تصمیم گیری چیست؟

تصمیم گیری چیست؟ چگونه قدرت تصمیم گیری خود را افزایش دهیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید ..

مقدمه

زندگی تماما به تصمیم گیری وابسته است. از صبح که از خواب بلند می‌شویم تا زمانی که یک روز کامل را سپری می‌کنیم، ما دائما در حال انتخاب و تصمیم گیری هستیم. زندگی شما چه از لحاظ شخصی و چه از لحاظ حرفه‌ای، اغلب با تصمیمات‌تان تعریف می‌شود. احتمالا می‌پرسید ماهیت تصمیم گیری چیست؛ برخی از تصمیمات شما عادی و تقریبا خودکار هستند، مانند مسواک زدن دندان‌ها و حمام کردن، در حالی که برخی از کارها نیاز به تصمیم گیری جزئی دارند مانند برنامه‌ریزی روزانه کارهای خود.

با این حال، در یک محیط حرفه‌ای، مهارت‌های تصمیم‌گیری می‌توانند تفاوت را ایجاد کنند، زیرا می‌توانند رشد و پیشرفت شغلی آینده شما را تعیین کنند. بسته به نقش شما در یک سازمان، تصمیمات شما می‌تواند بر سایر کارمندان و حتی تصویر کلی کسب‌وکار نیز تأثیر بگذارد.

وقتی نوبت به چالش‌ها و تصمیم‌گیری‌های حیاتی می‌رسد، بسیاری از افراد از قبول مسئولیت دوری می‌کنند. با این حال، افرادی که رویکرد قاطع و مهارتی در اتخاذ تصمیمات به موقع و سنجیده دارند، به طور خودکار به عنوان رهبر در نظر گرفته می‌شوند.

شما با تقویت مهارت‌های تصمیم گیری‌تان، می‌توانید یک پیوند قوی با همکاران خود ایجاد کنید و یک محیط هماهنگ را در اطراف خود داشته باشید.

منظور از مهارت تصمیم گیری چیست؟

منظور از مهارت تصمیم گیری چیست؟

تصمیم گیری خوب مهارتی است که باید آموخته شود و به آن تسلط پیدا کنید، به ویژه برای رهبرانی که یک تیم را مدیریت می‌کنند. مهمتر از آن، افراد باید فرایند تصمیم گیری خوب را تمرین کنند، زیرا توصیه نمی‌شود که برای تصمیم گیری‌های شخصی بیش از حد به دیگران وابسته باشند.

جنبه منفی وابستگی بیش از حد به دیگران این است که به احتمال زیاد برای شما سخت خواهد بود که روی پای خود بایستید، بخصوص در شرایطی که یک موقعیت مستلزم انتخاب شما بدون کمک کسی باشد. یک راه بهتر برای مقابله با آن، مشورت با مشاوره فردی یا افراد مورد اعتمادی است که می‌توانند در مورد نوع تصمیمی که می‌خواهید بگیرید، شما را راهنمایی کنند. آنها می‌توانند نکات، پیشنهادات و هشدارهایی را قبل از اجرای آن به شما بدهند. به این ترتیب، شما باز هم در رسیدن به تصمیم نهایی تنها هستید.

وقتی به تنهایی تصمیم می‌گیرید، به آن افتخار می‌کنید، به خصوص اگر انتخاب‌تان موفق و موثر باشد. با این حال، لحظاتی وجود دارد که در آن، کمک نگرفتن از دیگران دشوار است. بنابراین باید جوانب مثبت و منفی تصمیم گیرنده مستقل بودن را درک کنید.

ما هر روز در محل کار تصمیم می‌گیریم؛ برخی کوچک هستند (امروز برای ناهار چه غذایی بخورم؟) و برخی بزرگ هستند (آیا باید درخواست افزایش حقوق بدهم؟). طبیعتا برخی از مردم در انتخاب هوشمندانه و دستیابی به نتایج مطلوب، بهتر از دیگران عمل می‌کنند. اما با کمی تلاش می‌توانید مهارت‌های تصمیم گیری خود را ارتقا دهید.انجام این هشت مرحله می‌تواند به بهبود توانایی شما برای تصمیم‌گیری بهتر در طول حرفه‌تان کمک کند.

مهارت‌های تصمیم گیری قوی

احتمالا می‌پرسید که توانایی‌های مورد نیاز تصمیم گیری چیست؟ انتخاب خوب در شرایطی که تحت فشار هستید به تعدادی توانایی نیاز دارد، از جمله:

  • گوش دادن فعال
  • تطبیق پذیری
  • ارتباط شفاف
  • خلاقیت
  • تفکر انتقادی
  • رهبری
  • منطق و استدلال
  • حل مسئله
  • کار تیمی
  • مدیریت زمان
  • تمایل به یادگیری

مهارت‌های تصمیم گیری قوی

برای تصمیم گیری وقت بگذارید

صبوری به احتمال زیاد تحت ویژگی‌های شخصیتی قرار می‌گیرد تا مهارت‌های تصمیم گیری، اما برای شما کمک بزرگی است. بسیاری از مشکلات، نیازی به تصمیم گیری در چند ثانیه ندارند. مطمئنا، گاه گاه موارد اضطراری ظاهر می‌شوند، اما بیشتر مسائل کاری به شما فرصت می‌دهد تا اطلاعاتی را جمع‌آوری کنید و بتوانید گزینه‌های خود را به طور مؤثر ارزیابی کنید و انتخاب‌های هوشمندانه داشته باشید.

همچنین، با پرهیز از تصمیم‌گیری‌های تکانشی یا احساسی، برای استفاده از تفکر منطقی در هنگام ارزیابی موقعیت، مجهز می‌شوید که به شما کمک می‌کند مرتکب اشتباهات پرهزینه نشوید. بنابراین، اگر از طرف یک همکار برای تصمیم‌گیری تحت فشار هستید، از گفتن این جمله نترسید: «من به زمان نیاز دارم تا قبل از اینکه به شما پاسخی بدهم، کمی به عقب برگردم و اطلاعاتی را جمع‌آوری کنم».

با نتیجه مورد نظر شروع کنید و ببینید که در صورت وقوع، نتیجه تصمیم گیری چیست

قبل از اینکه گزینه‌های خود را ارزیابی کنید، به این فکر کنید که یک نتیجه موفقیت‌آمیز چگونه به نظر می‌رسد. آیا به دنبال رسیدگی به یک نقض داده هستید؟ به این فکر کنید که به دنبال نصب چه سطحی از اقدامات امنیتی هستید. آیا نیاز به حل تعارض با یک همکار دارید؟ تصور کنید که می‌خواهید چه نوع رابطه‌ای با او ایجاد کنید. داشتن چنین شفافیت هدفی در ابتدا به شما کمک می‌کند به نتیجه‌ای که می‌خواهید برسید، دست پیدا کنید.

جوانب مثبت و منفی تصمیم را بسنجید

اجرای تجزیه و تحلیل هزینه و فایده، همه تصمیمات احتمالی شما را قادر می‌سازد تا انتخاب‌های هوشمندانه‌ای داشته باشید. یکی از راه‌های پیش‌بینی مؤثر عواقب اعمالتان این است که قلم را روی کاغذ بیاورید و فهرستی از جوانب مثبت و منفی هر تصمیم را تهیه کنید، سپس می‌توانید برای محدود کردن گزینه‌های خود از آن استفاده کنید.

در صورت امکان، اتخاذ یک تصمیم مبتنی بر داده – مانند استفاده از رفتارهای خرید مشتری یا گزارش‌های درآمد سه ماهه – یک رویکرد هوشمندانه است. مطمئن باشید که داده‌ها دوست شما هستند.

در صورت نیاز، نظر دیگران را هم بپرسید

اگر برای حل مشکلی با یک تصمیم گیری روبرو هستید که خارج از حوزه تخصصی شماست، مشکلی نیست که درخواست کمک کنید. خواه این درخواست از سمت یک مشاوره فردی برای کمک به شما در رسیدگی به عملکرد ضعیف یک کارمند باشد یا از یک همکار برای کمک به شما در نحوه برخورد با یک مشتری سختگیر. یافتن پشتیبانی و مشاوره می‌تواند برای شما مفید باشد. علاوه بر این، بهتر است با افرادی مشورت کنید که در گذشته توصیه‌های مفیدی به شما ارائه کرده‌اند.

هنگام کار کردن با یک گروه، روش تصمیم گیری چیست؟ اگر تصمیم گروهی می‌گیرید، قبل از تصمیم قطعی، حتما نظر هر یک از اعضای تیم را بخواهید. ممکن است یکی از همکاران‌تان دیدگاه متفاوتی داشته باشد که شما هنوز به آن توجه نکرده‌اید.

برای تصمیم گیری وقت بگذارید

از تجربیات گذشته خود به عنوان یک راهنما استفاده کنید

به این فکر کنید که آیا در گذشته با یک معضل مشابه مواجه شده‌اید (این شانس خوبی برای شما است) و تجزیه و تحلیل کنید که آیا تصمیمی که در آن موقعیت گرفته‌اید نتایج موفقیت‌آمیزی داشته است یا خیر. درس گرفتن از اشتباهات به شما کمک می‌کند در آینده انتخاب‌های بهتری داشته باشید.

نتایج را اندازه‌گیری کنید

به یاد دارید که چگونه گفتیم داده‌ها دوست شما هستند؟ هنگامی که تصمیمی گرفتید و بر اساس آن عمل کردید، باید نتیجه را ارزیابی کنید. برای نمونه جهت بررسی نرخ رضایت مشتریان‌تان ببینید که آیا کاهش قیمت یک محصول باعث افزایش فروش آن شد؟ کدام تلاش‌های کمپین جمع‌آوری کمک‌های مالی شما بیشترین پول را به دست آورد؟ سپس از نتایج حاصله به عنوان داده‌های مورد نیاز تصمیمات آینده خود استفاده کنید.

از اشتباهات خود درس بگیرید و ببینید بهترین روش تصمیم گیری چیست

پذیرش شکست برای رشد به عنوان یک فرد حرفه‌ای، اجتناب ناپذیر است و در عین حال مهارت‌های تصمیم گیری شما را نیز بهبود می‌بخشد. یک اشتباه، از شما کارمند بدی نمی‌سازد. ایجاد یک پوست سخت، به خصوص اگر در یک صنعت گلوگاهی کار می‌کنید، یک امر ضروری است. همه مرتکب اشتباه می‌شوند – چیزی که مهم است درس گرفتن از آنها است.

برای انتخاب‌های خوب در شغل‌تان کمک بگیرید

اینکه بدانید در هر موقعیتی که با آن روبرو هستید چه کاری انجام دهید، آسان نیست، اما کسب دانش در مورد آن، قدرت زیادی به شما می‌بخشد. بهتر است برای انتخاب‌های شغلی مهم، مانند تعیین چگونگی درخواست افزایش حقوق، زمان جستجوی شغل جدید، یا چگونگی ارتقای سایر مهارت‌های حرفه‌ای خود از یک مشاوره فردی کمک بگیرید تا به شما بگوید که در اینگونه موارد، بهترین نوع انتخاب و تصمیم گیری چیست.

اشتراک گذاری:

سارا جعفرپور

من سارا جعفرپور؛ مشاوره فردی و خانواده دانش آموخته دانشگاه خوارزمی تهران هستم

عضویت در خبرنامه

درخبرنامه ما عضو شوید

لورم ایپسوم متن ساختــگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیــک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *