اهمیت دادن به سلامت روانی مانند اهمیت به سلامت جسمی ضروری است. برای درمان مشکلاتی که سلامتی روانی را تحت تأثیر قرار میدهند باید به رواندرمانگران، مشاوران و یا روانشناسان مراجعه کنیم.
در این شیوه درمان شما درباره احساسات و رفتارهای خود صحبت کرده و میتوانید بیشتر از قبل به خودشناسی برسید. در ادامه به تعریف روان درمانی میپردازیم و بررسی میکنیم که در چه صورتی و چه زمانی افراد به آن نیاز پیدا میکنند.
روان درمانی چیست؟
روان درمانی در واقع به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که روانشناسان با استفاده از روشهای پژوهشی در پیش میگیرند تا بتوانند مشکلات مراجعین خود را حل کنند. این روش درمانی اغلب برای حل انواع اختلالات و مشکلات شخصیتی، خلقی و … مورداستفاده قرار میگیرد.
روان درمانی بیشترین تمرکز را بر روی سبک زندگی فرد داشته و به او مهارتهای لازم را آموزش میدهد تا بتواند در شرایط بحرانی و سخت بهترین عملکردها را داشته باشد. در برخی موارد ممکن است که نیاز باشد فرد حین روان درمانی دارو استفاده کند. همانطور که گفتیم این روش درمانی، به صورت پژوهشی است و در همین راستا تست و آزمونهای مختلف از فرد گرفته میشود تا درن هایت به رشد شخصیتی و فکری او منجر شود.
چه زمانی نیاز به مشاوره روان درمانی وجود دارد؟
به دلیل تابوها و تصورات اشتباهی که وجود دارد، اغلب افراد بر این باورند که تا جایی که امکان دارد باید از شرکت در جلسات مشاوره فردی یا مشاوره خانواده و یا روان درمانی پرهیز کنند؛ اما این کار میتواند یک جنایت در حق فرد باشد.
هر کسی ممکن است به دلایل مختلف نیاز به روان درمانی داشته باشد که در صورت حس کردن این نیاز، بدون اتلاف وقت باید به سراغ یک روانشناس یا مشاور خوب برود. شاید از خودتان بپرسید که دقیقا چه زمانی نیاز به مشاوره روان درمانی وجود دارد؟ در این قسمت به صورت کامل به این سؤال پاسخ خواهیم داد.
-
در صورت ایجاد احساسات مبهم یا اضطراب و افسردگی
احساس تنهایی، اضطراب و افسردگی میتوانند دلایل کافی باشند تا ما به روان درمانگر نیاز داشته باشیم. اصلا نیازی نیست که شما افسردگی و یا عصبانیت را برای مدتزمان طولانی تحمل کنید؛ بلکه میتوانید با این جلسات درمانی خود را از شر این احساسات مزاحم رها کنید.
-
بروز اتفاقات ناگوار مانند طلاق یا از دست دادن یک فرد
برخی از اتفاقات در طول زندگی ممکن است باعث بروز احساس ناراحتی روحی و روانی در ما شوند. برای مثال طلاق، غم از دست دادن عزیزان و عزاداری، احساس تنهایی مفرط و … شرایطی هستند که باعث میشوند نیاز به روان درمانی بیشتر از حالت عادی احساس شود.
-
سردرگمی و مبهم بودن آینده
در مواقعی که شما در سردرگمی به سر میبرید و این حالت ادامهدار شده باشد به صورتی که حتی با کمک خانواده و اطرافیان هم نتوانید گره از کار خود باز کرده و مشکل خود را حل کنید، روان درمانی میتواند یک گزینه خوب باشد. در چنین مواقعی شما میتوانید مهارتهای جدید و مفیدی را در این جلسات کسب کنید که بسته به شرایطتان تا حد زیادی میتوانند کاربردی باشند.
-
اختلال در خواب
بروز تغییرات فاحش و بزرگ در برنامه خواب و یا تغذیه نیز از دیگر مواردی است که به روان درمانگر نیاز خواهد بود. در چنین مواقعی ممکن است شما دچار کمخوابی و یا پرخوابی مفرط شده باشید که این موضوع میتواند بر روی کیفیت زندگی شما نیز تا حد زیادی تأثیر بگذارد.
-
اختلال در تغذیه
از طرف دیگر به هر دلیلی ممکن است دچار پرخوری و یا کم خوری عصبی شده باشید؛ به صورتی که در یک ماه، وزن شما به میزان 5 درصد از مقدار فعلیاش نوسان داشته باشد. در این حالت نیز حتما باید در جلسات روان درمانی شرکت کنید تا ضمن حل شدن مشکل به وجود آمده، از بروز بیماریهای جسمی و دردهای فیزیکی نیز جلوگیری کنید.
-
انجام رفتارهای خطرناک و آسیب زا
در برخی از اوقات ممکن است فرد به اقداماتی رو آورد که باعث رسیدن ضرر به خودش میشود. نوشیدن بیش از حد الکل، اعتیاد به مواد مخدر، اعتیاد به کار، اقدام به خودکشی و … میتوانند از نشانههای این حالت باشند که فرد خواسته یا ناخواسته به خودش آسیب میرساند. در این حالت نیز مراجعه به روان درمانگر بسیار ضروری بوده و حتما باید انجام شود.
انواع روان درمانی
روان درمانی انواع مختلفی داشته و شخص مشاور باید مطابق با مشکل و یا اختلال شما، روش کار را انتخاب کند. در این قسمت انواع روان درمانی را که بیشتر درمانگران در پیش میگیرند و از طریق آنها میتوانند کمکهای بسیار زیادی را به افراد برسانند معرفی میکنیم.
- رفتاردرمانی شناختی
- رفتاردرمانی دیالکتیکی
- روان درمانی بین فردی
- روان درمانی حمایتی
- روان درمانی از طریق پذیرش و تعهد
هر کدام از روشهای نامبرده برای دسته خاصی از افراد تأثیرگذار واقع میشوند و در واقع در یک مسیر مشخص قدم میگذارند. تشخیص روش درست برای درمان کار بسیار مهمی است که یک درمانگر باید با دقت و وسواس آن را انجام دهد تا مسیر درمانی به بیراهه کشیده نشود.
سخن پایانی
سلامت روح و روان، میتواند تأثیری مستقیم بر روی ابعاد زندگی شما بگذارد و حتی سلامتی جسمتان را نیز تحت تأثیر قرار دهد؛ پس لازم است تا حتما به آن توجه ویژه داشته باشید. مجموعه فعالیت پژوهشی را که در راستای درمان انواع اختلالات روانی انجام میشود روان درمانی میگویند.
هر شخصی که به هر دلیلی در زندگی خود دچار مشکل شده و نتواند روند عادی ان را پیش بگیرد، باید توسط یک فرد متخصص در این حوزه مورد درمان قرار بگیرد تا بهترین نتیجه را بر روی فرد بگذارد.
در مواقع مختلفی ممکن است که نیاز به روان درمانی احساس شود مانند، احساس اضطراب و افسردگی مداوم، احساس غم و تنهایی، طلاق، از دست دادن عزیزان و … که در این صورت باید به صورت جدی، جلسات روان درمانی دنبال شوند.