پرخاشگری تنش و معضلی است که از گذشته تا به امروز وجود داشته است. اما متأسفانه امروزه به دلیل شرایط اقتصادی نابهسامان و فشار زیاد مشکلات زندگی بر روی روان انسانها، این معضل به خصوص در بزرگسالان در حال افزایش بوده و اکثر افراد در برابر کوچکترین تنشها واکنش تندی از خود نشان میدهند. گاهی اوقات این پرخاشگریها مشکلات اجتماعی بسیار بزرگی را به وجود میآورند. بنابراین افراد باید سعی کنند تا این رفتار نامناسب خود را اصلاح کرده و در پی درمان آن باشند. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با برخی از روشهای درمان پرخاشگری در بزرگسالان Aggression in adults آشنا شوید.
پرخاشگری چیست؟
به طور کلی رفتارهای کنترل نشده و خشمگین در برابر مسائل مختلف را پرخاشگری مینامند که در دو دسته طبقهبندی میشود:
- پرخاش کردن در برابر رفتارهای توهینآمیز
نوعی پرخاشگری است که در برابر رفتار یا عملکرد تهدید آمیز یک شخص غیر، نمایان میشود که این نوع تا حدودی جلوه طبیعی دارد.
2. پرخاش کردن در برابر هر رفتاری که باب میل ما نیست
پرخاشگری نوع دوم کاملا غیر طبیعی ست و این دسته از افراد در برابر کوچکترین رفتاری که باب میل آنها نباشد پرخاشگری کرده و رفتار بسیار نامناسبی از خود بروز میدهند.
7 روش درمان پرخاشگری در بزرگسالان
به طور کلی پرخاشگری یکی از علائم خشم است. زمانیکه افراد به دلایل مختلفی خشمگین میشوند واکنش آنها به مسئله پیش رو پرخاشگری خواهد بود. قاعدتا خشم در وجود همه انسانها وجود داشته و معمولا افراد در برابر اشخاص و مسائلی که باعث آزار آنها میشود، عصبی خواهند شد. اما اگر این خشم و کنشهای آن کنترل و درمان نشود، میتواند مشکلات بسیار بزرگتری را به وجود آورد.
- تخلیه خشم و رسیدن به آرامش روحی و روانی با قدم زدن
معمولا زمانیکه افراد از موضوعی بسیار خشمگین و ناراحت هستند مدام به دنبال راهی برای تخلیه این خشم میگردند. به دست آوردن دوباره آرامش در هر فرد به روشهای مختلفی انجام میشود. بهترین راه در این شرایط قدم زدن و پیادهروی است. سعی کنید زمانیکه از موضوعی بسیار ناراحت شده و یا با شخصی در حال مشاجره هستید محل مورد نظر را فورا ترک کرده و به یک محیط آرام و ساکت پناه ببرید. قدم زدن و فکر کردن در یک محیط کاملا آرام میتواند تأثیر بسیار زیادی در کنترل پرخاشگری و خشم داشته باشد.
- پرداختن به موضوعی دیگر و تغییر وضعیت دادن
اصولا مواقعی که افراد بسیار خشمگین میشوند ذهنشان بر روی این موضوع آزاردهنده متمرکز شده و همین فکر کردن مداوم باعث میشود تا فرد رفتار پرخاشگرانه و نامتعادلی از خود نشان دهد. بنابراین سعی کنید در چنین مواقعی ذهن خود را به موضوع دیگری سوق دهید و به چیزی که باعث پرخاشگری کردن و افزایش خشمتان میشود فکر نکنید. البته که متمرکز کردن ذهن و تغییر وضعیت دادن در این شرایط کار آسانی نیست و مستلزم تکرار و تمرین بسیار است.برای درمان پرخاشگری در بزرگسالان متمرکز کردن ذهن و حواس به موضوعی دیگر بسیار موثر است.
- ورزش کردن
انجام دادن ورزش تأثیر بسیار زیادی در کنترل خشم دارد. ورزش کردن به نوعی افراد را قدرتمندتر کرده و سبب میشود تا فرد قدرت تحمل و ظرفیت خود را افزایش دهد. زمانیکه به ورزش کردن عادت کنید ناخودآگاه در مواقع عصبانیت نیز به آن پناه برده و همین امر باعث میشود تا پرخاشگری نکنید. میتوانید برای کنترل پرخاشگری و خشم ورزشهایی مانند شنا، کوهنوردی، صخره نوردی و اسب سواری را انجام دهید.
- وضو گرفتن و نوشیدن آب
یک راهکار دینی برای درمان و کنترل خشم و پرخاشگری، وضو گرفتن در هنگام عصبانیت است. زمانی که در عصبانیت وضو میگیرید همین رسیدن آب به دست و صورت آتش خشم را کم کرده و دمای بدن را پایین میآورد.
یکی دیگر از روشهای درمان پرخاشگری در بزرگسالان نوشیدن آب در هنگام عصبانیت است. اکثر روانشناسان به مراجعین خود گوشزد میکنند که در مواقعی که خشمگین میشوند و احتمال پرخاشگری کردن آنها وجود دارد، بهتر است کمی آب خنک نوشیده و چند نفس عمیق بکشند.
- تلقین و تکرار حرفهای مثبت
اکثر افراد به قدرت تلقین ایمان داشته و سعی میکنند کارهای خود را با انرژیهای مثبت پیش ببرند. بهتر است در حین عصبانیت مدام با خودتان تکرار کنید که هیچ اتفاق خاصی نیفتاده و این موضوعات نمیتوانند باعث آزار و عصبانیت شما شوند.
سعی کنید در چنین مواقعی از کلماتی که انرژی خوبی را به شما تزریق میکنند و باعث حال خوبتان میشوند استفاده کنید. انجام اینکارها و بیتفاوت نشان دادن خود در چنین شرایطی قاعدتا کار آسان و راحتی نیست اما کافی است چندین بار در چنین شرایطی این کارها را انجام دهید تا شما نیز به قدرت تلقین ایمان بیاورید و بتوانید به واسطه آن پرخاشگری خود را کنترل و درمان کنید.
- روان درمان تحلیلی یا درمان شناختی رفتاری
توصیه ما به افرادی که سریعا عصبانی شده و واکنش آنها نسبت به هر مسئله کوچکی پرخاشگری است، مراجعه به یک روانشناس یا یک روان درمانگر است. اصولا این افراد هنگام مراجعه به یک روانشناس یا روان درمانگر مدام از موضوعهایی که باعث آزار آنها شده صحبت میکنند و همین صحبت کردن میتواند باعث تخلیه خشم و کنترل پرخاشگری آنها شود. متخصصان و روانشناسان در چنین شرایطی سعی میکنند ابتدا بیماران را راهنمایی کرده و به آنها آموزش دهند که چگونه رفتار پرخاشگرانه و استرس خود را در بحرانها کنترل کنند.
رویکرد رفتار شناختی به بیماران پرخاشگر کمک میکند تا با شرایط و ناهنجاریهای زندگی بهتر کنار بیایند. معمولا در جلسات روان درمانی تحلیلی به افراد گفته میشود که در مواقع خشم، برای کنترل پرخاشگری باید ذهن خود را متمرکز کرده و سعی کنند خود را نسبت به موضوعی که باعث آزار آنها شده است بیتفاوت نشان دهند. بنابراین مراجعه به یک روانشناس و انجام مشاوره فردی میتواند در درمان و کنترل خشم و پرخاشگری بسیار مؤثر واقع شود.
- دارو درمانی
روش دارو درمانی بیشتر برای افرادی استفاده میشود که زمان زیادی درگیر مشکل پرخاشگری بودهاند. زیرا در این حالت جلسات مشاوره به تنهایی جوابگو نیستند و از داروی ضد پرخاشگری هالوپریدول استفاده میشود. البته توجه داشته باشید که استفاده بیرویه و بدون تجویز پزشک از این دارو نه تنها باعث درمان پرخاشگری نمیشود بلکه مشکلات بسیار بزرگتری را به وجود میآورد.
ناگفته نماند که داروهای گیاهی آرامبخش نیز میتوانند در کنترل و درمان پرخاشگری بزرگسالان بسیار مؤثر باشند. برای مثال استفاده از دمنوش گیاهی گل ساعتی میتواند در درمان و کنترل عصبانیت ، اضطراب و پرخاشگری کمک فراوانی کند. معمولا افرادی که خواب درست و منظمی ندارند دچار پرخاشگری شده و روحیه بسیار حساسی پیدا میکنند. این دارو به این افراد کمک میکند تا خواب راحت و آرامی را تجربه کرده و با اعصاب راحتتری به موضوعات زندگی رسیدگی کنند.
سخن پایانی
پرخاشگری یکی از واکنشهایی ست که افراد هنگام خشمگین شدن از خود بروز میدهند. این واکنش در اکثر مواقع باعث به وجود آمدن مشکلات بسیار جدیتری شده که قابل جبران نیستند. بنابراین پرخاشگری باید هر چه سریعتر درمان شود. افراد مبتلا به این بیماری باید سعی کنند تا با استفاده از روشهای مناسب خشم خود را کنترل کرده و هرچه زودتر در صدد درمان آن برآیند. ما در این مقاله سعی کردیم 7 روش درمان مؤثر را برای درمان پرخاشگری در بزرگسالان معرفی کنیم. شما میتوانید با انجام این روشها پرخاشگری و خشم خود را کنترل کرده و از پیشامدهای ناگوار جلوگیری کنید.