با فرهنگسازیهایی که امروزه انجامشده، مراجعه مردم به مشاور و روانشناس در زمینههای مختلف بسیار بیشتر از گذشته شده است. اگر شما نیز تمایل دارید که در یکی از جلسات مشاوره با یک مشاور خانواده شرکت کنید تا ابعاد زندگی خانوادگی خود را ارتقا دهید، لازم است با ویژگیهای یک مشاور خانواده خوب آشنا شوید. در قسمتهای بعدی به معرفی اصلیترین ویژگیهای یک مشاور خانواده خوب در زمینههای مختلف میپردازیم تا شما با اطلاعات کافی، اقدام به انتخاب یک مشاور خانواده مجرب بکنید.
مشاور خانواده چیست؟
قبل از اینکه به سراغ معرفی ویژگیهای یک مشاور خانواده خوب و مجرب برویم، لازم است که یک تعریف جامع و کامل از مشاور خانواده در ذهن خود داشته باشیم. امروزه علم روانشناسی دارای شاخههای متعدد و متنوعی است. یکی از شاخههای پرکاربرد این علم، مربوط به مشاوره خانواده است. بهصورت کلی مشاوره خانواده نوعی از مشاوره روانشناسی است که به برطرف کردن مسائل خانوادگی و هر آنچه که در چارچوب یک خانواده میگذرد میپردازد.
یک مشاور خانواده خوب تلاش میکند تا مشکلات تمام اعضای یک خانواده را بهصورت کامل مورد بررسی قرار دهد. این فرد میتواند با اعضای خانواده ارتباط مفید و مؤثری داشته باشد و از این طریق تمام مسائل و مشکلات موجود در بین افراد را به خوبی تحلیل و بررسی کند.
معرفی ویژگیهای یک مشاور خانواده خوب
بعد از اینکه با پرسش مشاور خانواده خوب چیست آشنا شدیم، لازم است تا ویژگیهای یک مشاور خانواده خوب را نیز به صورت کامل بشناسیم. بدیهی است که انتخاب یک مشاور خانواده زبده و مجرب، میتواند باعث شود که شما یک راهنمای کامل برای حل مشکلات و مسائل خانوادگی خود داشته باشید. در این قسمت به چند نمونه از اصلیترین ویژگیهایی که هر مشاور خانواده باید داشته باشد میپردازیم.
-
مهارتهای ارتباطی قوی
زمانی که ویژگیهای یک مشاور خانواده را موردبررسی قرار میدهیم، به این نکته پی میبریم که یکی از مهمترین گزینههایی که هر مشاور خانوادهای باید آن را دارا باشد، مهارتهای ارتباطی قوی است. بدیهی است که یک مشاور خانواده باید بتواند با مراجعین خود ارتباط برقرار کرده و اعتماد آنها را به خود جلب کند. بدیهی است که در صورت وجود اعتماد، فرد احساس امنیت بیشتری داشته و میتواند با آرامش کامل به بیان مشکلات خود بپردازد. بهصورت کلی در صورتیکه فرد اعتماد کافی به مشاور خود نداشته باشد، روند مشاوره مختل شده و بازدهی کافی نخواهد داشت. پس این موضوع یکی از اصلترین ویژگیهای یک مشاور خوب و مجرب است.
-
قدرت شنوندگی بالا
یک مشاور خانواده در درجه اول باید شنونده خوبی باشد تا بتواند با دقت فراوان به صحبتها و گفتههای مراجع خود گوش داده و سپس اقدام به ارائه راهکار کند. تجزیه و تحلیل گفتههای مراجعین است که باعث میشود مشاور به یک نتیجهگیری درست برسد. پس یک مشاور خانواده خوب باید از طریق گوش دادن، به مراجع خود این فرصت را بدهد که با خیال راحت صحبت کرده و از مشکلات خود بگوید.
-
رازداری
معمولا در جلسات مشاوره خانوادگی، از مشکلات داخل خانوادهها صحبت میشود و برخی از مسائل خصوصی نیز در این بین بازگو میشوند. پس یک مشاور خانواده موظف است تا صحبتهای رد و بدل شده در طول جلسه را کاملا محفوظ نگهداشته و از بازگو کردن آنها با افراد دیگر جدا خودداری کند. پس یکی دیگر از ویژگیهای یک مشاور خانواده خوب، رازداری است.
-
صبوری
افرادی که به مشاوره مراجعه میکنند دارای خلقوخوهای متفاوتی هستند، برخی از آنها ممکن است عصبی یا پرخاشگر باشند. در همین راستا مشاور باید تلاش خود را به کار گرفته و با صبر و رفتار سنجیده خود، کنترل شرایط را در دست بگیرد. بهصورت کلی یک مشاور خانواده خوب باید بتواند با صبر و حوصله، هیجانات خود را کنترل کرده و با حالت بیحوصله یا شتابزده به مراجع خود پاسخ ندهد. در صورتیکه مشاور منتخب شما به میزان کافی صبور نباشد، ممکن است در روند درمان با مشکل روبهرو شوید.
-
قدرت حل مسئله
در روند مشاوره خانواده، ممکن است چالشهای متعددی پیش آید، پس یک مشاور خانواده باید با توانایی حل مسئله خود، بهترین راهکارها را در موقعیتهای خاص ارائه دهد. همچنین این افراد در موارد مختلف، با مشکلات گوناگونی روبهرو هستند که باید بسته به هر شرایط، یک راهکار مناسب ارائه دهند. مشاور خانواده موظف است تا با در نظر گرفتن جنبههای مختلف زندگی فرد و همچنین آنالیز دقیق موضوعات، یک جهتگیری مناسب به افراد پیشنهاد دهد.
-
احساس همدلی و همدردی
همه افراد در شرایط مختلف زندگی خود، نیاز به درک شدن دارند. وقتیکه افراد بدانند که مشاور بهدرستی آنها را درک میکند، میتوانند روند درمانی بهتری داشته باشند. پس یکی دیگر از ویژگیهای مشاور خانواده خوب میتواند برقراری احساس همدلی و همدردی با مراجعین باشد. مشاور باید تلاش کند تا مسائل و مشکلات را از دید مراجعین آنها نگاه کره و از این طریق بستر اعتماد را بین خود مراجع، عمیقتر و بیشتر کند.
-
بهروزرسانی دانش و اطلاعات
در علم روانشناسی نیز مانند پزشکی همواره روشها و راهکارهای درمانی بهروز و جدیدی ارائه میشوند. پس یک مشاور خانواده خوب باید بتواند تمام دانش و اطلاعات خود را در زمینه درمانی و بالینی، کاملا بهروز نگهدارد. مشاور موظف است تا از روشهای جدید و تأثیرگذار برای درمان مراجع خود بهره ببرد.
-
عدم قضاوت و سرزنش افراد
تمام افرادی که به مشاوره مراجعه میکنند معمولا از مشکلات و اشتباهات خود در زندگی با مشاور سخن میگویند تا از کمکهای او بهرهمند شوند. اگر مشاور به دلیل شکستها و اشتباهات افراد آنها را سرزنش کند، بدیهی است که روند مشاوره نمیتواند بهخوبی طی شده و به نتیجه برسد. پس پند و اندرز نمیتواند در این زمینه چارهساز باشد، بلکه یک مشاور باید مسائل مختلف را بهخوبی حلاجی کرده و سپس راهکار ارائه بدهد.
جمعبندی
امروزه تعداد افرادی که برای دریافت راهنمایی در زندگی خود به مشاور خانواده مراجعه میکنند بسیار زیاد شده است. بدیهی است که وجود شخصی که بتواند بهخوبی و با دقت به صحبتهای شما گوش داده و سپس راهکار ارائه دهد، میتواند کمک شایانی در حل شدن مشکلات داشته باشد. پیدا کردن یک مشاور خانواده خوب که ویژگیهای مثبتی داشته باشد و بتواند بهترین و مؤثرترین راهکارها را به شما ارائه دهد، با سختیهای زیادی همراه است. از همین رو در قسمتهای قبلی به معرفی ویژگیهای یک مشاور خانواده خوب پرداختیم تا شما بتوانید تصمیم بهتری در این زمینه بگیرید.
سوالات متداول
- چگونه یک مشاور خانواده خوب را پیدا کنیم؟
برای یافتن یک مشاور خانواده خوب میتوانید از تجربیات اطرافیان استفاده کنید یا یک جلسه به سراغ او بروید و در صورتی که ویژگیهای اشاره شده در این مطلب را در او یافتید، به جلسات خود ادامه دهید.
2. مهمترین ویژگی یک مشاور خانواده خوب چیست؟
مهمترین ویژگی توانایی مشاور در صحبت کردن با افراد مختلف و شناخت مشکلات آنهاست. اگر مشاور نتواند به درستی مشکل افراد را تشخیص دهد، نمیتواند راهکارهای مفیدی برای حل آنها ارائه دهد.
3. آیا مشاوران خانواده خوب همگی روش یکسانی دارند؟
خیر. هر مشاور بسته به تجربیات و دانش خود روشهای متفاوتی را برای حل معضلات پیش میگیرد. اگر احساس کردید که مشاور شما برای همه افراد از یک روش یکسان و بدون انعطاف استفاده میکند احتمالا به سراغ فرد درستی نرفتهاید.