روانکاوی چیست؟

روانکاوی چیست؟ روانکاوی چگونه بر سلامت روان اثر می گذارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که ناخودآگاه انسان می‌تواند بر روی مشکلات و ناراحتی‌های روانی تاثیرگذار باشد. به همین خاطر اجرای روانکاوی برای پیدا کردن زیر بنای مشکلات روحی و روانی بسیار پرکاربرد شده است. با کمک روش‌های روانکاوی بسیاری از بیماری‌های روانی سریع‌تر تشخیص داده شده و سپس درمان می‌شوند. ما در این مقاله می‌خواهیم به تعریف روانکاوی و شیوه‌ی درمان مشکلات روانی با آن بپردازیم تا شما با آگاهی از این روش برای حل مشکلات خود استفاده کنید.

روش کار در روانکاوی 

روانکاوی چیست؟

روانکاوی روشی است که در آن به ناخودآگاه بیمار مراجعه می‌کنند. زیرا که ناخودآگاه بر روی رفتارها، افکار و احساسات فرد تاثیرگذار بوده و نقش مهمی در سلامت او دارد‌. در این روش سعی می‌شود ریشه‌ی مشکلات از کودکی بررسی شده و تاثیر آن بر روی رفتارهای فعلی تشخیص داده شود. 

روش کار در روانکاوی 

از آن جایی که روانکاوها معتقدند دوران کودکی و وقایع آن می‌تواند زمینه ساز بیماری‌های روانی و روحیه مخرب فرد در بزرگسالی باشد، اغلب به دنبال ریشه‌ی مشکلات در این دوران هستند. به دلیل اینکه این شیوه درمان با گفتگو پیش می‌رود، رویکرد درمانی روانکاوی، گفتگو درمانی است. روانکاوها به خوبی به سخنان و حرف‌های مراجعه کنندگان گوش می‌دهد و در این سخنان به دنبال وقایعی هستند که باعث ایجاد رفتارهای ناهنجار فعلی شده‌اند. با توجه به دنبال کردن الگوها در وقایع اتفاق افتاده مشکلات ریشه‌یابی شده و سریع‌تر حل می‌شوند.

چه تکنیک‌هایی در روانکاوی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

در روانکاوی، روانکاوها برای اینکه  درک و آگاهی خود را نسبت به الگوهای رفتاری بیمار افزایش دهند تکنیک‌های زیادی را به کار می‌برند. برخی از این تکنیک‌ها عبارتند از: 

  • تکنیک تفسیر کردن رویا

روانکاوها بر این باورند که احساسات و ایده‌های سرکوب شده می‌توانند به خواب‌های فرد راه پیدا کنند و در آن آشکار شوند. بنابراین برای تسلط بر روی ناخودآگاه شخص از او می‌خواهند که خواب‌های خود را تعریف کند. سپس به او کمک می‌کنند تا معانی این رویاها را به خوبی درک کرده و طرف پنهان آن‌ها را نیز بفهمد. 

  • فرآیند تداعی آزاد

معمولا از شخص خواسته می‌شود که درباره‌ی هر چیزی که به ذهنش می‌رسد و دوست دارد آزادانه صحبت کند. در این روش برای راحتی مراجع، روانکاو فهرستی از کلمات تصادفی را می‌خواند و به شخص کمک می‌کند تا به سادگی شروع به حرف زدن درباره خاطرات خود کند. با این تکنیک خاطرات سرکوب شده به راحتی بیان می‌شوند.

  • تکنیک تفسیر

گاهی اوقات با افتادن یک اتفاق و یا به صورت کاملا تصادفی افراد اطلاعات مهمی را به طور ناگهانی فاش می‌کنند. از این روش در روانکاوی برای فاش کردن اطلاعات مهمی در زندگی فرد استفاده می‌شود. روانکاو با شنیدن خاطرات و رویدادهای شخصی مراجع از او می‌خواهد که خود او جزئیات را کشف، تحلیل و بررسی کند. این کشف و بررسی تا جایی که مضامین مشترکی از خاطرات افراد به دست آید ادامه پیدا می‌کند.

  • انتقال اطلاعات شخصی

در برخی مواقع روانکاو از فرد می‌خواهد که احساسات خود را درباره افراد مختلف و یا اتفاقاتی که در گذشته تجربه کرده است، به اشتراک بگذارد. به این ترتیب شخص می‌تواند با دید تازه‌ای به آن‌ها نگاه کرده و راحت‌تر جزییات واکنش‌ها و رفتارهای خود را موردبررسی قرار دهد. در کنار این‌ها روانکاو راحت‌تر می‌تواند با فرد ارتباط گرفته و به او در برطرف کردن مشکلات کمک کند.

هدف از انجام روانکاوی چیست؟

هدف از انجام روانکاوی چیست؟

گاهی اتفاقات کوچک و به نظر بی‌اهمیت و خواسته‌ها و افکار پنهان در افراد، می‌توانند در آینده باعث ایجاد مشکلات روانی عمیق‌تری شوند. هدف از انجام روانکاوی ایجاد درک نسبت به موضوعاتی است که باعث بروز مشکلات ریشه‌‌دار می‌شوند. با کسب مهارت در این زمینه نگرش افراد به خیلی موارد تغییر خواهد کرد و به دنبال آن رشد قابل توجهی در زندگی ایجاد می‌شود.

روند روانکاوی و تاثیرات آن

در ابتدای روانکاوی فرد هفته‌ای یک بار به درمانگر خود مراجعه می‌کند. این جلسات برای نتیجه گیری کامل باید ماه‌ها و حتی سال‌ها ادامه پیدا کنند. در طی جلسات دیدگاه فرد نسبت به ناخودآگاه تغییر کرده و تا حدی می‌تواند وضعیت روانی فعلی خود را کنترل کرده و شرایط بهتری به وجود آورد.

گاهی در ادامه روند روانکاوی، شخص باید بسیاری از مسائل شخصی و گذشته‌ی خود را که هنگام بیان آن‌ها دچار اضطراب و افسردگی می‌شود، برای درمانگر خود تعریف کند. تاثیری که روان درمانی تحلیلی روی فرد می‌گذارد باعث افزایش آگاهی افراد نسبت به تکنیک‌های درمانی و بهبود خودآگاهی می‌شود‌.

این تکنیک‌ها تجربه فرد را برای مواجهه با مشکلات آینده بالا برده و او را با شرایط سازگار خواهند کرد. بنابراين شخص به جای گوشه‌گیری و دفاع ناسالم در برابر مشکلات، احساسات خود را به درستی بیان کرده و رفتاری سازنده را از خود نشان می‌دهد. علاوه بر این‌ها باید توجه کنید که اگر در هنگام داشتن مشکلات روحی اقدام به برطرف کردن آن نکنید، اختلالاتی مانند اختلال روان تنی و مانند آن ایجاد می‌شوند که مشکلات بیشتری را به وجود می‌آورند.

روند روانکاوی و تاثیرات آن

جمع بندی

هنگامی که با روانکاوی ریشه مشکلات روانی خود را از کودکی تا به امروز پیدا کنید، می‌توانید برای حل آن مهارت‌هایی را به دست آورید. با کسب تکنیک‌ها و مهارت‌ها درک شما نسبت به زندگی تغییر کرده و حتما رفتار شما هنگام بروز اتفاقات ناگوار به شکلی دیگر خواهد بود. بنابراین زندگی روی دیگر خود را به شما نشان داده و می‌توانید با رفتاری سازنده از تمام مراحل زندگی خود نهایت لذت را ببرید.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *