آیا تا به حال سعی کردهاید ذهن خود را از فکر کردن باز دارید؟
حقیقت این است که فکر کردن همان چیزی است که ذهن شما باید انجام دهد! همانطور که گوش شما صداها را می شنود و چشمان شما محیط اطراف شما را میبیند، ذهن شما نیز مسئول تولید افکار است. بر اساس نظر کارشناسان روزانه به طور متوسط بیش از شش هزار فکر ذهن مشغول ما را درگیر خود میکند! فکر کردن یک امر طبیعی است و لزوماً اتفاق بدی نیست؛ ولی با گسترش ارتباطات و رسانههای جمعی، ذهن ما هر روز درگیر افکاری میشود که باعث کاهش عملکرد ما میشوند و نقشی جز ایجاد تنش و خستگی فکری و جسمی ایفا نمیکنند.
در واقع هنگامی که زندانی افکار خود میشویم، زندگی ما با چالشهایی مواجه میشود که در نتیجه آن کیفیت زندگی کاهش مییابد. این موضوع بر روی فعالیتهای روزانه، روابط ما و به طور کلی سطح رفاه ما در زندگی تاثیر بسزایی دارد.
خوشبختانه میتوان بر این موضوع غلبه کرد و کنترل ذهن را در دست گرفت. به همین جهت ما قصد داریم تا در این مقاله ضمن توضیح دلایل و علایم ذهن مشغولbusy mind، به بیان راهکارهایی بپردازیم که در نتیجه عمل به آنها آرامش ذهنی و در نتیجه کیفیت زندگی افراد حفظ و افزایش یابد. پس با ما همراه باشید.
چرا ذهن مشغول میشود؟
هنگامی که افراد تحت تاثیر سردرگمی، ناراحتی و خستگی قرار میگیرند، به مشغولیت ذهنی دچار میشوند. این موضوع به ویژه زمانی شدیدتر میشود که آنها تحت فشار کار یا چالشهای زندگی قرار گرفته باشند.
علایم ذهن مشغول؛ حواس پرتی و آشفتگی
اگر افراد در طول روز بر روی کارهای خود تمرکز نداشته باشند، احساس کنند حافظهشان ضعیف شده و برخی مسائل را فراموش میکنند ممکن است به مشغولیت ذهنی مبتلا شده باشند. همچنین کسانی که زودتر از همیشه از انجام کارهای روزانه خسته میشوند نیز ممکن است در این گروه از افراد قرار بگیرند.
معایب ذهن مشغول؛ خستگی جسمی و روانی
کسانی که ذهن مشغولی دارند، در زندگی روزمره با مشکلاتی مواجه میشوند که در این بخش به بیان تعدادی از آنها میپردازیم؛
- کاهش تمرکز بر زمان حال و در نتیجه، افزایش حواس پرتی
- احساس خستگی جسمی
- کاهش احساس لذت از زندگی در لحظه
- پایین آمدن بازدهی فرد و در نتیجه کاهش اعتماد به نفس
- افزایش نگرانی و استرس
- ایجاد اختلال در ساعت خواب
چه کسانی بیشتر ذهن مشغولی دارند؟
ذهن افراد افسرده، مضطرب و کسانی که دچار وسواس هستند بیشتر از سایر افراد مشغول میشود؛ کسانی که به افسردگی مبتلا هستند، دائماً خود را بابت اتفاقات گذشته سرزنش میکنند و به افکار ناخوشایند در ذهن خود بال و پر میدهند. در افراد مضطرب این موضوع به نگرانی بابت اتفاقات آینده مربوط میشود و بابت حوادث احتمالی دست به نشخوار فکری میزنند.
علاوه بر این، ذهن کسانی که به اختلالات شخصیتی هستند و یا در خانواده سابقه اختلالات روانپزشکی دارند، بیشتر از سایر افراد مشغول میشود. همچنین این موضوع در افراد کمالگرا بیشتر از دیگر افراد دیده میشود.
راههای خالی کردن ذهن مشغول
با توجه به اینکه ذهن مشغول باعث کاهش کیفیت زندگی افراد میشود، بهتر است افراد حداقل یک بار در روز و به مدت ۱ تا ۲ ساعت به ذهن خود استراحت دهند و در محیطی آرام و ساکت قرار بگیرند. علاوه بر این، موارد دیگری را در این بخش معرفی میکنیم تا با انجام آنها ذهن خود را خالی کنید و آرامش بیشتری داشته باشید.
۱- افکار و احساسات خود را روی کاغذ بنویسید.
۲- ورزش کنید و متابولیسم بدن خود را افزایش دهید.
۳- تنفس شکمی داشته باشید؛ به این صورت که موقع دم، شکم به طرف بالا میآید و موقع بازدم، به داخل میرود.
۳- از افراد بدبین و کسانی که باعث میشوند انرژی شما گرفته شود فاصله بگیرید.
۴- از افراد و موقعیتهایی که باعث تنش و استرس در شما میشوند فاصله بگیرید.
۵- مهارت ذهنآگاهی را در خود پرورش دهید؛ به این معنا که توجه خود را به زمان حال معطوف کنید؛. برای این کار میتوانید هنگامی که شروع به فکر کردن درباره گذشته یا آینده کردید، به مدت ۵ ثانیه نفس عمیق بکشید.
۶- محیط کاری و زندگی منظمی داشته باشید؛ مطالعات نشان میدهند افرادی که در محیطی منظم زندگی میکنند یا مشغول به کار میشوند، از آرامش و تمرکز بیشتری برخوردار هستند.
۶- برای کارهای خود اولویتبندی کنید و چند کار را به صورت همزمان انجام ندهید.
در نهایت اگر هیچ یک از این تمرینها کمکی نکرد، با مراجعه به یک مشاور متخصص راجعبه نگرانیها و مشغولیتهای ذهنی خود صحبت کنید و از او کمک بگیرید.
سوالات رایج در مورد ذهن مشغول
آیا فقط هنگامی که ذهن مشغول به افکار منفی شود ایراد دارد؟
خیر. مشغولیت ذهن موضوعی است که فارغ از تفکر مثبت یا منفی، آسیبهایی را به دنبال دارد؛ اما در مورد افکار منفی، این آسیبها به مراتب شدیدتر میشوند.
آیا با اهمیت ندادن به افکار، ذهن آزاد میشود؟
خیر. اگر تلاش کنیم به افکاری که در ذهن داریم اهمیت ندهیم، این افکار به ناخودآگاه میروند و مجدد به صورت انرژی سرکوب شده به ذهن ما هجوم میآورند.
در چه شرایطی مشغولیت ذهن تشدید میشود؟
در شرایطی که فرد در محیطی پر تنش و استرسزا قرار بگیرد، بیشتر به مشغولیت ذهنی دچار میشود.
آیا ممکن است ذهن به هیچ موضوعی فکر نکند؟
خیر. ذهن مسئول تولید افکار مثبت و منفی است و ما تنها میتوانیم مدیریت این افکار را بر عهده بگیریم.
حرف زدن، بهترین دارو برای درمان ذهن مشغول است!
در دنیای پر سرعت که هر روز ذهن ما با افکار جدیدی مواجه میشوند، طبیعی است که با آشفتگی ذهنی روبرو شویم. ذهن مشغول همیشه تمایل دارد خود را در چرخه افکار غیر مفید حبس کند و تا زمانی که این افکار تمام شوند، در این چرخه میماند.
ما در این مقاله سعی کردیم تا ضمن آشنایی بیشتر با ذهن مشغول، شما را با راهکارهایی آشنا کنیم که از آن طریق افکار موجود در ذهن خود را مدیریت کنید. اگر شما هم به مشغولیت ذهنی دچار هستید، ابتدا برای حل این موضوع، تمرینهای مطرح شده را انجام دهید؛ چرا که ذهن مشغول، سلامت جسم و روان را به خطر میاندازد. اگر این تمرینها کمکی به شما نکرد و همچنان دچار آشفتگیهای ذهنی بودید، از مشاوره فردی کمک بگیرید؛ حرف زدن، بهترین دارو برای درمان ذهن مشغول است!