تاثیر افسردگی بر روابط اجتماعی

تاثیر افسردگی بر روابط اجتماعی

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های امروزه افسردگی است که می‌تواند به طرق مختلف ظاهر شود و بر روابط اجتماعی اثرگذار باشد. این بیماری اغلب با تاثیر آن بر کارهای روزانه شما تشخیص داده می‌شود؛ مثلا  اینکه آیا شما می‌توانید هر روز سر کار بروید یا توانایی این را دارید که به طور منظم کارهای روزانه مانند دوش گرفتن را انجام دهید؟  افسردگی می‌تواند به طور قابل‌توجهی بر زندگی اجتماعی شما تاثیر بگذارد؛ این مسئله و تاثیرش بر روی زندگی شما کم‌اهمیت نخواهد بود.

اهمیت روابط اجتماعی

اهمیت روابط اجتماعی

انواع مختلفی از روابط مانند روابط صمیمانه وجود دارند که ممکن است فردی که افسردگی را تجربه می‌کند، آن‌ها را از دست داده باشد. روابط صمیمانه ما با افراد مختلف مانند دوستان، خانواده و یا شریک عاطفی، از جمله روابطی هستند که بسیار بر حال ما اثرگذارند.  

روانشناسی معروف به نام ویلیامسون گفته است: «روابط صمیمانه، منبع انرژی هستند و کسانی که روابط صمیمی خوبی را تجربه می‌کنند، کمتر احتمال دارد به افسردگی مبتلا شوند.» بر اساس مقالات، نشان داده شده است که داشتن روابط قوی با چندین دوست نزدیک یا اعضای خانواده، فواید فوق‌العاده‌ای را برای روابط اجتماعی ما به ارمغان می‌آورد.

به گفته بنیاد سلامت روان نیز «افرادی که از نظر اجتماعی بیشتر با خانواده، دوستان یا جامعه خود در ارتباط هستند، نسبت به افرادی که ارتباط کمتری دارند، شادتر، از نظر جسمی سالم‌تر و عمر طولانی‌تری دارند و در نتیجه مشکلات سلامت روانی کمتری را تجربه می‌کنند.» به طور خلاصه، زندگی و روابط اجتماعی شما بسیار مهم هستند و اگر افسردگی را تجربه می‌کنید و این بیماری بر جنبه‌های مختلف زندگی شما اثرگذار است، کاملا ارزش آن را دارد که با آن مقابله کنید.

اثرات افسردگی بر روی روابط اجتماعی

البته، انجام این کار به این آسانی نیست و افسردگی می‌تواند داشتن روابط اجتماعی سالم را برای شما دشوار کند. در این شرایط افراد ممکن است احساس کنند که دوستانشان آن‌ها را درک نمی‌کنند یا شاید افراد مختلف آن‌ها را به خاطر بیماری‌شان قضاوت کنند. با این حال، اگر روابط اجتماعی شما به علت افسردگی دچار مشکل شده، مهم است که این بیماری را بشناسید و با درمانگر یا پزشک خود در مورد اقداماتی که می‌توانید برای درمان آن انجام دهید صحبت کنید. در ادامه برخی از تاثیرات افسردگی بر روابط اجتماعی را توضیح می‌دهیم تا این موضوع شفاف‌تر شود.

1. کم شدن روابط اجتماعی و یا حذف آن‌ها

در سال 2017، گزارش شد که 55 درصد از افرادی که با بیماری افسردگی زندگی می‌کنند، روابط اجتماعی یا بیرون رفتن را متوقف کرده‌اند. طبق نظرسنجی که توسط موسسه‌های روانشناسی مختلف انجام شده است، اگر با افسردگی روبه‌رو هستید، معاشرت کردن می‌تواند بسیار دشوار باشد؛ در واقع در این زمان حتی کارهای به ظاهر کوچک مانند دوش گرفتن می‌توانند از نظر جسمی و احساسی طاقت‌فرسا باشند. کاری که شما می‌توانید انجام دهید این است که اهمیت زندگی اجتماعی خود را دست‌کم نگیرید؛ اگر برای دیدن دوستان خود یا حتی پاسخ دادن به پیامک‌ها مشکل دارید، این موضوع را با پزشک یا درمانگر خود در میان بگذارید.

2. شما احساس می‌کنید که دوستانتان شما را درک نمی‌کنند.

دوستان شما هر چقدر هم که نیت خوبی داشته باشند، ممکن است در مورد افسردگی اظهارنظر غیرمفیدی بکنند. اگرچه ممکن است در این حالت برای جلوگیری از آسیب بیشتر به خودتان از آن‌ها کناره‌گیری کنید؛ اما صحبت و چت کردن با آن‌ها درباره نیازهایتان و اثرات نظرات آن‌ها بر زندگیتان می‌تواند در بهتر شدن حال شما اثرگذار باشد.

یک دوست امن، مراقب خواهد بود که رفتارهایی را که موجب اذیت شدن شما می‌شود، تکرار نکند. همچنین می‌توانید به آن‌ها درباره مفهوم افسردگی، نحوه حمایت از فرد مبتلا به افسردگی و تاثیر آن بر روابط اجتماعی توضیح دهید تا با شرایط شما بهتر آشنا شوند و بتوانند شما را بهتر درک کنند. 

اثرات افسردگی بر روی روابط اجتماعی

3. متوقف کردن ارتباط خود با دوستان 

در کنار ترس از درک نشدن، چندین دلیل دیگر وجود دارند که ممکن است باعث شوند شما مشکلات خود را با دوستان خود در میان نگذارید. به طور مثال ممکن است توضیح دادن شرایطتان کار راحتی نباشد یا از این  بترسید که آن‌ها شما را قضاوت کنند و احساس دلسوزی آن‌ها نسبت به شما حال بدی را برایتان رقم زند.

در نظرسنجی که در یکی از سایت‌های معتبر انجام شده، 54 درصد از پاسخ‌دهندگان گفتند که در هنگام تجربه بیماری مانند افسردگی، ارتباط خود با یکی از عزیزانشان را متوقف کرده‌اند. با این حال، مجبور نیستید از روابط دوستانه خود کناره‌گیری کنید و منابع متعددی برای کمک به شما برای بالا بردن روابط اجتماعی و سطح ارتباطاتتان وجود دارند که می‌توانند در این راه کمک‌کننده باشند.

4. مداوم با افراد مختلف بد رفتاری می‌کنید

به گفته سازمان بهداشت روان «احساس تحریک‌پذیری و عدم تحمل دیگران» یکی از علائم شایع افسردگی است و ممکن است بر روابط شما با دوستانتان تاثیر بگذارد. سوالی که در این شرایط مطرح می‌شود این است که چگونه با این حالت کنار بیاییم؟ مهم‌تر از همه، مطمئن شوید که با یک پزشک و یا درمانگر در این باره صحبت کنید و از آن‌ها در مورد نحوه کنترل احساس خشم و داشتن روابط اجتماعی سالم راهنمایی بخواهید.

علاوه بر آن، صادق بودن با دوستان خود در مورد اینکه چرا بیشتر از حد معمول زودرنج شده‌اید، می‌تواند تا حد زیادی به شما کمک‌کننده باشد. در نهایت در تمام این دوران و شرایطی که روابط اجتماعی شما تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته‌اند، تمام تلاشتان را بکنید که خود سرزنشگری را کنار بگذارید و به یاد داشته باشید، افسردگی باعث شده است شما آن چیزی باشید که واقعا نیستید.

5. شما حامی دوستان خود هستید، اما نمی‌گذارید آن‌ها حامی شما باشند.

افراد مبتلا به افسردگی اغلب احساس می‌کنند که لایق شادی و حمایت دوستان خود نیستند. علاوه بر این، احساس گناه به عنوان یک علامت رایج افسردگی شناخته شده است، احساسی که می‌تواند افراد را به این باور برساند که آن‌ها موجب پایین کشیدن دوستان خود هستند و متعاقبا این افراد با صرف تمام انرژی خود برای دوستانشان، می‌خواهند آن رفتارها را جبران کنند.

هیچ‌کس نمی‌گوید حمایت از دوستانتان به خودی خود بد است؛ اما وقتی در حال مبارزه با این بیماری هستید، سلامتی خودتان را در اولویت قرار نمی‌دهید و یا زمانی که نیاز به حمایت دارید، با آن‌ها تماس نمی‌گیرید، بلکه فقط به فکر جبران رفتارهایتان هستید.

6. شما شوق ارتباط اجتماعی خود را از دست می‌دهید

بر اساس تحقیقات مختلف، یکی از علائم رایج افسردگی، نداشتن اعتماد به نفس یا عزت‌نفس است؛ موضوعی که به‌راحتی می‌تواند بر ارتباط اجتماعی و داشتن روابط اجتماعی سالم تاثیر بگذارد. همچنین ممکن است نسبت به گذشته خجالتی‌تر باشید یا شرکت در مکالمات برای شما کاری طاقت‌فرسا به نظر برسد.

به علاوه، افسردگی اغلب با اضطراب همراه است که می‌تواند توانایی شما برای بالا بردن روابط اجتماعی را تحت تاثیر بگذارد؛ البته باز هم بسیار مهم است که مسائل مربوط به روابط اجتماعی را به عنوان مشکل ثانویه نسبت به سایر نگرانی‌هایتان در نظر نگیرید و با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

درمان بیماری افسردگی، راهی برای بهبوبد روباط اجتماعی سالم

درمان بیماری افسردگی، راهی برای بهبوبد روباط اجتماعی سالم

هرچه بیشتر در مورد افسردگی بدانیم، قدرت بیشتری برای پذیرش آن پیدا خواهیم کرد. مهم‌ترین چیز این است که تاثیر افسردگی را نادیده نگیرید یا آن را کم‌اهمیت جلوه ندهید. روش درمان این بیماری در دهه گذشته به طرز چشمگیری بهبود یافته است و گزینه‌های بسیاری وجود دارند که می‌توانند به کاهش علائم آن کمک کنند.

اگر شما یا کسی که دوستش دارید از افسردگی رنج می‌برد، مهم است که به دنبال افراد حرفه‌ای برای درمان  این بیماری باشید. افسردگی یک بیماری جدی است که در صورت عدم درمان می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری داشته باشد؛ اما با درمان مناسب، افراد مبتلا به افسردگی می‌توانند زندگی سالم و سازنده‌ای را تجربه کنند.

تعدادی درمان موثر برای افسردگی وجود دارند. رایج‌ترین آن‌ها استفاده از داروهای ضدافسردگی است که می‌تواند به کاهش علائم آن کمک کند. اجازه ندهید افسردگی شما را بترساند و مهم است که به یاد داشته باشید همیشه امید برای بهبودی موفق و طولانی‌مدت وجود دارد. همان‌طور که گفته شد با درمان مناسب، افراد مبتلا به افسردگی می‌توانند زندگی شاد و سالمی را تجربه کنند. 

جمع‌بندی

اگر علائمی که در متن درباره ارتباط اجتماعی شما ذکرشده را در هر یک از جنبه‌های زندگی خود تشخیص داده‌اید، برایتان احتمالا سوال شده است که چه‌کاری باید انجام دهید؟ بهترین راه مشورت و صحبت با پزشک یا درمانگرتان در این مورد است. در آخر باید در نظر داشت که زندگی و روابط اجتماعی شما بسیار مهم هستند و باید توجه به آن‌ها را در الویت بگذارید؛ چراکه در سلامت شما بسیار اثرگذار خواهند بود و اگر مشکلی در این جنبه از زندگی خود می‌بینید حتما به دنبال درمان آن بروید.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *