مشاور و روان درمانگر چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

مشاور و روان درمانگر چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

بسیاری از ما هنگامی که به مشکلی برمی‌خوریم به دنبال افرادی متخصص برای کمک می‌گردیم. اما گاهی ممکن است در این راه سردرگم شویم و ندانیم برای چه مشکلاتی چه افرادی واجد شرایط هستند. در ادامه این مطلب قصد داریم یک توضیح کلی از افرادی که می‌توانند در زمان نیاز برای شما مفید باشند، ارائه دهیم. بنابراین اگر می‌خواهید فرق مشاور و روان درمانگر را بدانید با ما همراه شوید.

مشاوره چیست و مشاور چه کسی است؟

مشاوره چیست و مشاور چه کسی است؟

زمانی که شما با یک مشکل خاص برخورد می‌کنید عاقلانه‌ترین کار این است که از فرد متخصصی کمک بگیرید. بر این اساس مشاور کسی است که با استفاده از دانش تخصصی که در مورد یک موضوع خاص دارد به حل مشکلات شما کمک کند.

اکثرا مشاوره‌ها به صورت یک پروسه دو طرفه کوتاه مدت در مورد یک موضوع مشخص است. مشاوران می‌توانند با ارائه انواع مشاوره مثل مشاوره فردی، مشاوره گروهی و یا مشاوره خانواده به ارگان‌ها، خانواده‌ها، گروه‌ها و افراد کمک کنند.

در طی جلسات مشاوره، مشاور سعی می‌کند با دادن اطلاعات تخصصی برای حل مشکل فرد، ناراحتی وی را تسکین دهد. در نتیجه هدف از مشاوره به ویژه در مشاوره‌های روانشناسی، درمان نیست. برای انتخاب یک مشاور مناسب بهتر است علاوه بر داشتن دانش تخصصی لازم، فردی را انتخاب کنید که بتوانید به او اعتماد کنید.

 روان درمانی چیست و روان درمانگر چه کسی است؟

به زبان ساده می‌توان گفت روان درمانی پروسه‌ای عمیق‌تر و طولانی‌تر از انواع مشاوره است. افرادی که به دنبال این خدمات هستند مشکلات عمیق‌تری در زندگی دارند که علاوه بر مشورت برای حل آن‌ها به درمان نیز نیاز دارند. حال با این توضیحات به نظر شما روان درمانگر چه کسی است؟ روان درمانگر به عنوان فردی متخصص در زمینه مشکلات روحی روانی به درمان و مشاوره برای حل مشکلات افراد می‌پردازد.

تفاوت‌های میان مشاور و روان درمانگر

برای اینکه متوجه شوید بین مشاور و روان درمانگر چه کسی را انتخاب کنید، ابتدا باید به طور کامل از نیازها و مشکلات خود اطلاع پیدا کنید. بنابراین بهتر است در ابتدا پاسخ این دو سوال را به خود بدهید:

1- مشاور و انواع مشاوره چه کارکردی می‌توانند داشته باشند؟

2- کدام یک برای من مناسب‌تر هستند؟

برای پاسخ دادن به این پرسش‌ها موارد زیر را در نظر بگیرید:

 روان درمانی چیست و روان درمانگر چه کسی است؟

هدف از برگزاری جلسه با مشاور و روان درمانگر

همان‌طور که پیش‌تر نیز گفتیم هدف از برگزاری جلسات مشاوره این است که فرد با دریافت راهنمایی‌های یک مشاور سعی کند مشکل پیش‌آمده را با کمترین آسیب حل کند. این جلسات معمولا تا حل شدن مشکل ادامه می‌یابد و به فرد این امکان را می‌دهد تا پیش از جدی شدن مشکل و تبدیل آن به یک اختلال راه‌حل را بیابد. به عبارت دقیق‌تر، وظیفه مشاور پیش‌گیری از بروز اختلالات جدی روانی است.

اما قضیه در مورد روان درمانی متفاوت است. روان درمانگرها افرادی هستند که دانش تخصصی لازم در زمینه بیماری‌هایی مثل افسردگی، اضطراب، ترس، مسائل زناشویی و … را که می‌توانند به طور عمیق بر روح و روان انسان آسیب برسانند، دارند. در نتیجه به جای تسکین درد، می‌توانند راه‌حل‌های درمانی به شما ارائه دهند.

تکنیک های مشاور و روان درمانگر

روان درمانگر در روند درمان از تکنیک‌هایی برای گوش دادن به صحبت‌های بیمار، دادن پیشنهاد و مشاوره برای حل مشکلات استفاده می‌کند. به بیان دیگر می‌توان گفت که روان درمانگر یک مشاور نیز هست؛ اما عکس آن صادق نیست.

مدرک تحصیلی

یکی دیگر از تفاوت‌های مشاور و روان درمانگر در تحصیلات آن‌ها است؛ هردوی آن‌ها دارای مدرک روانشناسی هستند ولی معمولا روان درمانگران از مدرک تحصیلی بالاتری برخوردار هستند.

طول جلسات درمانی

روند درمان مشکلات جدی روحی روانی فرد در جلسات روان درمانی، برخلاف مشاوره، طولانی‌تر است. در مشاوره، مشاور به وضعیت فعلی فرد توجه دارد؛ اما روان درمانگر به گذشته شخص و تاثیر اتفاقات گذشته در زندگی فعلی او نیز توجه می‌کند.

نحوه بررسی مشکلات

تفاوت دیگر مشاور و روان درمانگر در این است که در مشاوره، مشکلات فرد در حیطه خودآگاه وی بررسی می‌شود؛ اما در روان درمانی، درمانگر به ناخودآگاه فرد نیز توجه کرده و از روش‌هایی همچون گرفتن آزمون‌های مختلف، رفتاردرمانی شناختی، روانکاوی و رفتاردرمانی دیالکتیکی استفاده می‌کند.

در روش روانکاوی، روان درمانگر از فرد می‌خواهد تفکرات، احساسات و هر آن چیزی که در مغز خود می‌گذرد را بیان کند. سپس با استفاده از آن گفته‌ها، سعی می‌کند مشکلات پنهان را بیابد و برای حل آن‌ها چاره‌ای بیندیشد.

هدف از برگزاری جلسه با مشاور و روان درمانگر

تفاوت حل مشکلات توسط مشاور و روان درمانگر

مشاور به فرد کمک می‌کند قابلیت‌های وجودی خود را بهتر بشناسد و با کمک آن‌ها مشکلات را مرتفع سازد. اما روان درمانگر در صدد آن است تا با دگرگون ساختن شخصیت بیمار فرد، وی را یاری نماید. به بیان دیگر هدف مشاور، بازپروری و هدف روان درمانی بازسازی است.

شباهت مشاور و روان درمانگر

به طور کلی این دو شاخه از لحاظ هدف، روش و مدت درمان و استفاده از وسایل با هم تفاوت دارند. اما برخی از صاحب نظران نیز به سبب وجود وجوه تشابه بسیار میان این دو رشته، آن‌ها را از هم تمیز نمی‌دهند. برای مثال در هر دو شاخه وجود یک رابطه قابل‌اطمینان و درمانی میان مشاور یا درمانگر با فرد لازم است. شباهت دیگر در این است که طیف خدمات مشاوران و روان درمانگران، همه‌ی افراد جامعه از پیر تا جوان را در برمی‌گیرد. و در آخر مشاور و روان درمانگر هر دو سعی می‌کنند احساسات و اندیشه‌های فرد را درک کنند تا بتوانند به بهبود شرایط زندگی وی کمک کنند.

نحوه انتخاب بین مشاور و روان درمانگر

برای انتخاب فرد مناسبی که بتواند به شما کمک کند، باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • در ابتدا باید بدانید که چرا و برای چه مشکلی نیاز به کمک دارید.
  • سپس به بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌های مشاور و روان درمانگر بپردازید تا متوجه شوید به خدمات کدام یک از آن‌ها نیاز دارید.
  • پس از آن می‌توانید به بررسی سابقه، روش‌های درمان، دسترسی به آن‌ها و حتی اینکه تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرید یا نه را بررسی کنید.
  • مهم‌ترین مرحله برای اینکه امید به بهبودی خود را بالا ببرید این است که فردی را بیابید که بتوانید به او اعتماد کنید.
  • پس از طی این مراحل، مشاور و یا روان درمانگر در طی برگزاری جلسات، متوجه مشکلات شما شده و سعی می‌کنند روش درمانی مناسبی را برای شما برگزینند.
  • پس از انجام این مراحل همه چیز به خود شما بستگی دارد. اینکه چقدر سرسخت هستید تا با تاریک‌ترین نقاط ذهن خود آشنا شوید، مشکلات خود را بفهمید و برای حل آن‌ها تلاش کنید.
اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *