افسردگی چیست

افسردگی چیست؟ 10 نشانه اضطراب و افسردگی

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

امروزه بیماری‌های روحی و روانی شیوع زیادی پیدا کرده‌اند و لازم است تا بیشتر از قبل با علائم و نشانه‌های آن‌ها آشنا شویم. یکی از بیماری‌های روحی روانی که افراد زیادی را به خود درگیر کرده، افسردگی و اضطراب است. افسردگی در سطح‌های مختلفی وجود دارد و بلافاصله بعد از مشاهده علائم آن، باید برای درمانش اقدام کرده و در صورت نیاز به یک روان درمانگر تحلیلی مراجعه کرد. در ادامه بیشتر درباره این بیماری توضیح داده و چند مورد از نشانه‌های آن را نیز معرفی می‌کنیم.

نشانه اضطراب و افسردگی

افسردگی چیست؟

افسردگی در واقع یک اختلال خلقی و روانی است. این اختلال با احساس غم و ناراحتی همیشگی و ممتد همراه است. احساس بی‌علاقگی و بی‌حوصلگی در این اختلال، ممکن است تا جایی ادامه پیدا کند که فرد از فعالیت‌ها وزندگی روزمره خود نیز جا بماند.

افسردگی را می‌توان شایع‌ترین نوع اختلالات روان‌پزشکی معرفی کرد که احتمال ابتلای زنان به آن، بیشتر از مردان است. در حالت عادی احساساتی نظیر غم، اندوه و ناراحتی ممکن است در طول زندگی هر شخص به دلایل مختلفی برانگیخته شوند و جای هیچ‌گونه نگرانی از این بابت نیست؛ اما اگر برانگیختگی این احساسات به صورت مداوم و همیشگی باشد، پای افسردگی در میان خواهد بود.

نشانه‌های اضطراب و افسردگی

بعد از اینکه با تعریف کلی اضطراب و افسردگی آشنا شدیم، نوبت به شناختن نشانه‌های آن می‌رسد. وقتی نشانه‌های این بیماری را به صورت کامل بشناسیم، تشخیص آن راحت‌تر شده و سپس با شروع درمان، می‌توان از پیشروی بیماری جلوگیری کرد. نشانه‌ها و علائم افسردگی ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشند، در این قسمت ما به معرفی نشانه‌هایی می‌پردازیم که شایع‌تر از بقیه بوده و در اکثر افراد مبتلا، وجود دارند.

1. احساس غم، اندوه و پوچی

همان‌طور که گفتیم احساس غم و ناراحتی به صورت پیش‌فرض در همه افراد وجود داشته و در مواقع مختلف ممکن است برانگیخته شود. گوش دادن به یک موسیقی غمگین، مشاهده یک فیلم درام و … از دلایلی هستند که می‌توانند ناراحتی افراد را برانگیخته کنند.

به صورت معمول این ناراحتی مقطعی و گذرا بوده و بعد از نهایتا چند ساعت یا چند روز، کاملا از بین می‌رود. در صورتی که شخصی درگیر افسردگی باشد، احساسات ناراحت‌کننده او مدام در حالت برانگیخته هستند بدون اینکه نیازی به هیچ دلیلی داشته باشند. چنین افرادی در آینده خود هیچ نقطه روشنی نمی‌بینند و همین باعث می‌شود که حس پوچی به آن‌ها غلبه کنند.

2. تغییر در اشتها

تغییرات فاحش در اشتها نیز ممکن است یکی از نشانه‌های افسردگی باشد. این تغییرات اغلب به این صورت هستند که وزن فرد در مدت‌زمان بسیار کوتاهی 5 درصد مقدار اولیه تغییر می‌کند. در چنین حالتی فرد یا دچار کم‌اشتهایی شده و یا اینکه پرخوری عصبی می‌کند. در هر دو حالت سلامت جسمانی فرد، تحت تأثیر قرار گرفته و ممکن است به خطر بیافتد.

دلیل افسردگی

3. تغییر در میزان خواب

به دلایل مختلف مانند خستگی در طول یک هفته شلوغ و پرکار و … ممکن است شما دچار کم‌خوابی یا پرخوابی مقطعی شوید که یک امر کاملا طبیعی است. اما ممکن است این حالت ادامه‌دار شود. بسیاری از روان‌پزشکان، اختلال در خواب را یکی از شایع‌ترین نشانه‌های افسردگی معرفی می‌کنند.

در این حالت فرد برای به خواب رفتن و همچنین از خواب بیدار شدن دچار مشکل خواهد شد یا ممکن است نتواند در طول شب خواب راحتی داشته باشد. این امر به خاطر فکر آشفته و ذهن مغشوش اوست که اجازه خواب راحت و با آرامش را به او نمی‌دهد. کم‌خوابی یا پرخوابی باعث کاهش سطح انرژی شخص در طول روز شده و این عامل می‌تواند باعث تشدید افسردگی شود.

4. بی‌انگیزگی

افسردگی یک اختلال روانی است که می‌تواند روی ابعاد زندگی فرد تاثیر گذاشته و به صورت کلی زندگی او را مختل و فلج کند. در سطوح پیشرفته و پیچیده‌تر این بیماری، فرد انگیزه خود را برای انجام فعالیت‌های مفیدی که در گذشته انجام می‌داده، از دست می‌دهد و به صورت کامل خود را از فعالیت‌هایش کنار می‌کشد. در ادامه این حالت فرد به طور کامل ارتباطات خود را قطع کرده و از جامعه طرد می‌شود. در صورت مشاهده چنین حالتی، می‌توانید به راحتی ردپای افسردگی را نیز ببینید.

5. افکار خودکشی

در افسردگی‌های شدید که فرد به صورت کامل از ادامه زندگی ناامید شده و کیفیت زندگی او به میزان قابل‌توجهی افت کرده است، مدام افکار خودکشی را در ذهن خود پرورش می‌دهد. در این مرحله فرد رابطه خود با اطرافیان و دوستانش را از دست داده و تنها نکات زشت و منفی مربوط به زندگی خود را مشاهده می‌کند.

6. تحریک‌پذیری شدید

از دیگر نشانه‌های افسردگی و اضطراب در یک فرد، حساسیت بسیار بالا و تحریک‌پذیری است. در این حالت فرد شدیدا حساس و کم‌طاقت شده و توانایی کنترل خشم خود را از دست می‌دهد. یک دلیل بسیار کوچک نیز ممکن است باعث فوران فرد شده و او به صورت کامل آرام و قرار خود را از دست بدهد.

7. عدم تمرکز

ذهن شخصی که از افسردگی رنج می‌برد به صورت مداوم سرشار از فکرهای آشفته و منفی است. چنین شخصی به سختی می‌تواند ذهن خود را جمع کرده و بر روی یک موضوع تمرکز کند. در صورتی که بتواند این کار را انجام دهد نیز، عمر تمرکز او بسیار کوتاه بوده و سریعا افکار منفی دوباره به ذهن او سرازیر می‌شوند. پس یکی دیگر از نشانه‌های افسردگی و اضطراب را می‌توان عدم توانایی در تمرکز دانست.

8. کاهش انرژی و خستگی مداوم

اینکه شما بعد از انجام دادن یک فعالیت سنگین، بی انرژی و خسته شوید یک امر طبیعی و نرمال است؛ اما اگر این احساس به صورت مداوم در طول روز در شما وجود داشته باشد، دیگر نمی‌توان آن را نرمال دانست. در چنین حالتی فرد احساس ناتوانی در اعضای بدنش داشته و آن‌ها را بسیار سنگین می‌داند و حس می‌کند که توانایی انجام کوچک‌ترین کارها را نیز ندارد.

علائم افسردگی

9. کاهش چشمگیر اعتماد به نفس

یکی دیگر از علائم افسردگی در افراد، کمبود اعتماد به نفس است. افرادی که از این بیماری رنج می‌برند اغلب قادر به دیدن نقاط قوت و ویژگی‌های مثبت خود نبوده و همواره از خود ایراد می‌گیرند. این افراد در ذهن خود افکاری نظیر اینکه من یک بازنده هستم را پرورش می‌دهند و اعتماد به نفس خود را به صورت کامل از بین می‌برند.

10. بروز دردهای جسمی

افسردگی یک اختلال روانی است که در صورت پیشرفت، می‌تواند سلامتی جسمی فرد را نیز به خطر بیندازد. گاهی اوقات ممکن است نشانه‌های این اختلال به صورت دردهای جسمی مختلف بروز پیدا کنند. بسیاری از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند همواره از کمردرد، سردرد، معده درد و سایر دردهای این‌چنینی رنج می‌برند، غافل از اینکه بدانند سرچشمه این دردها، افسردگی و اضطراب آن‌هاست.

سخن پایانی

یکی از شایع‌ترین اختلالات روانی که افراد بسیار زیادی را به خود درگیر کرده، افسردگی و اضطراب است. بروز افسردگی ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. این بیماری همچنین نشانه‌های گوناگونی داشته که با مشاهده تعدادی از آن‌ها می‌توان آن را تشخیص داد. پس از تشخیص این بیماری در کوتاه‌ترین زمان ممکن باید برای درمان آن اقدام کرد تا از پیشروی آن جلوگیری شود.

برای درمان افسردگی می‌توان به جلسات مشاوره فردی مراجعه کرد و از یک روان درمانگر مجرب در این زمینه کمک گرفت. برخی از شایع‌ترین نشانه‌های این بیماری را در قسمت‌های قبلی معرفی کردیم تا با آشنایی با آن‌ها بتوانید وجود یا عدم وجود این بیماری در خود یا اطرافیانتان را تشخیص دهید.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *