تربیت کودک

تربیت کودک؛ شیوع های اصولی و 5 نکته مهم تربیت کودکان

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

آگاهی از شیوه‌های درست تربیت فرزندان و یادگیری آن‌ها به شما در داشتن کودکانی مودب و موفق کمک خواهد کرد. اگر خانواده‌ها نسبت به نکات و راهکارهای تربیتی بی‌اهمیت باشند، فرزند آن‌ها در بزرگسالی دچار مشکلات فراوانی خواهد شد و در برابر آسیب‌های اجتماعی بسیار ضعیف عمل می‌کند. بنابراین می‌تواند اطرافیان و حتی جامعه خود را آلوده کند. در این راه توجه به تربیت کودک از همان ابتدا و کمک گرفتن از روانشناسان و مشاوره خانواده به شما کمک می‌کند. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله نکات تربیت کودکان و شیوه‌های اصولی انجام این کار بیان خواهند شد.

آشنایی با عوامل تاثیرگذار بر روی تربیت کودک

آشنایی با عوامل تاثیرگذار بر روی تربیت کودک

تنها رفتارهای پدر و مادر بر روی تربیت کودکان تاثیر نمی‌گذارد و عوامل مختلفی هستند که رفتار آن‌ها را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند. این عوامل عبارتند از:

1. خانواده

 خانواده به عنوان اولین بستری که کودک در آن قرار می‌گیرد نقش مهمی را در تربیت او ایفا می‌کند. رفتارهای پدر و مادر و روش‌هایی که توسط آن‌ها برای تربیت کودک به کار می‌رود سرنوشت و آینده‌ی او را تعیین خواهد کرد.

مادر به فرزند مهر و محبت و عشق ورزیدن را یاد می‌دهد. پدر نیز محکم بودن و شیوه‌های حل مشکلات در جامعه را به فرزند خود می‌آموزد. رفتار درست پدر و مادر با یکدیگر و کودک باعث می‌شود آسیب‌های اجتماعی از فرزندشان دور بمانند.

2. محیط 

فراهم کردن یک محیط مناسب و ایمن برای تربیت کودکان باعث می‌شود او از نظر روحی، اجتماعی و خانوادگی در بهترین شرایط قرار بگیرد.  بنابراین جلوی بروز بسیاری از رفتارهای ناهنجار توسط کودک گرفته می‌شود. البته ممکن است که فرزند شما در هر رده سنی هنگام ورود به جامعه با محیط‌های نامناسب برخورد داشته باشد. در این مواقع کودکی که در محیط سالم رشد کرده تحت تاثیر نکات منفی این محيط‌ها قرار نمی‌گیرد و با بی اعتنایی به افراد با رفتار نامطلوب، تربیت صحیح خود را زیر سوال نمی‌برد. 

3. وراثت 

عامل دیگری که می‌تواند روی رفتارهای کودکان تاثیر بگذارد، وراثت است. ممکن است که والدین تمام نکات لازم برای تربیت صحیح فرزند خود را رعایت کنند اما به مشکل بر بخورند‌‌. در این زمان باید به نقش ژنتیک در بروز برخی رفتار‌ها بیشتر توجه کنید‌. بنابراین قبل از تصمیم به ازدواج و فرزند‌آوری باید به اخلاقیات همسر آینده خود و خانواده او بسیار توجه کنید.

نکات اصولی در تربیت کودک 

نکات اصولی در تربیت کودک 

در هنگام تربیت فرزند، اصولی باید در مورد والدین و کودکان رعایت شود. بنابراین اثرات تلاش شما برای تاثیرگذاری روی فرزندتان سریع‌تر ديده خواهد شد. برخی از این اصول‌ها در ادامه بیان می‌شوند:

  • به کودکان خود بیاموزید هر رفتار آن‌ها با نتیجه‌ای همراه است

اگر بعد از توافق با کودک در مورد یک موضوع، دوباره از او رفتار ناپسندی را مشاهده کردید باید به او یاد بدهید که این رفتار نتیجه‌ای بد به دنبال خواهد داشت. اگر در این موارد با او برخورد نشود فرزند شما گستاخ می‌شود. باید خودتان هم به این اصول پایبند باشید تا فرزندتان از نظر عملی هم چنین رفتارهایی را یاد بگیرد.

  • در تشویق یا تنبیه کودک خونسردی خود را حفظ کنید

هنگامی که تصمیم می‌گیرید برای یک رفتار خوب فرزند خود را تشویق یا بعد از یک رفتار بد او را تنبیه کنید، سعی کنید آرامش خود را حفظ و با تعادل هر رفتاری را که می‌خواهید، نشان دهید. اگر با عجله عمل کنید رفتاری از خود نشان خواهید داد که منجر به پشیمانی می‌شود. 

  • بعد از دیدن رفتار ناپسند از کودک امتیازات ویژه او را حذف کنید 

اگر رفتاری مخالف تربیت درست خود از فرزندتان مشاهده کردید، می‌توانید امتیازات ویژه کودک خود را با توجه به‌ درجه اشتباهات از او بگیرید‌. برای مثال حق تماشای تلویزیون، بازی با کامپیوتر و یا گوشی و… را از برنامه‌های او حذف کنید.

5 نکته حساس تربیت کودکان 

اگر می‌خواهید نقشی مثبت در رشد و شکوفایی کودک خود داشته باشید باید چند نکته حساس را هنگام تربیت او رعایت کنید. شیوه تربیت و رفتار شما با کودک شخصیت او را در آینده شکل می‌دهد. بنابراین سعی کنید به نکات حساس تربیتی توجه کنید و به تمام آن‌ها پایبند باشید. ۵ نکته تربیتی کودک عبارتند از: 

1. ایجاد حس امنیت و اطمینان برای کودک 

کودکان بسیار حساس هستند و ممکن است کوچک‌ترین برخورد نامناسب باعث ایجاد نگرانی و استرس کودکان شود. شما باید سعی کنید با ایجاد محیطی آرام و مناسب یک حس اطمینان و امنیت را در کودکان خود به وجود آورید. اگر آن‌ها با رفتارهای ناپسند شما در محیطی عصبی و پرتنش رشد کنند مدام به دنبال محیطی امن‌تر می‌گردند و درگیر روابط احساسی نادرست می‌شوند. بنابراین به جای رفتارهای فریبانه و دروغ گفتن سعی کنید اعتماد او را جلب کرده و نشان دهید در همه‌ی شرایط پشت و پناه او هستید.

2. به کودک خود احترام بگذارید

سعی کنید از همان کودکی به شخصیت‌ فرزند خود به خصوص در میان دوستان و آشنایان احترام بگذارید‌. این کار باعث می‌شود اعتماد به نفس در او افزایش یابد و در آینده فردی مستقل باشد. توجه کنید که رفتارهایی مانند سرزنش‌های بی‌جا، تحقیر و تنبیه نامناسب به اعتماد به نفس کودک لطمه می‌زند. بنابراین با رفتارهایی مثل سلام کردن به کودک هنگام ورود به خانه و احترام به او ضمن افزایش اعتماد به نفس فرزندتان باعث شوید او نیز به شما احترام بگذارد.

5 نکته حساس تربیت کودکان 

3. به علایق کودک خود توجه کنید 

معمولا پدر و مادرها در کودک خود به دنبال علایقی هستند که خود آن‌ها در گذشته به آن‌ها نرسیده‌اند. بنابراین هنگام برنامه ریزی برای اوقات فراغت فرزند خود بیشتر به دنبال انتخاب گزینه‌هایی هستند که خودشان می‌خواهند. شما باید توجه کنید اگر علایق کودکتان با شما فرق دارد به او و سلایقش احترام گذاشته و به آن‌ها توجه کنید‌. در غیر این صورت ممکن است استعداد نهفته در کودک خود را بکشید و مانع رشد و موفقیت او شوید.

4. مفاهیم اخلاقی را متناسب با سطح رشدی کودک به او آموزش دهید

در هنگام تربیت فرزندتان سعی کنید اصول اخلاقی را با توجه به‌ سن و سال و سطح درک او برایش توضیح دهید. اگر نکاتی مانند عدالت و ادب یا سرزنش را بیش از سطح رشدی کودک برای او بیان کنید ممکن است او احساس گناه کند. این حس در دوران کودکی در آینده منجر به اضطراب و افسردگی خواهد شد.

5. در هنگام تربیت کودک خود بیشتر از تشویق استفاده کنید 

در تربیت فرزند خود تنها به تنبیه او هنگام انجام رفتار ناپسند فکر نکنید و بیشتر او را تشویق کنید. توجه کنید که تنبیه، کودک را از کار بد منع می‌کند اما نمی‌تواند رفتار درست را به او بیاموزد‌. تشویق کردن به کودک یاد می‌دهد که رفتارهای درست کدام هستند و او با انجام رفتارهای پسندیده همیشه مورد توجه و تشویق قرار می‌گیرد. 

سخن پایانی

شما به عنوان تاثیرگذارترین فرد در تربیت کودک و آینده او باید به نکات زیادی توجه کنید و اصول مهمی را یاد بگیرید. تشویق و تنبیه مناسب و به موقع رفتارهای پسندیده را در کودک پرورش می‌دهند. بنابراین رعایت چنين نکاتی در تربیت فرزندان آینده او و کل جامعه را تضمین می‌کند. در این مقاله به بررسی بهترین روش‌ها و نکات مهم در تریب کودکان پرداختیم که آن‌ها را به فردی مفید و تاثیرگذار در آینده تبدیل می‌کند.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *