گاهی اوقات در رابطه با دیگران به مشکلاتی بر میخورید که منجر به دلخوری و رنجش شما میشود. در این حالت اینکه کمی ناراحت شوید یا حتی گریه کنید مسئلهای عادی است. اما اگر یک سری علائم ناشی از دلخوری در شما شدت بگیرند و با کوچکترین حرفی شروع به نشان دادن عکس العمل کنید، زودرنجی در شما هلول خواهد کرد. زودرنجی روح آدمی را تحت فشار قرار داده و در نهایت به بیماریهای روانی بدتر منجر خواهد شد. بنابراین بهتر است برای حل مشکل خود هر چه سریعتر نزد یک مشاور بروید. برای افزایش اطلاعات خود دربارهی این مشکل روحی بهتر است با ادامه مقاله همراه باشید.
زودرنجی چیست؟
در فرهنگ لغات فارسی زودرنج به کسی گفته میشود که زود برنجد و دلی نازک داشته باشد. فردی که زودرنجی دارد همان کسی است که زود آزرده میشود و یا اینکه بر اثر كنشي منطقي ويا غير منطقي آزرده خاطر مي شود. همچنین فرد زودرنج كسي است كه در مقابل يك سري رفتار و برخوردها كه با روحيات و شخصيت آن سازگار نيستند، به سرعت آزرده خاطر مي شود. با این حال از منظر روانشناسی حساسیت و زودرنجی را با عنوان تحریک پذیری زیاد میشناسند. در این حالت روحی حساس فرد بیشتر از دیگران تحت تأثیر رویدادها و جریانات زندگی قرار میگیرد بنابراین دچار هیجانات منفی شده و عکس العمل نشان میدهد.
علائم زودرنجی کداماند؟
هنگامی که نسبت به هر رفتار و عملکرد دیگران حساس شده و نظرات منفی سراسر ذهنتان را در برمیگیرد، یک سری رفتار از خود به نمایش میگذارید. این رفتارها علائمی هستند که نشان میدهند شما به زودرنجی دجار شدهاید. این علائم عبارتند از:
- شما هنگام حضور در محل کار و یا انجام فعالیت های کاری و گروهی احساس نا آرامی کرده و احساس میکنید در گروه نقش سازندهای ندارید.
- بیشتر ناراحتی و حس ناامنی در محیط های شلوغ به سراغ شما میآیند
- روال عادی زنگی شما به عنوان فردی زود رنج دچار تغییر، تنش و چالش شده و احتمالاً سطح اضطراب و استرس بالاتری را تحمل میکنید.
- هنگام گیر کردن در ترافیک و سایر اتفاقات ناخوشایند بیشتر هیجانات منفی را از خود بروز میدهید.
- به نظر دیگران درباره خود بسیار اهمیت داده و تابع دستورات آنها عمل میکنید.
- هنگامی که زودرنجی به سراغتان بیاید و کمی از اطرافیان خود برنجید، آنها را ترک خواهید کرد.
- اگر کسی به شما اصلاحات و تغییرات شما را گوش زد کند در مقابل او جبهه میگیرید.
- اگر روابط احساسی و عاشقانه دارید، بیش حد نگران قضاوت قرار گرفتن از سوی همسرشان می باشند.
- اگر اخبار منفی به گوش شما برسد نسبت به افراد عادی بیشتر ناراحت خواهید شد.
- هنگام حضور در جمع معمولا احساس خوبی ندارید.
- حس میکنید مورد قضاوت دیگران قرار میگیرید.
- انتقادات نسبت به خود را قبول نمیکنید و حتی اگر منطقی باشد.
- در چهره و افکار شما غم، خشم و اضطراب موج میزند.
- هنگامی که نتوانید به خواستههای خود برسید، احساس پوچی و بیلرزشی خواهید کرد.
- زودرنجی باعث میشود زندگی خود را با دیگران مقایسه کنید و احساس نارضایتی شما را فرا بگیرد.
- ممکن است در کارهایتان گیجی و عدم تمرکز داشته باشید.
به جز مشکلات روحی و روانی که در فرد مشاهده میشوند از لحاظ سیستم بدنی و ظاهر نیز افراد دجار تغییراتی خواهند شد. علائمی همچون:
- کم خونی
- کاهش سطح قند خون
- تغییرات هورمونی
- سندرم پیش از قائدگی در زنان
از جمله مواردی هستند که اگر با مشکلات روحی همراه شوند، منجر به زودرنجی فرد خواهند شد. بنابراین توجه به آنها بسیار اهمیت دارد تا بتوان در بهترین زمان، بهترین عملکرد را نشان داد.
راههای درمان زودرنجی
اینکه به چه روشهایی میتوان زودرنجی را درمان کرد، به علت زمینه ای آن بستگی دارد. باید یک شیوه درمان موثر و متناسب با علت زمینه ای انتخاب شود تا احساس زودرنجی و سایر علائم مرتبط هر چه زودتر از بین برود. یکی از روشهایی که میتوانید حساسیت خود را با آن درمان کنید، داروهایی مانند تثبیت کننده خلق و افسردگی هستند که به درمان اختلالات خلقی کمک میکنند. یکی از داروها قرص کلسیم و ویتامین دی میتواند باشد که علائم جسمی و رفتاری مانند خستگی ، زود رنجی ، شکستگی سریع استخوان ها را درمان میکنند.
از طرفی دیگر کسانی که به دلیل احساساتی مانند ترس و نگرانی دچار زودرنجی میشوند، بهتر است هر چه زودتر برای بهره مندی از خدات مشاوره به کلینیک های روانشناسی مراجعه کنند. گاهی هم زودرنجی به علت عدم تعادل هورمونی ایجاد میشود که این عامل بستگی به شیوه زندگی دارد. برای درمان آن هم باید تغییر عادات غذایی و سبک زندگی را سر لوحه خود قرار داد. همچنین هورمون درمانی میتواند کمک کننده باشد. باید توجه کنید که درمان زودرنجی به خود فرد بستگی دارد که دریابد کدام سازوکارهای مقابله با شخصیت و شیوه زندگی او مطابقت دارد. در ادامه چند توصیه برای شما عنوان میگردد که میتوانید با آن از خود و احساساتتان محافظت کنید.
- میتوانید ورزش منظم را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- رژیم غذایی متعادلی را برنامه ریزی کنید و مواد غنی از غذاهای کامل مانند میوه و سبزیجات و غذاهای فرآوری شده کم را در این برنامه قرار دهید.
- خواب منظم خود را حفظ کنید.
- تکنیک های تنفس دیافراگمی را تمرین کنید.
- مدیتیشن را تمرین کنید.
- با دوستان و اعضای خانواده مورد اعتماد که به شما آرامش میدهند، صحبت کنید.
- به کلینیک های خدمات درمانی روانشناسی بروید و با روانشناسان مشورت کنید.
سوالات متداول
- فرد زودرنج چه خصوصیاتی دارد؟
زودرنجی باعث میشود افراد نسبت به تغییرات و ناسازگاری های اطراف شدیدتر واکنش نشان دهند.
2. بیشترین علائم زودرنجی چیست؟
فرد زودرنج نسبت به حرف و رفتار دیگران بیشتر حساس است و سریعتر افسرده و مضطرب میشود.
3. بهترین روش برای درمان زودرنجی چیست؟
بهتر است به یک کلینیک روانشناسی مراجعه کنید و با یک مشاور عالی مشکلات خود را در میان بگذارید.