی را بگیرید. در این قسمت ما 7 راه مقابله بسیار ساده با استرس پنهان پیشنهاد می‌دهیم که در صورت بروز علائم می‌توانید به سراغ آن‌ها بروید.

1. خوابیدن به صورت طاق باز

در این حالت باید به صورت طاق باز بر روی تخت دراز بکشید تا آرام بگیرید. این عمل کمک می‌کند تا شما انگیزه و اشتیاق بیشتری برای انجام دادن کارهایتان داشته باشید و در نهایت استرس درونی و بی‌دلیل شما کاهش پیدا می‌کند. وقتی‌که دراز کشیده‌اید حواس خود را بر روی موضوعی مانند تنفس و یا شمارش اعداد متمرکز کنید تا تأثیرات چشمگیر آن را در مدت‌زمان کوتاهی ببینید.

2. تمیز و مرتب بودن

از دیگر راه‌های مقابله با درمان استرس پنهان، تمیز و مرتب بودن است. برای این کار کافی است در روز چند دقیقه زمان برای مرتب کردن همه چیز در اطراف خود اختصاص دهید. نامرتب بودن باعث شلوغی افکار شده و می‌تواند استرس پنهان را افزایش دهد. پس حتما با منظم کردن همه جا، یک محیط دنج و آرامش‌بخش برای خود ایجاد کنید و از آن لذت ببرید.

3. عدم استفاده از وسایل الکتریکی در شب

داشتن یک خواب آرام می‌تواند تا حد زیادی باعث کاهش استرس پنهان شود. استفاده از تلفن همراه، تبلت و یا کامپیوتر قبل از خواب می‌تواند خواب آرام را از شما دور کرده و استرستان را افزایش دهد. حتما نیم ساعت قبل از خواب از این لوازم و همچنین چرخ زدن در شبکه‌های اجتماعی دوری‌کنید تا جلوی هجوم افکار منفی به ذهن خود را بگیرید.

4. استفاده از ماسک اکسیژن

یکی از مشکلات جسمی که استرس به دنبال دارد، تنگی نفس است. اگر در چنین مواقعی دچار این عارضه می‌شوید، می‌توانید از ماسک اکسیژن استفاده کنید. همچنین اگر می‌دانید که قرار است در یک شرایط استرس‌زا قرار بگیرید، می‌توانید از چند دقیقه قبل، مقداری اکسیژن تنفس کنید. استفاده از ماسک اکسیژن مانند مدیتیشن تأثیرگذار بوده و به آرامش درونی شما کمک خواهد کرد.

5. تحرک پس از بیدار شدن از خواب

بدن انسان به منفعل بودن عادت ندارد و ترجیح می‌دهد که همواره در حال جنب و جوش باشد. ورزش صبحگاهی و یا به صورت کلی داشتن فعالیت بدنی در طول روز، راهی است که به کاهش و مقابله با استرس پنهان کمک بسیار زیادی می‌کند.

در این راستا باید از روزمرگی و یکنواختی خارج شده و همراه با دوستان یا خانواده و یا حتی خودتان به‌تنهایی به فعالیتی مشغول بشوید که شور و هیجان در شما فوران کند. فراموش نکنید که در کنار ورزش و تحرک، باید تغذیه سالمی داشته باشید که کمک کند هورمون‌های استرس‌زا کمتر از قبل ترشح کنند.

راه‌های مقابله با استرس پنهان

6. شکرگزاری به درگاه خداوند

یکی از تأثیرگذارترین راه‌ها برای درمان و مقابله با استرس پنهان، شکرگزاری است. شاید باورتان نشود اما این روش واقعا معجزه خواهد کرد. برای این کار کافی است چشمانتان را ببندید و برای تمام اتفاقات مهم زندگی خود و هرآن چه که خداوند به شما داده است نظیر سلامتی، خانواده، اطرافیان، خانه، شغل و درآمد، تحصیلات و … شکرگزاری کنید. در طی شکرگزاری تمرکز خود را بر روی نکات مثبت بگذارید تا فشار روانی ناشی از استرس کمتر و کمتر شود. این کار را هر روز انجام دهید تا تأثیر اعجاب‌انگیز آن را به چشم ببینید.

7. مدیریت زمان به صورت حرفه‌ای

وقتی‌که دچار استرس پنهان هستید، باید بتوانید وقت خود را به خوبی مدیریت کنید. عدم مدیریت درست زمان می‌تواند به تشدید استرس پنهان دامن زده و وضعیت را از آنچه هست بدتر کند. اگر مهارت کافی برای مدیریت زمان خود ندارید می‌توانید از مشاوره فردی و یا روان‌درمان تحلیلی کمک بگیرید تا یک برنامه مفید برای شما طراحی شود.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *