بعضی از والدین فکر میکنند همین که برای فرزندان خود کتابهای کمک آموزشی بخرند، در صورت نیاز و توانایی مالی آنها را به کلاس بفرستند و … یعنی نقش خود را به عنوان والدین کنکوری، انجام دادهاند. تمام این کارها بسیار ارزشمند است اما نوجوانان و جوانان کنکوری نیاز به همدلیها و حمایتهای دیگری نیز دارند.
همدلی و همراهی درست والدین در دوران کنکور میتواند در سلامت روان، آرامش و موفقیت او در کنکور تاثیر بسیار زیادی بگذارد. در این مقاله درباره 8 توصیه مهم توضیح دادهایم که لازم است والدین کنکوری از آن آگاه باشند.+
اصل مهم برای والدین کنکوری : مقایسه کردن ممنوع است!
شاید پیش خودتان فکر کنید با مقایسه فرزندتان با دیگران، به او انگیزه بیشتری برای درس خواندن میدهید اما این اشتباهی بزرگ است! وقتی شما فرزندتان را با کسی مقایسه میکنید باعث کم شدن اعتماد به نفس او میشوید. فرزندتان ممکن است فکر کند به اندازه کافی خوب و باهوش نیست یا شما تلاشهای او را نمیبینید؛ بنابراین احساس سرخوردگی و شکست میکند.
اگر به عنوان والدین کنکوری فکر میکنید فرزندتان نیاز به تلاش بیشتری دارد یا میخواهید به او انگیزه بدهید، مقایسه کردن راهش نیست و برعکس عمل میکند. بهتر است با او بدون سرزنش، مقایسه و دعوا گفتگو کنید و به جای دستور دادن، او را راهنمایی کنید.
فراموش نکنید او بیشتر از همیشه به اعتماد به نفس نیاز دارد
به طور کلی نوجوانان نیاز به دریافت اعتماد به نفس از سمت والدین خود دارند اما این موضوع در دوران کنکور اهمیت بیشتری دارد. رقابت شدید بین دانشآموزان سال آخر و استرسی که تحمل میکنند، باعث کاهش اعتماد به نفس در آنها میشود. بنابراین نیاز دارند که شما با رفتار و گفتههایتان، میزان باور و اعتماد آنها نسبت به تواناییهایشان را افزایش دهید.
همچنین کسانی که پشت کنکور ماندهاند، به خاطر عدم موفقیت در کنکور سال گذشته و احساس شکست، ممکن است ناامید باشند و دیگر به تواناییهایشان باور نداشته باشند. فراموش نکنید نقش والدین کنکوری در بالا بردن اعتماد به نفس به فرزندان بسیار مهم است و جدا از تاثیر مثبت در روحیه آنها، باعث افزایش احتمال موفقیت آنها میشود.
وقتی برای صحبت کردن با هم وقت بگذارید
کنکوریها باید بیشتر از بقیه دانشآموزان درس بخوانند اما این موضوع به این معنی نیست که آنها وقتی برای همصحبتی با شما ندارند. در حقیقت دانشآموزان سال آخر، بیش از هر زمانی به صحبت کردن و گفتگوهای باکیفیت نیاز دارند. وقتی شما فضای امنی برای گفتگو به وجود میآورید، محیط خانه را برای زندگی، تعامل و درس خواندن بهتر میکنید.
گفتگوی درست حاوی سرزنش، مقایسه، دادن احساس گناه، دستور دادن و … نیست. بگذارید فرزندتان از نگرانیها و دغدغههایش بدون ترس از قضاوت شدن بگوید تا آرامش بیشتری داشته باشد. اگر نیاز به راهنمایی بود، توصیههای خود را با لحنی دوستانه و بدون اجبار مطرح کنید.
در نظارت و رسیدگی افراط و تفریط نکنید
خانوادههایی را دیدهاید که فرزند کنکوری خود را لحظهای تنها نمیگذارند؛ مدام به او سرویس میدهند و از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در اختیارش میگذارند؟ والدین کنکوری فکر میکنند که این حمایتها باعث موفقیت فرزندشان میشود در حالی که ممکن است به او استرس زیادی وارد کند. فرزند کنکوری وقتی میبیند تمام اهالی خانه تا این اندازه به فکر کنکور او هستند، نگران نتیجه کنکور و شرمنده نکردن خانوادهاش میشود.
در مقابل خانوادههایی که هیچگونه نظارت یا رسیدگی متفاوتی برای فرزند خود در نظر نگرفته و او را کامل به حال خود رها کردهاند، به موفقیت او کمکی نمیکنند. شرط اصلی در این موضوع رعایت حد تعادل است که با توجه به شخصیت هر داوطلب و شرایط خانوادگی، متفاوت است.
به او استرس ندهید!
نگران کنکور فرزندتان هستید و مدام به او یادآوری میکنید؟ باید بگویم که او بیشتر از شما استرس دارد حتی اگر گاهی نشان ندهد؛ پس نگران کردن او، نتایج خوبی به دنبال نخواهد داشت. استرس داشته میتواند نتایج بسیار بدی داشته باشد و باعث کم شدن رتبه شود. داوطلبان زیادی با وجود خوب درس خواندن، به خاطر استرس هنگام آزمون، نمیتوانند جواب سوالها را به خاطر آورند. بنابراین به عنوان والدین کنکوری باید بتوانید آرامش خود را حفظ کنید و مانع از نگرانی بیش از اندازه فرزندتان شوید.
سرزنش، اشتباهترین راه است!
بعضی مواقع والدین کنکوری به خاطر درس نخواندن، فرزند خود را سرزنش میکنند تا این گونه او را مجبور به خواندن کنند. به شما حق میدهم که به عنوان پدر و مادر، نگران این موضوع باشید اما سرزنش کردن راه حل اشتباهی است. قبل از هر چیز، ببینید که واقعاْ فرزندتان کم درس میخواند یا انتظار شما غیر واقعی و زیاد است؟ اگر مسئله از سمت شما نبود، با فرزندتان با ملایمت و دوستانه صحبت کنید تا بفهمید آیا مشکلی وجود دارد یا نه. ممکن است دلیل نخواندن او استرس، ضعف در دروس و حتی مشکل جسمانی مثل کمبود آهن و احساس ضعف و خستگی زیاد باشد که نیازمند رسیدگی است.
همه جا از کنکور و درس خواندن او نگویید!
اگر شما هم همیشه وقتی به مهمانی و دورهمی میروید، از درس خواندن و کنکوری بودن فرزند خود میگویید، این قسمت را حتما مطالعه کنید. این رفتار از پرتکرارترین رفتارهای والدین کنکوری است که به نظر بدون مشکل و گاهی خوب میآید. ممکن است شما این حرفها را به قصد تعریف کردن از فرزندتان بزنید و از این تیتر تعجب کرده باشید. پس بگذارید این ماجرا را از دید فرزندتان نگاه کنیم.
وقتی شما همه جا از کنکور و درس خواندن او میگویید، فکر او درگیر موفقیت حتمی در کنکور میشود. در واقع وقتی همیشه صحبت از اوست، فشار مضاعفی بر فرزندتان وارد میشود که اگر در کنکور موفق نشود، ممکن است آبروی خودش و حتی شما را ببرد. بنابراین اجازه بدهید نتایج کنکور بیاید و بعد به دیگران بگویید.
در آخر؛ موفقیت فقط وابسته به کنکور نیست!
جمله «کنکور سرنوشتساز» بیشترین چیزی است که کنکوریها میشنوند و ذهنشان را بسیار درگیر میکند. در حقیقت کنکور دیگر سرنوشتساز نیست و آینده شغلی افراد بیشتر از اسم و رسم دانشگاه، به میزان مهارتهای او بستگی دارد.
متاسفانه این جمله نگرانی و استرس زیادی را به داوطلبان منتقل میکند اما هنوز ابزار تبلیغاتی بسیاری از آموزشگاههای کنکوری است. کنکور مهم است اما پراهمیتترین مرحله زندگی نیست و شما در نقش والدین کنکوری باید ابتدا خودتان این موضوع را درک کنید تا بعد به فرزندتان هم یاد دهید.