بیماریها و مشکلات روانی به اندازه بیماریهای جسمی و یا حتی بیشتر از آنها به توجه و درمان نیاز دارند. روان انسان بسیار زودتر از جسم دچار تحلیل شده و میتواند منجر به آسیبهای جدی و حتی خودکشی شود. روان درمانی یکی از راههای کمک به اینگونه افراد است. این روش میتواند توسط افراد مختلفی از جمله روان درمانگر تحلیلی که به صورت تخصصی در زمینه روانشناسی فعالیت میکند، انجام شود. اگر شما هم برای اولین بار این کلمه را شنیدهاید و اطلاعاتی در مورد آن ندارید این مقاله را از دست ندهید.
روان درمانی چیست؟
روان درمانی یک اصطلاح کلی است که برای درمان مشکلات مربوط به سلامت روان از طریق صحبت کردن با روانپزشک، روانشناس، مددکار اجتماعی و یا روان درمانگر تحلیلی استفاده میشود. در طی جلسه روان درمانی شما میتوانید در مورد وضعیت روحی، حالات، احساسات، افکار، اضطرابها و یا رؤیاها و کابوسهای خود صحبت کرده و آنها را بهتر درک کنید. روان درمانی میتواند با حذف یا کنترل علائم بیماری به فرد کمک کند تا عملکرد بهتری داشته باشد و مهارتهای لازم برای مقابله با مشکلات خود را به دست آورد.
به روان درمانی معمولاً گفتاردرمانی، مشاوره و یا درمان روانی اجتماعی نیز گفته میشود. همچنین انواع مختلفی از آن وجود دارد که هرکدام رویکرد مخصوص به خود را نیاز دارند؛ اما نوع درمان هر کس در اصل به وضعیت و موقعیت شخص وابسته است.
نظریه روان درمانی تحلیلی
روان درمانی تحلیلی و یا روان درمانی یونگ، شاخهای علم روانشناسی است که بنیانگذار آن کارل یونگ به عنوان یکی از چهرههای مشهور در این زمینه شناخته میشود. او نهتنها پایهگذار بلکه نظریهپرداز اصلی روانشناسی تحلیلی نیز بود. بر اساس گفته او روانشناسی تحلیلی یک روش کلی است که بر تمامیت فرد تأکید زیادی داشته و از تجربهگرایی برای بررسی روان انسان استفاده میکند. همچنین بر تجربیات اولیه که در رشد شخصیت بسیار تأثیرگذار هستند، خلاقیت، رؤیاها و عناصر ماورا طبیعی تأکید دارد. یونگ مفاهیم شخصیتهای درونگرا و برونگرا، کهنالگوها و ناخودآگاه جمعی را در نظریه خود بیان کرد.
بیشتر فرضیات یونگ در زمینة روانشناسی تحلیلی نشاندهندة تفاوتهای نظری او با فروید روانشناس معروف و بنیانگذار علم روانکاوی است. یونگ بعد از جدایی از فروید نظریه تحلیلی را بیشتر توسعه داد؛ با این وجود این نظریه همچنان همسو با روانکاوی بالینی است. فرض اصلی روانشناسی تحلیلی این است که ذهن انسان از دو ناخودآگاه فردی و ناخودآگاه جمعی تشکیل شده است. این نظریه به زمان حال اهمیت زیادی داده و به دنبال کمک به افراد بیمار با استفاده از ناخودآگاه جمعی برای بهرهبری از ناخودآگاه فردی شخص است.
روان درمانگر تحلیلی چیست؟
در این شاخه روان درمانگر تحلیلی با بیماران کار کرده تا ذهن ناخودآگاه خود را بیدار و خود را یکپارچه کنند. هدف در این جا این است که درمانگر باعث شود فرد به درک عمیقی نسبت به رفتارها و دنیای اطراف خود دست یابد. رؤیاها میتوانند نقش پررنگی در تجزیه و تحلیل رفتار یک بیمار داشته باشند. روان درمانگر تحلیلی میتواند با صحبت کردن درباره نمادگرایی عناصر رؤیا با فرد، تعیین کند که آیا توانایی ارتباط با ناخودآگاه او را دارند یا نه؟
زمانی که بیمار شروع به انتقال احساسات و مشکلات خود به سمت روان درمانگر تحلیلی میکند با این روش محیطی برای نقطه عطف کار ایجاد میشود. در این درمان روابط اهمیت زیادی دارند و در بهبود شخص بسیار تأثیرگذار هستند. جلسات درمانی میتوانند با چند جلسه در طی هفته شروع و با پیشرفت درمان به یک جلسه در هفته برسند. اما این شیوه درکل به عنوان یک رویکرد طولانی محسوب میشود.
کاربردهای استفاده از کمکهای روان درمانگر تحلیلی
-
غلبه بر رفتارهای مضر
روان درمانگر تحلیلی به شما کمک میکند تا منشأ افکار منفی و رفتارهای مخرب خود را شناسایی کرده و با آموزشهای لازم بتوانید به راحتی آنها را کنترل کنید. این نکته بهخصوص برای افرادی که با اختلالات آسیب رساندن به خود و یا دیگران و افکار خودکشی دست و پنجه نرم میکنند، مفید است.
-
بهبود روابط اجتماعی
روابط بین فردی برای سلامت روح و روان ما بسیار مهم و حیاتی است. زمانی که نتوانید با اطرافیان خود به درستی رابطه برقرار کرده و آنها را رنج دهید، گوشهگیر شده و خود نیز رنج خواهید برد. با روان درمانگر تحلیلی یاد میگیرید که چگونه مشکلات ارتباطی خود را به طور سازنده حل کنید، راههای مؤثرتری برای ارتباط پیدا کرده و رابطة خود را با خانواده و دوستانتان قویتر کنید.
-
افزایش قوای جسمانی
مطالعات نشان میدهند افرادی که به روان درمانی میپردازند، با دستیابی به سلامت روان خود، بیماریهای جسمی کمتری را تجربه کرده و دوران نقاهت کوتاهتری نیز سپری میکنند. همچنین بسیاری از پزشکان تغییرات مثبتی را در مغز و دیگر اعضای بدن افراد تحت درمان شناسایی کردهاند.
-
یادگیری مکانیسمهای درست در مواجهه با استرس
زمانی که فرد بیمار با یک موقعیت استرسزا مواجه میشود، ممکن است بهگونهای رفتار کند که خطرناک و یا حتی بیتأثیر باشد. با کمک روان درمانگر تحلیلی میتوان این رفتارها را با واکنشهای درست و به جا جایگزین کرد. در نتیجه استرس و اضطراب در شخص کاهش یافته و دچار تزلزل نمیشود.
-
شناسایی محرکهای اضطراب
اغلب اوقات رفتارهای منفی و اضطرابهای شما یک منشأ بیرونی داشته و توسط محرکهایی که احساسات ناخوشایند را برمیانگیزند، آغاز میشوند. با درمانگر یاد خواهید گرفت که چه مواردی و در چه زمانی نسبت به این محرکها تحریک میشوید و میفهمید که باید چه تدابیری را برای کنترل پاسخ در خود ایجاد کنید.
-
افزایش کیفیت زندگی و خودباوری
روان درمانگر تحلیلی میتواند در کیفیت زندگی به ویژه افزایش اعتماد به نفس افراد به طرز شگفتانگیزی تأثیرگذار باشد. بر اساس نتایج به دست آمده از یک انجمن روانشناسی در امریکا حدود 75درصد از افرادی که روان درمانی را آغاز میکنند از آن نتیجه مثبت میگیرند. همچنین میتوانند در انجام فعالیتهای روزانه خود بهتر عمل کنند.