مشاوره شغلی چیست

مشاوره شغلی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

در گذشته معمولا به مهارت‌های افراد توجه زیادی نمی‌شد و هر فرد با نظر خانواده و یا با توجه به شرایط، شغل خانوادگی خود را ادامه می‌داد. امروزه با توجه به‌ افزایش جمعیت جوان، حرفه و شغل‌های بسیاری به افراد توانمند و خبره نیاز دارند. برای اینکه هر فرد با توجه به استعداد و علاقه‌ی خود در شغلی شروع به کار کند، به مشاوره شغلی احتیاج پیدا می‌کند.

با کمک مشاوره شغلی شما نیازهای کاری جامعه و هم‌چنین رغبت و استعداد خود را به خوبی می‌شناسید و با آگاهی شغل آینده‌تان را انتخاب می‌کنید. با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله درباره‌ی مشاوره شغلی و شیوه‌ی انجام آن صحبت می‌کنیم تا شما با آگاهی بیشتر نسبت به مشاوره‌ شغلی در جلسات آن شرکت کنید.

مشاوره شغلی چه کاربردی برای جوانان دارد؟

مشاوره شغلی چیست؟

فرایندی که در آن افراد از خود و دنیای شغلی اطلاعات بیشتری کسب می‌کنند و می‌توانند درباره‌ی آینده کاری خود تصمیمات بهتری بگیرند را مشاوره شغلی می‌گویند‌. بسیاری از نکات مربوط به علایق، توانایی‌ها، ارزش‌ها، شخصیت، سابقه و شرایط شما توسط مشاوران مورد بررسی قرار می‌گیرند. از آن جایی که با انتخاب شغل تا حدودی آینده شما مشخص می‌شود، شرکت در جلسات مشاوره شغلی و تلاش برای یک انتخاب درست بسیار اهمیت خواهد داشت.

مشاوره شغلی چه کاربردی برای جوانان دارد؟

برای اینکه در طی مشورت کاری و حرفه‌ای با یک مشاور، راحت‌تر بتوانید به نتیجه برسید؛ باید افکار و احساسات خود را درباره آینده شغلی به راحتی بیان کرده و در مورد مشکلات و نگرانی‌های سر راهتان صحبت کنید. تمام این مسائل را بدون ترس و نگرانی برای مشاور توضیح دهید. مشاوره شغلی به شما کمک می‌کند تا احساسات و نیازهای خود را دقیق شناخته و با بررسی تک‌تک آن‌ها شروع به برنامه‌ریزی کنید.

به‌علاوه یک مشاور خوب، مشکلات و پیشرفت‌های شغلی را به خوبی برای شما شفاف‌سازی خواهد کرد. بنابراين با کمک مشاوره شغلی می‌توانید هدف خود را در این زمینه مشخص کرده و با شناخت دقیق از خود و آینده‌ای که مد نظر دارید، برای رسیدن به حد مطلوبتان تلاش می‌کنید. هرگز توقع نداشته باشید که در مشاوره شغلی برای آینده‌ی شما تصمیم گرفته شود؛ مشاور تنها شما را راهنمایی کرده و در برنامه‌ریزی‌ها برای رسیدن به هدفتان کمک خواهد کرد.

کاربرد مشاوره شغلی برای کارمندان 

علاوه بر جوان‌هایی که در انتخاب شغل و هدف خود به راهنمایی مشاوران نیاز دارند، ‌کارکنان و کارمندان نیز برای پیشرفت شغلی به مشاوره احتیاج پیدا خواهند کرد. برای اینکه سطح بازدهی کارکنان بالا رود و شرکت‌ها در مسیر پیشرفت قرار گیرند، بهتر است کارفرمایان جلسات شغلی را برای اعضای شرکت خود در نظر بگیرند. معمولا با وجود چالش‌های شغلی افراد پسرفت کرده و یا شغل خود را تغییر می‌دهند.

در صورتی که این موضوع به موقع حل نشود، مشکلات بزرگتری را ایجاد می‌کند. بنابراین با مشاوره شغلی کارکنان به پیشرفت و آرزوهای شغلی بالاتری فکر می‌کنند؛ به این ترتیب علاوه بر پیشرفت خود و شرکت می‌تواند کشور را هم در مسیر پیشرفت قرار دهند.

فرایند انجام مشاوره شغلی

مشاوره شغلی دو مرحله اصلی دارد که به صورت زیر انجام می‌شوند:

  • در شروع مشاوره باید شما از ویژگی‌ها و علایق خود صحبت کرده و با کمک مشاوره شغلی ﺗﻮاﻧﺎیی‌ها، اﺳﺘﻌﺪادﻫﺎ، رﻏﺒت‌ها و ﻣﺤﺪودﯾت‌های ﻓﺮدی را شناسایی کنید.
  • بعد از شناخت کامل از خود بهتر است تمام جوانب شغل‌های مختلف را با کمک مشاور بررسی کرده و تمام مشکلات و موفقیت‌های آن‌ها را در نظر بگیرید. توجه کنید برخی شغل‌ها مانند پرستاری به شب کاری نیاز دارند و برخی کارها شما را از محل زندگیتان دور می‌کند. شما با مشاوره شغلی به تمام این مسائل آگاه می‌شوید و راحت‌تر تصمیم می‌گیرید.

علاوه بر این‌ها مشاوره فردی برای کارمندان و کارکنان نیز انجام می‌شود که در این مورد هم باید دو اصل رعایت شوند:

  1. مشاور در محل کار و شرکت‌ها حضور دارد و معمولا با نظر کارفرما کارکنان باید ۶ تا ۱۲ جلسه یک ساعته را بگذرانند.
  2. در مشاوره شغلی برای کارکنان، مسائل پیشرفت شرکت و فرد در زمینه‌ی مالی و هم‌چنین ارزش‌گذاری و توسعه‌ی منابع انسانی باید تماما توضیح داده شوند. 

چه افرادی به مشاوره شغلی نیاز دارند؟

چه افرادی به مشاوره شغلی نیاز دارند؟

برای اینکه افراد در شغلی که انتخاب می‌کنند بی‌انگیزه و خسته نشوند و یا تا آخر عمر حسرت حرفه دیگری را نخورند، بهتر است همه‌ی افراد هنگام انتخاب کار به مشاوره شغلی مراجعه و از نظر روانشناسان استفاده کنند. در زمینه‌ی سازمانی نیز کارکنانی که به تشخیص کارفرما می‌توانند باعث پیشرفت شرکت شوند، مشاوره شغلی را در پیش می‌گیرند. به‌علاوه افرادی که قصد شروع یک کسب و کار را دارند، برای مشورت با فردی خبره و در نظر گرفتن تمام نکات مشاوره شغلی را انجام می‌دهند.

سخن پایانی

افرادی که قصد تعیین هدف دارند مانند داوطلبان کنکور، کارفرمایان و کارکنان به مشاوره شغلی احتیاج پیدا خواهند کرد. با شرکت در جلسات مشاوره شغلی ویژگی‌های شخصیتی افراد همراه با مشکلات و موفقیت‌های کاری برای شما کاملا توضیح داده می‌شوند. به‌علاوه کارمندان و کارکنان با شناخت راه‌حل‌های ویژه باعث پیشرفت شغلی خود و هم‌چنین شرکت مربوطه خواهند شد. بنابراین برای ایجاد آينده‌ای روشن و سراسر موفقیت بهتر است از مشاوره شغلی استفاده کنید تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *