ناامیدی چیست؟ علل و روش‌های درمان ناامیدی

ناامیدی چیست؟ علل و روش‌های درمان ناامیدی

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که ناامیدی چیست؟ در جواب باید گفت: هنگامی‌که ما یک فقدان شدید یا تغییر مخرب در زندگی را تجربه می‌کنیم یا زمانی که با افسردگی روبه‌رو هستیم، معمولا احساس می‌کنیم که وضعیت ناامیدکننده است و هرگز به سمت بهتر شدن تغییر نخواهد کرد. این احساسات اغلب از علت‌های ناامیدی به حساب می‌آیند و منجر به عدم علاقه به زندگی روزمره می‌شوند و در شدیدترین حالت ممکن است فکر خودکشی را در ذهن فرد ایجاد کنند؛ اما با حمایت صحیح و تغییر در طرز فکر می‌توان بر آن غلبه کرد و به درمان ناامیدی روی آورد.

ناامیدی چیست و چگونه بر احساسات ما اثر می‌گذارد؟

ناامیدی چیست و چگونه بر احساسات ما اثر می‌گذارد؟

ممکن است بر این باور باشید که هر کاری که انجام دهید وضعیت شما بهبود نمی‌یابد، بنابراین چه فایده‌ای دارد که در راستای تغییر افکار خود تلاش کنید؟ این افکار، تاثیرات ناامیدی هستند که شما با آن مواجه شده‌اید؛ اما امیدواری احساسی است که حتی در چالش‌برانگیزترین موقعیت‌ها شما می‌توانید آن را توسعه دهید و دوباره آن را تجربه کنید. ممکن است کمی گذر زمان و تلاش لازم باشد، اما احساس ناامیدی تا ابد طول نخواهد کشید و شما می‌توانید با شناسایی علت‌های ناامیدی، حال درونی بهتر را تجربه کنید.

احساس ناامیدی چیست؟

امیدواری یعنی داشتن آرزو یا انتظار اتفاقات مثبت در آینده زندگی و ناامیدی فقدان وجود امید و چنین احساساتی در ابعاد مختلف زندگی شماست. به‌طورکلی، امید یک احساس خوش‌بینانه است که با نتایج مثبت در زندگی شما همراه خواهد بود. 

وقتی احساس ناامیدی می‌کنید، ممکن است این حس را داشته باشید که هیچ‌چیز بهتر نمی‌شود و هرگز خوشحال نخواهید شد. احساس ناامیدی همچنین می‌تواند مانند احساساتی همچون درماندگی، غمگینی و یا بی‌تفاوتی باشد و شما در این شرایط می‌توانید احساس پوچی کنید. ناامیدی برای افراد مختلف می‌تواند معانی متفاوتی داشته باشد؛ درواقع، ناامیدی می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد. در یک تحلیل، محققان دریافتند که هنگام احساس ناامیدی داشتن، مخاطب با مسائلی مانند انتظار رویدادهای منفی در آینده، مواجهه با چالش‌ها و موانع برای تعیین اهداف، همراه بااحساس تسلیم شدن و ناتوانی در تصور آینده یا درک آینده مواجه خواهد بود.

چرا ما به امید نیاز داریم؟

در ادامه‌ی جواب دادن به سوال « ناامیدی چیست؟» باید گفت که ناامیدی بیشتر در هنگام سوگ از دست دادن یکی از عزیزان، از دست دادن شغل، مواجهه با یک بیماری سخت یا مواجهه با یک بحران مالی، تجربه می‌شود. این امر به‌ویژه زمانی رایج است که فرد از لحاظ سلامت روان نیز دچار چالش‌هایی شده باشد. ناامیدی همچنین ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری سلامت روانی گسترده‌تر، مانند افسردگی یا اضطراب باشد.

ناامیدی یک احساس نگران‌کننده است؛ زیرا امید، بخش مهمی از نگاه ما به زندگی را تشکیل می‌دهد. ما به امید نیاز داریم؛ چراکه احساسات مثبت در موقعیت‌های خارج از کنترل ما حال خوب درونی ما را تقویت و به ما کمک می‌کنند در هنگام مواجهه با چالش‌ها همچنان به زندگی ادامه دهیم. بنابراین، اگر شروع به احساس ناامیدی کرده‌اید، مهم است که به دنبال جواب سوال «ناامیدی چیست» بروید و درباره محرک ایجاد احساسات و روتین‌هایی که منجر به پیدایش حال درونی خوب شما می‌شوند، آگاهی پیدا کنید. مهم است که چه چیزی باعث این احساسات می‌شود و چه‌کاری می‌توانید انجام دهید تا دوباره احساس امیدواری در زندگی شما ایجاد و راه درمان ناامیدی برای شما شفاف شود.

علت ایجاد احساس ناامیدی چیست؟

از آنجایی که علت‌های ناامیدی و افسردگی طیف گسترده‌ای را شامل می‌شوند، لازم است توجه داشته باشید که ناامیدی می‌تواند نتیجه اختلال افسردگی باشد. درواقع ناامیدی و درماندگی دو احساسی هستند که در راستای یکدیگر ایجاد می‌شوند، به این صورت که احساس ناامیدی ایجاد نمی‌شود، مگر اینکه احساس درماندگی وجود داشته باشد، همچنین ممکن است شما  در شرایط زیر احساس ناامیدی کنید که از علل ایجاد ناامیدی هستند:

  • از دست دادن شغل
  • چالش‌های موجود در رابطه یا جدایی از پارتنر عاطفی
  • غمگینی
  • انکار تروما
  • قرار گرفتن طولانی‌مدت در یک موقعیت استرس‌زا
  • بلایای طبیعی
  • بیماری مزمن
  • بحران
  • ورشکستگی
  • وجود غم و اندوه طولانی‌مدت

چگونه بعد از آگاهی به جواب سوال «ناامیدی چیست» با ناامیدی کنار بیاییم؟

ما همیشه نمی‌توانیم از مواجه با موقعیت‌هایی که می‌توانند باعث ناامیدی ما شوند، مانند مرگ یکی از عزیزان، از دست دادن شغل یا مسائل دیگر اجتناب کنیم، اما می‌توانیم یاد بگیریم که چگونه واکنش خود را به عوامل استرس‌زا کنترل کنیم. در اینجا چند راه مفید برای مقابله بااحساس ناامیدی در هنگام مواجهه با یک رویداد یا موقعیت دشوار آورده شده است:

احساس ناامیدی چیست؟

1. سعی کنید علت اصلی را شناسایی کنید

ناامیدی اغلب نشانه یک اختلال سلامت روان مانند افسردگی یا اختلال دوقطبی است. همچنین ممکن است مربوط به وجود غم و اندوه حل‌نشده باشد که همه این شرایط قابل مدیریت هستند. لازم به ذکر است وقتی علت اصلی حال بد را درمان کنید، احساس ناامیدی شما کاهش می‌یابد. 

اگر بیش از 2 هفته است که احساس ناامیدی می‌کنید، با یک متخصص سلامت روان تماس بگیرید آن‌ها می‌توانند علل احتمالی را بررسی و بهترین راه مقابله را به شما توصیه کنند. داشتن کسی که با او صحبت کنید یا از او کمک بخواهید نیز می‌تواند به شما کمک کند کمتر احساس تنهایی کنید و امیدوارتر باشید.

یک روانشناس سرشناس می‌گوید: «خانواده، دوستان و جامعه همگی ممکن است از منابعی آگاه باشند و به منابعی دسترسی داشته باشند که به آن‌ها فکر نکنیم. حتی اگر یکی از این موارد اندکی امید در ما ایجاد کند ممکن است راهی برای تغییر وضعیت حال ما پیدا شود.»

سعی کنید به خود یادآوری کنید که زندگی پر از فراز و نشیب است و شما قبلا بر سختی‌های گذشته غلبه کرده‌اید، بنابراین نگاه کردن به موفقیت‌های گذشته می‌تواند در درمان ناامیدی به شما کمک کند و امید شمارا به آینده افزایش دهد.

2.  از نا امیدی برای رسیدن به جواب سوال ناامیدی چیست، استفاده کنید

احساس ناامیدی که تجربه می‌کنید می‌تواند شمارا نسبت به مفاهیم مختلفی آگاه کند. هر زمان که شروع به احساس ناامیدی کردید، یک سری سوالات را از خود بپرسید:

  • آیا درگیر افکار منفی هستید؟
  • آیا با افراد امن زندگی خود مدتی است قطع ارتباط کرده‌اید؟
  • آیا به تازگی با افراد بدبین ارتباط نزدیکی داشته‌اید؟
  • آیا به زمانی برای تنها بودن با خود نیاز دارید؟
  • آیا اخیرا کاری انجام داده‌اید که از انجام آن لذت ببرید؟
  • آیا از تکنیک‌های مدیریت استرس استفاده می‌کنید ؟
  • احساس نا امیدی می‌تواند به این دلیل ایجاد شود که ذهن شما از شما می‌خواهد بیشتر مراقب خود باشید.

3. داشتن روتین متفاوت می‌تواند کمک‌کننده باشد

گاهی اوقات قرار دادن و داشتن یک برنامه جدید می‌تواند به شما کمک کند که بر احساس ناامیدی خود غلبه کنید. احساس نومیدی، خود نیز می‌تواند به شما کمک کند تا ببینید که می‌توانید تغییراتی در زندگی خود اعمال کنید که منجر به حال خوب شما شود. در صورت امکان، سعی کنید جدا از نتایج، روی اعمال خود تمرکز کنید و این پروسه را می‌توانید با پرسیدن این سوالات از خود شروع کنید:

  • از انجام چه کاری لذت می‌برم؟
  • از انجام چه کاری که اخیرا انجام داده‌ام، لذت نبرده‌ام؟
  • چه سرگرمی‌هایی می‌توانم برای بهتر کردن حالم انجام دهم؟
  • یکی از کارهایی که امروز می‌خواهم انجام دهم چیست؟
  • یکی از کارهایی که می‌خواهم در این هفته انجام دهم چیست؟
  • برخی از باورهای محدودکننده من که ممکن است مانع انجام کارهایم شوند چه هستند؟
  • مفهوم ناامیدی چیست و چگونه می‌توانیم با آن مقابله کنیم؟

دلایل ناامیدی

همچنین توصیه می‌شود که احساسات خود را بپذیرید، علت آن را شناسایی و راه‌حل‌های موجود را فهرست کنید. درنهایت مهارت‌های مقابله‌ای برای رسیدگی به احساسات را پیدا کنید و برنامه‌ای برای اجرای تغییرات جدید و نحوه حفظ این تغییرات در نظر بگیرید.

4. سعی کنید الگوهای خود را پیدا کنید.

از خود بپرسید که فردی که مورد تحسین شماست در این موقعیت چه می‌کند. نگاه کردن به موقعیت‌های زندگی که اطرافیان شما بر آن‌ها غلبه کرده‌اند می‌تواند انگیزه بزرگی برایتان باشد.

5. به یافتن قدرت در معنویت فکر کنید

تحقیقات نشان می‌دهند که معنویت به‌طور مستقیم و در تغییر سطح امیدواری افراد اثرگذار است. اگر نمی‌توانید با مفهوم‌های این‌چنینی ارتباط برقرار کنید، می‌توانید مفاهیم دیگری مانند قوانین طبیعت یا یک قهرمان درونی را در خود کشف کنید. درواقع، معنویت، احساس ارتباط گرفتن با چیزی بزرگ‌تر از خودتان است، بنابراین در جست‌وجوی آن باشید تا احساس بهتری را در خود شکل دهید.

جمع‌بندی

ناامیدی می‌تواند از رویارویی با چالش‌های شخصی ناشی شود؛ اما معمولا با علائم افسردگی نیز همراه است. در هر صورت امکان بازیابی احساس امیدواری وجود دارد و شما با ارزیابی خود و کمک گرفتن از دیگران می‌توانید به خود کمک کنید تا با روحیه‌ای تازه با چالش‌های روزمره روبه‌رو شوید.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *