کسانی که به کثیفی محیط یا لباس و اعضای بدن خود مثل دستها واکنشهایی وسواس گونه نشان میدهند، حتی کوچکترین چرک و به هم ریختگی را تحمل نمیکنند. آنها در تمیزکاری و شستشو افراط زیادی از خود نشان میدهند. گاهی اوقات این وسواس علاوه بر به خطر انداختن سلامت جسمی آنها، روح و روانشان را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. اطرافیان افرادی که وسواس شستشو دارند نیز شرایط سختی را پشت سر میگذارند و کلافه میشوند. بنابراین برای سلامت خود این افراد و اطرافیان آنها راهکارهایی وجود دارند. در این مقاله تعدادی از این راهکارها بیان خواهند شد.
وسواس شستشو چیست؟
وسواس شستشو را یکی از انواع اختلالات فکری _ عملی میدانند که خوشبختانه درصد بالایی از افراد مبتلا به این اختلال، درمان شدهاند. هنگامی که افراد احساس میکنند با بارها شستشو، آلودگیها به خوبی پاک نمیشوند، دچار احساس آزار دهنده وسواس شستشو شدهاند.
این افراد با قرار گرفتن در معرض آلودگیها ممکن است با آسیبهای جدی روحی و روانی رو به رو شوند. وسواس شستشو باعث میشود اشخاص همواره نگران شوند که مبادا آلودگیها ماندگار شده و راهی برای تمیز کردن آنها نباشد. به همین دلیل به تمیز کردن افراطی مشغول میشوند؛ اما باز هم به سختی احساس تمیزی میکنند.
راهکارهای عملی درمان وسواس شستشو
برای رهایی از این حس آزار دهنده باید سریع عمل کنید تا دچار مشکلات پوستی و تنفسی و همچنین اختلالات روانی شدید نشوید. راهکارهایی ساده اما کاربردی وجود دارند که به درمان وسواس شستشو کمک میکنند. این روشها عبارتند از:
1. شناسایی ترسها
هنگامی که متوجه شدید به وسواس شستشو مبتلا هستید بهتر است به یک مشاور مراجعه کنید. به این ترتیب میتوانید با کمک مشاور خود، موقعیتهایی را که ترس از آلودگیها باعث بروز وسواس در شما می شوند، شناسایی کنید. بعد از اینکه ترسهای خود را شناختید، آنها را یادداشت کنید. سپس بر اساس شدت ضعفی که در برابر هر کدام دارید، شروع به اولویت بندی کرده و آنها را درون جدول قرار دهید. بر اساس این طبقه بندی شما با این ترسها رو به رو شده و بر آنها غلبه خواهید کرد.
2. کنترل دفعات شستشو
وسواس شستشو باعث میشود افراد مدام به شستشو و تمیز کاری تمایل نشان دهند. با این وجود، بعد از هر بار شستشو دوباره احساس آلودگی به آنها غلبه میکند. این افراد باید تعداد دفعاتی را که برای رفع یک آلودگی، اقدام به شستشو میکنند، یادداشت کنند. با توجه به این شمارش باید تلاش کنند هر بار این تعداد را کاهش دهند. بنابراین با بررسی یادداشتها، رفته رفته تعداد دفعات شستشو به حداقل میرسد.
3. رو به رو شدن با موقعیتهای آلوده
برای درمان این اختلال بهتر است افراد با ترس خود رو به رو شوند. هنگامی که این افراد در موقعیتهایی که ترس از وجود آلودگیها بر آنها غلبه میکند قرار بگیرند، ابتدا کار آنها سخت است. بعد از مدتی سعی میکنند خود را کنترل کرده و میپذیرند همیشه همه چیز نیاز به تمیز کاری ندارد و گاهی باید با آلودگیها کنار آمد. بعد از عادی سازی چنین موقعیتهایی، افراد دیگر از محيطهای آلوده دوری نمیکنند.
4. تلاش برای کاهش استرس
ممکن است بعضی افراد برای کاهش استرس و افکار منفی اطراف خود به سراغ شستشو و نظافت منزل بروند. گاهی شدت استرس و ناراحتی آنها به حدی زیاد است که از شدت کار کردن و شستشو از حال میروند. اگر این مشکل ادامه پیدا کند، افراد به وسواس شستشو مبتلا خواهند شد. بنابراین این افراد باید راهکارهایی را در پیش بگیرند تا بدون افراط در کارهایی مانند شستشو، استرس و دغدغههای فکری خود را کم کنند و به آرامش خاطر برسند.
5. درمان تدریجی وسواس شستشو
میتوان گفت وسواس شستشو مانند ابتلا به یک ماده مخدر است. بنابراین درمان و ترک آن بهتر است با صبر و تحمل و به تدریج اتفاق بیفتد؛ تا جایی که این وسواس به حد زیادی کاهش پیدا کند و از بین برود. مانند هر کار دیگری عجله در ترک وسواس شستشو نیز جوابگو نیست و شما را به دردسر میاندازد.
باید بدانید اختلالی که با گذر زمان در وجود شما ریشه کرده، به راحتی و با تکنیکهای سرعتی از بین نمیرود. برای درمان اساسی به یک مشاور مراجعه کنید و تمام مراحل ترک وسواس را با کمک او و قدم به قدم انجام دهید.
جمع بندی
وسواس شستشو به سلامت جسمی افراد لطمه زیادی وارد میکند. علاوه بر این، مشکلات روحی و روانی را برای او به وجود میآورد. همچنین میتواند به اطرافیان آنها صدمه بزند و باعث کلافگی نزدیکان شود. بنابراین باید به صورت اساسی و با صبر و حوصله راهکارهایی را انتخاب و با کمک آنها این اختلال را درمان کرد. وسواس شستشو با عجله و به سرعت از بین نمیرود و نیاز به صبر دارد.