فوبیا ترس از میوه‌ها؛ علائم و روش درمان فراکتو فوبیا

فوبیا ترس از میوه‌ها؛ علائم و روش درمان فراکتو فوبیا

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

فوبیا، نوعی بیماری ناشی از اختلالات اضطرابی است که در آن شخص نسبت به برخی چیزها دچار ترس شدید و غیرواقعی می‌شود. افراد مبتلا به فوبیا، دائم در تلاش هستند تا از چیزی که می‌ترسند، فاصله بگیرند یا اینکه آن را به سختی و با استرس فراوان تحمل می‌کنند. موارد فراوانی می‌تواند این احساس ترس شدید و اضطراب را در افراد ایجاد کند که یکی از خاص‌ترین آن‌ها فوبیا ترس از میوه است. اگر خودتان یا فردی از اعضای خانواده‌تان به این فوبیا مبتلا هستند، توصیه می‌کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات کامل در مورد روش درمان و علائم فراکتو فوبیا را در اختیار شما قرار دهیم. 

فوبیا ترس از میوه چیست؟

فوبیا ترس از میوه‌ چیست؟

فوبیا ترس از میوه که با نام فراکتو فوبیا یا Fructophobia نیز شناخته می‌شود، همه انواع ترس از میوه‌ها را شامل خواهد شد. برای مثال می‌تواند ترس از خراب شدن میوه‌ها باشد یا این‌که ترس از بیماری فرد در اثر خوردن میوه و یا حتی یک انزجار اولیه باشد. فراکتو فوبیا یکی از انواع نادر فوبیاست که اغلب می‌تواند نشانه‌ای برای مشکلات اساسی بزرگ‌تر مانند اختلالات خوردن یا اختلال وسواس فکری باشد.

افراد مبتلا به این ترس همواره از میوه‌ها و شاید حتی از محصولات مشتق‌شده از میوه نیز دوری ‌کنند. فوبیا ترس از میوه‌ها می‌تواند به صورت یک واکنش انزجاری بسیار شدید خودش را نشان دهد که فرد را از هر نوع میوه‌ای دور کند و باعث عمیق‌تر شدن ترس او شود. برای مثال این نوع ترس می‌تواند حتی با دست زدن به پوست یک نارنگی خودش را نشان دهد و فرد را مجبور کند تا برای شستن دست‌های خود به سمت حمام بدود؛ به طوری که حتی تحمل بوی آن را ندارد.

علائم فوبیا ترس از میوه‌

افرادی که از فراکتو فوبیا رنج می‌برند، ممکن است علائم زیر را داشته باشند:

  • فشارخون بالا
  • لرزش شدید
  • تند شدن ضربان قلب
  • تکلم سریع
  • ناتوانی ناگهانی در صحبت کردن
  • تعریق شدید
  • سبک شدن سر
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • احساس تنگی در قفسه سینه
  • خشک شدن دهان
  • ناراحتی‌های گوارشی

بروز تمام این علائم می‌تواند ناشی از یک اختلال روانی بابت یک اتفاق ناراحت‌کننده در گذشته باشد. برای مثال کسی که نزدیک‌ترین شخص به خود را در حالت بیماری می‌دیده و در این حین خوردن میوه با مشکل بیماری شخص پیوند خورده است و باعث شده تا در تفکرات او تأثیر بگذارد. یا این‌که فرد به خاطر قرار گرفتن در یک شرایط پر استرس دچار این نوع فوبیا می‌شود. 

علائم فوبیا ترس از میوه

چگونه می‌توان فوبیا ترس از میوه‌ را تشخیص داد؟

ترس غیرمنطقی از میوه‌ها می‌تواند ناشی از اختلالات خوردن مانند بی‌اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی باشد که نتیجه آن وحشت و انزجار عمیق از میوه‌هاست. روش تشخیص فراکتو فوبیا در افراد راحت است و تنها تشخیص علل بروز آن بر عهده پزشک متخصص قرار دارد. زمانی که علائم فوبیا ترس از میوه که در بالا گفته شد در هر فردی به دلیل دیدن میوه‌ها، خوردن و یا حتی لمس کردن آن‌ها مشاهده شود، می‌توان به وجود این نوع فوبیا پی برد.

شدت فوبیا ترس از میوه‌ می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برای مثال برخی از فراکتوفوب‌ها نمی‌توانند در یک اتاق با میوه‌ها باشند؛ در حالی که برخی دیگر تنها در اثر خوردن آن‌ها واکنش نشان خواهند داد. البته برخی از فراکتو فوب‌ها توانسته‌اند با تلاش بسیار موفق به خوردن میوه‌ها به شکل فرآوری شده مانند اسموتی‌ها شوند. 

این نوع فوبیا می‌تواند در طول زمان فرد را با مشکلات زیادی روبه‌رو کند؛ زیرا میوه‌ها منابع مهم ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که در صورت حذف آن‌ها از رژیم غذایی، بدن با کمبود مواد مغذی روبه‌رو می‌شود. این کمبود می‌تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن، ریزش مو، سست شدن ناخن‌ها، بیماری‌های پوستی و خیلی مشکلات و مریضی‌های دیگر شود. 

علل بروز فوبیا ترس از میوه‌

فوبیا ترس از میوه‌ می‌تواند از دوران کودکی خود را نشان دهد. علت این بیماری از فردی به فرد دیگر متفاوت است و اغلب تشخیص این علت دشوار است؛ اما معمولاً عوامل روانی در آن دخیل هستند. برای تشخیص علت این فوبیا حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا او با پرسیدن سؤال‌های مختلف و کنکاش در مسائلی که شما پشت سر گذاشته‌اید متوجه علت بروز این ترس شود. برای کسانی که موفق به مصرف میوه به عنوان اسموتی یا آبمیوه می‌شوند، به نظر می‌رسد انزجار عمدتاً به بافت میوه مربوط باشد.

علل بروز فوبیا ترس از میوه

روش درمان فوبیا ترس از میوه‌

ممکن است شما با خود فکر کنید که برای این فوبیا نادر هیچ درمانی وجود ندارد و هیچ امیدی برای بهبودی نیست، اما با مراجعه به پزشک متخصص و پشت سر گذاشتن جلسات مشاوره، گفتاردرمانی و استفاده از دارو می‌توان به تدریج این ترس را از بین برد. پزشک در ابتدا سعی می‌کند تا با بررسی عمیق مشکلات شما علت بروز این ترس را تشخیص دهد و سپس بهترین راهکار ممکن را متناسب با علت بروز بیماری پیشنهاد می‌دهد.

همچنین شما می‌توانید در کنار جلسات مشاوره خود به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا او توصیه‌های غذایی ارزشمند را به شما ارائه دهد و اطمینان حاصل شود که تمام ویتامین‌ها و مواد معدنی موردنیاز بدن برآورده می‌شود. برای مثال با مصرف سبزیجات و مکمل‌های غذایی می‌توان این کمبود را جبران کرد. البته به این مکمل‌ها اکتفا نکنید و به دنبال درمان فوبیای خود باشید. برای کسانی که فوبیا ترس از میوه‌ دارند، داشتن فوبیا سبزیجات نیز در کنار آن می‌تواند درمان را بسیار سخت‌تر کند. 

جمع‌بندی

فوبیا ترس از میوه‌ در درجه اول باعث ترس و بیزاری شدید از میوه می‌شود، گاهی اوقات تا جایی که فرد جرات نمی‌کند یک غذای جدید را امتحان کند تا زمانی که مطمئن شود که هیچ تکه میوه‌ای در آن وجود ندارد و حتی ممکن است با علائمی مانند تعریق زیاد، تپش قلب، درد قفسه سینه و یا لرزش نیز خود را نشان دهد. فراکتوفوب‌ها در تماس یا حضور با میوه‌ها ناراحتی شدیدی را تجربه می‌کنند و حتی در برخی موارد بسیار شدید دچار حمله قلبی خواهند شد.

عدم درمان این فوبیا می‌تواند خطرات جبران‌ناپذیری را برای فرد و اطرافیان او به وجود آورد و حتی کیفیت روابط و زندگی روزمره شخص را مختل کند. برای برگشتن به یک زندگی طبیعی حتماً باید به درمان فوبیا ترس از میوه‌ اقدام کرد. 

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *