با وجود زندگی الکترونیک امروزی استفاده از موبایل بسیار زیاد شده است. پیشرفت برنامههای مجازی سرگرمکننده و بازیهای اینترنتی علاقهی افراد به گوشیهای همراه را افزایش داده است. این روزها با همهگیری کرونا و مجازی شدن مدارس استفاده و حتی اعتیاد به موبایل در نوجوانان و جوانان روز به روز بیشتر میشود. هنگامی که افراد در همه مکانها و در هر زمان گوشی موبایل به دست بگیرند و بدون آن گذراندن اوقات سخت باشد، به اعتیاد موبایل گرفتار شدهاند. در این مقاله سعی شده است برای آگاهی بیشتر خانوادهها راجع به این اعتیاد صحبت شده و نشانهها و راهکارهای لازم برای ترک آن بیان شوند.
اعتیاد به موبایل چیست؟
اگر افراد به چک کردن و همراه داشتن گوشی در هر مکان و زمان وابسته شوند، بهگونهای که انجام هر کاری را رها کرده و به گوشی مراجعه میکنند به اعتیاد مبتلا شدهاند. این اعتیاد تا جایی پیش میرود که اگر گوشی موبایل نباشد، فرد دچار اختلالی به نام بی گوشی هراسی یا Nomophobia خواهد شد. اعتیاد به موبایل جلوی پیشرفت فرد را میگیرد و باید به فکر ترک آن باشید.
نشانههای اعتیاد به موبایل
نشانههایی که اعتیاد به موبایل در فرد را آشکار میکنند، عبارتند از:
- کسی که به گوشی اعتیاد دارد، حتی به کسی که در اتاق کنار او نشسته پیامک میدهد.
- گوشی موبایل را همه جا حتی در رختخواب خود میبرد.
- به دلیل گرفتن مداوم موبایل در دست نمیتوانند شماره تلفن کسی را حفظ کنند.
- این افراد آنقدر به گوشی نگاه میکنند تا خوابشان ببرد.
- فرد معتاد به موبایل آنقدر گوشی به دست بوده که راه خاموش کردن آن را فراموش میکند.
- خلقیات و اعتماد به نفس این افراد با کم یا زیاد شدن لایکهای شبکههای اجتماعی تغییر پیدا میکند.
- نوع دید و رفتار آنها برگرفته از فضاهای مجازی است.
- این افراد در صورتی که گوشی موبایل را در محدودهی اطراف خود مشاهده نکنند، دچار ترس و وحشت خواهند شد.
- حتی اگر به جلسات مهمانی و دوستانه یا سرکار دیر برسند، باز هم گوشی موبایل از همه چیز مهمتر است.
- اگر برنامه یا فیلمی که مورد علاقهی آنها است از تلویزیون پخش شود، آنها از صفحهی موبایل چشم بر نمیدارند.
- کم کم اهمیت خانواده و جمع دوستانه برای آنها کمرنگ میشود و از بین میرود. معتادان به موبایل بیشتر به دنبال شبکههای اجتماعی جدید و نرمافزارهای به روز هستند.
- این افراد آمادهی ابتلا به انواع اختلالات روانی هستند. میتوانند به کج خلقی، زودرنجی، بی قراری، خشم و افسردگی مبتلا شوند.
راهکارهای درمان اعتیاد به موبایل
برای کنار گذاشتن گوشی موبایل و درمان اعتیاد آن راهکارهایی وجود دارند که تمرین کردن آنها واجب است. توجه به این راهکارها به ويژه براي نوجوانان ضرورت دارد؛ چرا که گوشی موبایل جلوی پیشرفت فرد را میگیرد. برخی از این روشها در ادامه بررسی میشوند:
- در استفاده از گوشی موبایل برنامه ریزی داشته باشید
سعی کنید استفاده از موبایل را طبق برنامهای مشخص پیش ببرید. به هنگام خواب و یا دیدن برنامه مورد علاقه یا هنگام قرار گرفتن در جمع گوشی موبایل را خاموش کنید. به علاوه با خودتان قرار بگذارید که مثلا یک ساعت بعد از بیدار شدن از خواب به سراغ گوشی نروید. اگر در پیاده کردن برنامه جدیت کافی ندارید، از کسی در این باره کمک بگیرید.
- سعی کنید گوشی موبایل را از خود دور نگه دارید
گوشی موبایل خود را هنگام شرکت در جلسه، مطالعه، مهمانی و… از خود دور کنید. همچنین صدای موبایل را روی سایلنت قرار دهید تا هرگز حواس شما را پرت نکند.
-
سعی کنید جایگزین بهتری برای موبایل پیدا کنید
با کنار گذاشتن گوشی موبایل و توجه به اطراف قطعا میتوانید جایگزینهای بهتری را برای گوشی موبایل پیدا کنید. برای مثال میتوانید کتاب بخوانید یا اینکه خودتان را با گردش در طبیعت، رفتن به باشگاه یا کارهای دیگر سرگرم کنید.
- کم کم از گوشی فاصله بگیرید
هرگز سعی نکنید یک دفعه موبایل را کنار بگذارید. قطعا اگر یک دفعه موبایل را ترک کنید دوباره یک دفعه به آن برمیگردید. بنابراین کم کم از شبکههای مجازی و دیگر برنامهها فاصله بگیرید.
- تنظیمات گوشی را تغییر دهید
اگر حین انجام برنامه با گوشی موبایل کاری دارید میتوانید با تغییر تنظیمات گوشی، اعلان های آن را ببندید. بنابراین صدای اعلان های ایمیل، گروهها و کانالهای شبکههای اجتماعی مختلف و… مزاحم شما نخواهند شد.
- گروههای اضافه را حذف کنید
اگر گروهها و شبکههایی در فضای مجازی دارید که وقت زیادی را صرف آنها میکنید، میتوانید تعدادی از آنها را حذف کنید. بنابراین وقت شما کمتر صرف موبایل میشود و به کارهای بهتری رسیدگی خواهید کرد.
- بازیهای خود را حذف کنید
بیشتر افراد و به ویژه نوجوانان به بازیهای جذاب گوشی موبایل وابسته میشوند. با حذف این بازیها و جلوگیری از نصب بازیهای جدید وقت شما کمتر صرف موبایل میشود.
جمع بندی
با توجه به نشانهها میتوان اعتیاد به موبایل در خود و یا اطرافیان را متوجه شد. این اعتیاد تمام وقت فرد را به خود میگیرد و مانع پیشرفت او میشود. بنابراین پیدا کردن روشهایی که اعتیاد به موبایل را درمان کنند و شما را از گوشی موبایل فاصله دهند بسیار واجب است. با برنامه ریزی در استفاده از گوشی موبایل هم کارها را بدون مزاحمت انجام داده و هم به برنامههای جذاب دیگر میرسید.