تربیت نوجوانان

نوجوانی چه دوره‌ای است؟ نکاتی در مورد تربیت نوجوانان در دوران بلوغ

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

مقدمه 

بلوغ تغییرات زیادی را برای یک فرد جوان  و همچنین برای شما به عنوان والدین به ارمغان می‌آورد. جوان شما در حال گذار از کودکی به بزرگسالی است و ممکن است در مورد بهترین روش حمایت از او از طریق تغییرات فیزیکی، روانی و عاطفی که این امر به همراه دارد، مطمئن نباشید. هرگز از تربیت نوجوانان در دوران بلوغ نترسید، کارهای زیادی می‌توانید برای کمک به فرزندتان انجام دهید. یکی از بهترین راه‌ها این است که به او اطمینان دهید و به او این پیام را بفرستید که شما فردی امن هستید و در صورت نیاز می‌تواند با شما صحبت کند.

از دوران بلوغ فرزندمان انتظار چه تغییراتی را داشته باشیم؟

بلوغ صرفا مجموعه‌ای از تغییرات طبیعی است که هر کودکی با آن روبرو می‌شود. برخی از جوانان و خانواده‌هایشان با این تغییرات دست و پنجه نرم می‌کنند، در حالی که برخی دیگر بدون نگرانی از این دوران عبور می‌کنند. تنها درصد کمی از کودکان در این مرحله از رشد خود، آشفتگی شدید را تجربه می‌کنند.

بلوغ و سال‌های نوجوانی نیز می‌تواند هیجان انگیز و خاص باشد. به عنوان یک والدین یا مراقب، شما در بهترین موقعیت برای کمک به جوان خود در دوران بلوغ هستید زیرا دانش و تجربه تخصصی از هویت او و آنچه ممکن است مفید باشد را دارید، حتی اگر در ابتدا چنین احساسی نداشته باشید.

از دوران بلوغ فرزندمان انتظار چه تغییراتی را داشته باشیم؟

تغییرات دوران بلوغ به صورت جسمی، جنسی، اجتماعی و عاطفی است. بلوغ زمانی شروع می‌شود که تغییرات در مغز کودک شما باعث ترشح هورمون‌های جنسی می‌شود؛ برای نمونه موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • فعالیت تخمدان‌ها (معمولا در حدود ۱۰ یا ۱۱ سالگی، اما می‌تواند بین ۸ تا ۱۳ سال هم اتفاق بیفتد)
  • رشد بیضه‌ها (معمولا در حدود سن ۱۱ تا ۱۳ سالگی، اما می‌تواند بین ۹ تا ۱۴ سال هم اتفاق بیفتد)

شما نمی‌توانید پیش بینی کنید که فرزندتان چه مدت درگیر تغییرات دوران بلوغ خواهد شد. این پروسه ممکن است از ۱۸ ماه تا ۵ سال به طول بیانجامد. عوامل ژنتیکی، تغذیه‌ای و اجتماعی تعیین می‌کنند که بلوغ چه زمانی شروع می‌شود و چه مدت طول می‌کشد.

قبل از اینکه به تربیت نوجوانان در دوران بلوغ بپردازیم، بد نیست بدانید که در دوران بلوغ، اکثر کودکان موارد زیر را تجربه خواهند کرد:

  • پوست چرب (آکنه امکان پذیر است)
  • موهای چرب، احتمالا نیاز به شستشوی مکرر دارند.
  • افزایش تعریق و بوی بدن (دوش گرفتن مکرر و دئودورانت به این مسئله کمک می‌کند)
  • جهش رشد (حدود ۱۱ سانتی متر در سال برای دختران و تا ۱۳ سانتی متر در سال برای پسران). نوجوانان پس از این جهش رشد اصلی، سالانه حدود یک تا دو سانتی متر رشد می‌کنند. برخی از اعضای بدن (مانند سر و دست) ممکن است سریع‌تر از اندام‌ها و تنه رشد کنند. در نهایت بدن به صورت یکنواخت درمی‌آید.

فرزند من در دوران بلوغ چگونه فکر می‌کند؟

دوران نوجوانی نه تنها از نظر جسمی، بلکه از نظر روحی و اجتماعی نیز تغییرات زیادی را به همراه دارد. در این سالها، نوجوانان توانایی خود را در تفکر انتزاعی افزایش می‌دهند و در نهایت برنامه‌ریزی می‌کنند و برای خود اهداف بلند مدت تعیین می‌کنند. هر کودک ممکن است با سرعت متفاوتی پیشرفت کند و ممکن است دیدگاه متفاوتی نسبت به جهان داشته باشد. به طور کلی برای تربیت نوجوانان در دوران بلوغ، بهتر است از برخی توانایی‌هایی است که ممکن است در نوجوان شما مشهود باشد، آگاه باشید از جمله:

  • توانایی تفکر انتزاعی را در خود ایجاد می‌کند.
  • با فلسفه، سیاست و مسائل اجتماعی سر و کار دارد.
  • به بلند مدت فکر می‌کند.
  • هدف گذاری می‌کند.
  • خود را با همسالانش مقایسه می‌کند.

چگونه می‌توانید برای تربیت نوجوانان در دوران بلوغ برنامه‌ریزی کنید؟

همانطور که نوجوان شما شروع به مبارزه برای استقلال و کنترل می‌کند، تغییرات زیادی ممکن است رخ دهد. موارد زیر برخی از مسائلی است که ممکن است نوجوان شما در این سال‌ها  با آن درگیر باشد:

  • خواهان استقلال از والدین است.
  • نفوذ و پذیرش دوستانش اهمیت زیادی پیدا می‌کند.
  • روابط عاشقانه و جنسی برایش مهم می‌شود.
  • ممکن است عاشق شود.
  • تعهد طولانی مدتی در رابطه‌هایش پیدا می‌کند.

چگونه می‌توانید برای تربیت نوجوانان در دوران بلوغ برنامه‌ریزی کنید؟

یکی از بهترین استراتژی‌ها در دوران بلوغ فرزندتان، اطمینان خاطر از این است که او بداند شما یک فرد بالغ امن هستید. این مهم کمک می‌کند تا او بتواند برای به اشتراک گذاشتن مکالمات دشوار خود، بدون ترس از قضاوت یا خجالت، به شما اعتماد کند.

توضیح اینکه بلوغ دوران هیجان انگیزی است که به معنای نزدیک شدن به بزرگسالی است، می‌تواند راه مثبتی برای معرفی این زمان از تغییر باشد.

سعی کنید نسبت به تغییراتی که فرزندتان تجربه می‌کند، دلسوزی نشان دهید و به او اطمینان دهید که تغییرات طبیعی هستند و بسیاری از آنها به صورت موقتی رخ می‌دهند.

 بلوغ زمانی است که پذیرش الگوی بدن از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. کودک شما بدن خود را با دوستانش مقایسه می‌کند و ممکن است در مورد رشد، شکل و اندازه بدن خود احساس نگرانی کند. بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که بدون قضاوت به حرف‌هایشان گوش دهید، به آنها نشان دهید کهدرکشانمی‌کنید و برایشان توضیح دهید و عادی سازی کنید که بدن‌ها در اشکال و اندازه‌های مختلف هستند. الگوبرداری از یک سبک زندگی سالم به کودک شما نیز کمک خواهد کرد.

نیاز فرزندتان به حریم خصوصی را بپذیرید. همیشه قبل از وارد شدن به اتاق آنها در بزنید. احترام گذاشتن به نیاز نوجوان و حریم خصوصی او، مستقیما رابطه شما را با آنها تقویت خواهد کرد.

اگر کودک شما زود یا دیر به سن بلوغ رسیده است، می‌توانید با ارائه اطمینان و حمایت زیاد به عادی سازی تجربه او کمک کنید. آنها ممکن است احساس خجالت کنند، این یک تجربه رایج برای نوجوانان است. می‌توانید به آن‌ها اطلاع دهید که هرکس با سرعت خودش پیشرفت می‌کند.

وظیفه ما به عنوان والدین در قبال نوجوان‌مان چیست؟

وظیفه ما به عنوان والدین در قبال نوجوان‌مان چیست؟

شما به عنوان والدین فرزندتان می‌توانید کارهای زیر را برای تربیت نوجوانان در دوران بلوغ انجام دهید:

نوجوان خود را به خاطر تلاش‌ها، دستاوردها و رفتار مثبتش تحسین کنید.

خود را به جای فرزندتان بگذارید. اگر فکر می‌کنید که آنها از شما فاصله می‌گیرند و برایتان حد و مرز قائل می‌شوند، سعی کنید رفتار آنها را به همان شکلی که اغلب وجود دارد بپذیرید. به این فکر کنید که کودک شما برای تبدیل شدن به یک فرد بزرگ تلاش می‌کند.

سعی کنید در هنگام طغیان عصبانیت کودک‌تان آرام بمانید. قبل از صحبت کردن در مورد مشکل، صبر کنید تا فرزندتان آرام شود. آنها یاد خواهند گرفت که چگونه احساسات خود را با واکنش شما در هنگام بروز درگیری در خانه تنظیم کنند.

به زندگی عادی فرزندتان علاقه‌مند و درگیر بمانید و اگر می‌خواهد صحبت کند همیشه به او بگویید که در دسترس هستید.

با همسرتان، مشاور خانواده یا سایر والدینی که فرزند نوجوان دارند، گفتگو کنید. به اشتراک گذاشتن نگرانی‌ها و تجربیات می‌تواند به عادی‌سازی روند بلوغ کمک کند و به شما احساس حمایت بیشتری بدهد. 

سعی کنید از ابراز رفتار فرزندتان حمایت کنید، حتی اگر برخی از آنها برای شما عجیب به نظر ‌برسد، مانند کوتاه کردن مو به شکلی متفاوت یا انتخاب لباس‌های عجیب و غریب.

برای تربیت نوجوانان در دوران بلوغ، سعی کنید مدت زمان طولانی که آنها صرف مراقبت‌های شخصی خود می‌کنند، مانند ساعات حضور در حمام را تحمل کنید؛ اما با فرزند خود در مورد محدودیت‌های زمانی معقول خانوادگی صحبت کنید.

با فرزندتان در مورد هر تغییر دائمی که می‌خواهد در بدنش ایجاد کند صحبت کنید، مانند خالکوبی و سوراخ کردن. می‌توانید در مورد گزینه‌های جایگزین موقت مانند خالکوبی حنا به او پیشنهاد دهید.

اگر فرزند شما آکنه دارد، در مورد احساسش از این مسئله با او صحبت کنید و در صورتی که تمایل دارد، او را نزد پزشک ببرید.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *