همه ما میدانیم که هیچ رابطهای بدون تعارض و مجادله وجود ندارد؛ زیرا انسانها شبیه به یکدیگر نیستند و در جنبههای مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند. زمانی که دو نفر رابطه عاشقانه دارند و میخواهند در این رابطه موفق باشند، میتوانند رضایت خود از رابطه را با استفاده از تکنیکهای زوج درمانی و مراجعه به یک درمانگر یا مشاوره خانواده بالا ببرند. زوجها میتوانند با کمک مشاوره خانواده از شیرینی رابطه خود لذت ببرند؛ بنابراین ما در این مقاله قصد داریم شما را با تعدادی از تکنیکهای زوج درمانی آشنا کنیم.
منظور از زوج درمانی چیست؟
یکی از انواع روان درمانی، زوج درمانی است که در آن توسط یک فرد متخصص کمک میشود تا مشکلات بین زوجها برطرف شود. در زوج درمانی، درمانگر به زوجین یاد میدهد که چگونه به تفاوتهای یکدیگر احترام بگذارند و درک درستی از رابطه خود داشته باشند. یادگیری برخورد صحیح در هنگام مجادلات بین زن و شوهر، تضمینی برای داشتن یک پیوند سالم بین آنهاست.
زوج درمانی از چه مراحلی تشکیل شده است؟
- در مرحله اول یک مشکل خاص مانند حسادت، مشکل جنسی و یا دیگر مشکلات مورد بررسی قرار میگیرند.
- درمانگر تلاش میکند که بهجای اینکه یک نفر را جداگانه درمان کند، برای هر دو نفر وقت بگذارد.
- درمانگر با نزدیک شدن به فرد، روشهای درمانی را شناسایی و اجرا میکند.
- تعیین میشود که چرا فرد نیاز به درمان دارد و با چه هدفی میخواهد درمان شود؟
در چه مواردی باید به سراغ زوج درمانی رفت؟
- بحثها شدت میگیرد و زیاد میشود
زمانی که حس کردید مجادلههای بین شما و طرف مقابلتان زیاد شده است و بر سر کوچکترین و بزرگترین چیزها بحث میکنید باید نسبت به آینده رابطه خود نگران باشید و برای برطرف کردن این مشکل اقدام کنید.
- اعتماد کم میشود یا از بین میرود
از رایجترین مشکلات بین زوجین، بیاعتمادی است. بیاعتمادی میتواند ریشههای اولیهای داشته باشد که درمانگر با پیدا کردن این ریشهها، به حل مشکلات شما کمک میکند. برای مثال شاید به دلیل وجود مسائل مالی، دروغهای پیدرپی یا حتی رفاه مالی زیاد، این بیاعتمادیها به وجود آمده باشد. شما برای دستیابی دوباره این اعتماد باید تلاش کنید.
- از یک الگوی اشتباه پیروی میکنید
زمانی که همسر شما انتظاراتی را از شما دارد که خود به آنها پایبند نیست، شما دچار یک الگوی اشتباه شدهاید. برای مثال نسبت به رفتار شما با خانوادهاش یا عادتهای خوابیدن و غذا خوردن شما حساس باشد ولی خود به این رفتارها پایبند نباشد. مثلا از شما انتظار درک کردن داشته باشد، اما خود این انتظار را برآورده نکند. در این صورت شما در یک الگوی اشتباه گیر کردهاید و نیاز به درمان دارید.
- صمیمیت عاطفی بین شما از بین رفته است
بعد از مدتی از شروع رابطه، صمیمیت بین زوجین کمتر میشود و حتی از بین میرود و دیگر مثل اوایل ازدواج نیست. شاید دلیل این اتفاق مسئولیت زوجین و برطرف کردن مشکلاتی است که بر گردن آنها افتاده است. گاهی اوقات رفتار توهینآمیزی که زوجین با یکدیگر دارند دلیلی بر از بین رفتن صمیمیت است. حتی در بعضی مواقع زوجین برای رفع نیاز جنسی و عاطفی خود به سراغ افراد دیگری به غیر از همسر خود میروند.
- با همسر خود احساس راحتی ندارید
گاهی اوقات زوجین به دلایلی نمیتوانند آنچه میخواهند را برای همسر خود بیان کنند و احساس راحتی با او ندارند. در این موارد مشاوره خانواده یا یک درمانگر متخصص خوب میتواند در شما احساس راحتی برای بیان خواستهها و حرفهایتان را ایجاد کند و برای رفع مشکل شما چارهای بیندیشد.
زوج درمانی چه تکنیکهایی دارد؟
-
متمرکز شدن بر احساسات
این روش زوج درمانی از دکتر سوزان جانسون است که با تحریک نقاط عاطفی مهم و اصلی، فرد را تشویق میکند تا پیوندی محکم را بین زوجین ایجاد کند. این روش درمانی میتواند زوجین را تا حد زیادی در روابطشان پیشرفت دهد.
-
روایت درمانی
در این تکنیک زوج درمانی، مسائل نگرانکننده فرد مشخص میشود و شخص مشکلات خود را به شکل یک داستان بیان میکند و درمانگر به او کمک میکند که بخشهای منفی را دوباره از نو بنویسد. در این روش شما یاد میگیرید که به مشکلات خود از زاویههای مختلف نگاه کنید.
-
تکنیک گاتمن
در تکنیک گاتمن، محبت و صمیمیت بین زوجین افزایش مییابد. زوجین یاد میگیرند که در مورد مشکلات خود به آرامی صحبت کنند و درک متقابلی از یکدیگر داشته باشند. همچنین میآموزند که در کنار تمام استرسها و نگرانیها همچنان یکدیگر را عاشقانه دوست داشته باشند. با تکنیک گاتمن حس تحسین و شادمانی بین زوجین تقویت میشود و میتوانند عقاید خود را صادقانه بیان کنند.
-
بررسی روشهای برقراری ارتباط
اکثر زوجین در برقراری ارتباط صحیح ناتوان هستند. زوجین باید سعی کنند در مورد مشکلات و خواستههای خود صحبت کنند و انتظار نداشته باشند که طرف مقابل خود به تنهایی به مشکل و نیاز آنها پی ببرد؛ زیرا همیشه همه چیز برای طرف مقابل شما واضح نیست. درمانگر یا مشاوره خانواده با تحلیل ارتباطات شما، سوءتفاهمها را پیدا میکند و راههای جدید را در برقراری رابطه به شما پیشنهاد میدهد.
-
روانشناسی مثبت
در این تکنیک، نقاط قوت هر شخص مورد تأکید قرار میگیرد و حس خوشبختی در بین زوجین تقویت میشود. با روانشناسی مثبت، عوامل ناراحتکننده برای شما کمرنگ میشوند و ذهن شما بیشتر درگیر لحظههای خوب میشود. نتیجه این روانشناسی، رابطهای شاد با حس رهایی زوجین است.
-
پیدا کردن ریشههای ناخودآگاه مشکلات
زمانی که زوجین در الگوهای غیرمنطقی گیر افتاده باشند از این تکنیک استفاده میشود. گاهی مشکلات کودکی مانند جدایی پدر و مادر، سوءاستفاده جنسی و امثال آنها باعث میشود تا شخص رفتار غیرمنطقی از خود نشان دهد. این مشکلات، ریشه در ناخودآگاه فرد دارد و مشاور با کشف آنها، فرد را درمان میکند.
سخن آخر
ایجاد تنش و مجادله بین زوجین کاملا طبیعی است. اگر رابطه آنها در لبه پرتگاه قرار گیرد و دیگر خودشان نتوانند مشکلات را برطرف کنند، لازم است که به نزد مشاوره خانواده یا روانشناس بروند و از تکنیکهای زوج درمانی استفاده کنند. این تکنیکها، رابطه زوجین را به سمتی مثبت سوق میدهد و دیگر با هر چیز کوچکی به یکدیگر بیاحترامی نمیکنند. در این تکنیکها زوجین یاد میگیرند که خودشان را کنترل کنند و پیوندی سالم و محکم داشته باشند.