بعد از همهگیری بیماری کرونا تغییرات گستردهای در روح و روان و سبک زندگی همهی افراد به وجود آمده است. این بیماری با علائمی شدید و گرفتن جان افراد، استرس و اضطرابی همگانی را به وجود آورد. قرنطینه شدن و فاصلهی بین افراد و عزیزانشان، گوشهگیری و ترس از اجتماع را افزایش داد. بنابراین میتوان گفت بعد از بیماری کرونا جمع زیادی از افراد به افسردگی کرونا دچار شدهاند. این بیماری نگاه افراد به هنگام وقوع یک بحران را تغییر داده و باعث شده مدام استرس و اضطراب به آنها غلبه کند. افسردگی مسئلهای مهم بعد از دوران کرونا است و در این مقاله سعی شده راههای مقابله با آن بیان شوند.
افسردگی کرونا چیست؟
بیحوصلگی و بیحالی دوران کرونا میتواند باعث شکلگیری افسردگی نهفته در افراد شود. معمولا هنگام پشت سر گذاشتن دوران قرنطینه، افراد دچار آسیبهای نهفتهای مانند وسواس، آسیب پس از حادثه، استرس و افسردگی شده و از خود رفتارهایی مثل پرخاشگری و عصبانیت و وسواس کلامی بروز میدهند.
افسردگی دوران کرونا نه تنها بعد از گذراندن دوران بیماری و قرنطینه اتفاق میافتد، بلکه ممکن است در صورت بیمار نشدن و تنها به علت ترس و اضطراب ناشی از ترس، از این بیماری ایجاد شود. هنگامی که افراد میترسند خود و به ویژه عزیزانشان بیمار شوند و آنها را از دست بدهند، استرس و اضطراب مضر ذهن و بدنشان را در برمیگیرد و بعد از مدتی دچار تغییراتی در روحیه و سبک زندگی خود میشوند. در این مواقع بیشتر افراد به افسردگی کرونا مبتلا شدهاند و احساس ناامیدی میکنند. بیماری کرونا از جمله بیماریهایی است که با بسیاری از عوامل استرس زا همراه است که می تواند در نهایت منجر به افسرگی شود.
راههای مقابله با افسردگی کرونا
هنگام قرنطینه شدن و یا حس استرس ناشی از شرایط بیماری کرونا، راهکارهای ساده اما کاربردی پیش روی شما قرار میگیرند که با انجام آنها میتوانید با افسردگی کرونا مقابله کنید. این راه و روشها عبارتند از:
-
تغییر افکار و تمرکز
مطمئنا شرایط کرونا استرسزا است و افسردگی در این مدت کاملا عادی خواهد بود. با این حال این بیماری تنها شرایط را سختتر کرده و اوضاع روحی و جسمی شما را کاملا به هم میریزد. بنابراین باید با شرایط سازگار شوید و اجازه ندهید زندگی برای شما غیر قابل تحمل میشود. در این زمان شما باید قدرت بالای خود بر روی ذهن و تمرکزتان را به کار بگیرید. با تغییر در ساختاری که ذهن شما را احاطه کرده افسردگی را از خود دور کنید.
-
داشتن دید مثبت به اطراف
هنگامی که به افسردگی کرونا مبتلا هستید، با دید منفی به تمامی مسائل نگاه خواهید کرد. بنابراين بعد از اینکه افکار خود را تغییر دادید با نگاهی مثبت به شرایط به وجود آمده نگاه کنید که افکار منفی پاک و افکار مثبت جای آنها را بگیرد.
-
پرت کردن حواس
بعد از افسردگی کرونا، تمام افکار منفی به سراغ شما آمده و ذهنتان تنها به آنها اهميت میهد تا بزرگ و بزرگتر جلوه کنند. اگر شما سعی کنید روی اهداف خود تمرکز داشته باشید، بسیاری از افکار منفی از شما دور خواهند شد. در دوران کرونا سعی کنید یک کتاب بخوانید یا یک زبان جدید را یاد بگیرید. تمرین موسیقی نیز به پرت شدن حواستان از افکار مضر کمک میکند. حتی تمرکز بر روی چنین کارهای کوچکی می تواند شما را از شر افکار منفی رها کند.
-
گشتن دنبال یک شادی کوچک
مطمئنا شما نباید با خندههای الکی خود را گول بزنید و سعی کنید شرایط را به شکل دیگری جلوه دهید. در دوران افسردگی کرونا تنها میتوانید به جای ایراد گرفتن و به دنبال بهانه بودن، از برخی اتفاقات کوچک نهايت لذت را ببرید. گوش دادن به موسیقی و یا یافتن دلیلی برای خنده می تواند کمک کننده باشد.
-
محدود کردن گوش دادن به اخبارهای کرونا
این نظریه که شما باید از اخبارهای روز در جهان به ویژه درباره کرونا آگاه شوید، بسیار درست خواهد بود. با این حال تمرکز روی این اخبارها و چک کردن مداوم آن به ویژه خبرهای مرگ و میر حس بدی را در شما ایجاد خواهد کرد. باید بدانید این استمرار شما بر روی دنبال کردن اخبار از دلایل اصلی افسردگی کرونا است.
-
در نظر داشتن یک برنامه روتین
خوابیدن زیاد و یا کم خوابی، ورزش نکردن و اهمیت ندادن به مراقبت های فردی از جمله عواملی هستند که نشان میدهند شما به افسردگی مبتلا شدهاید. باید در دوران کرونا حتما یک برنامه روتین برای خود داشته باشید و طبق آن به سلامت روحی و جسمی خود اهمیت دهید. میتوانید ورزش کنید، پیاده روی کنید و با دوستانتان در ارتباط باشید.
-
پیدا کردن راههای ارتباطی جدید با دیگران
با همهگیری کرونا ارتباطات بین خانوادهها کمتر شده و تشکیل دورهمیها با مشکل رو به رو است. با این حال این شرایط به معنای قطع ارتباط و منزوی شدن نخواهد بود. با وجود اینکه هیچ حسی بهتر از تماس رو در رو با عزیزان نیست؛ اما چت و برقراری ارتباط ویدئوی از طریق پیام رسان ها، تماس تلفنی و یا ارسال پیامک و مطلع شدن از احوال خانواده و دوستان می تواند به شما در داشتن ارتباط بیشتر کمک کند. شما حتی میتوانید دوستان قدیمی خود را در پیام رسانها پیدا کرده و با آنها گروههای دوستانه تشکیل دهید.
داشتن سبک زندگی سالم، بهترین راه برای مقابله با افسردگی کرونا
از جمله راهکارهایی که میتواند در افسردگی کرونا تاثیرگذار باشد یک سبک زندگی سالم و به دور از عادات بد است. در ادامه راهکارهای داشتن یک سبک زندگی سالم بیان خواهد شد.
-
ورزش کنید
یکی از راههای کنترل افسردگی و تقویت ذهن ورزش کردن است. این روش یکی از راهکارهای ثابت شده در هنگام افسردگی است و به درمان آن بسیار کمک خواهد کرد. ورزش در واقع قادر است به اندازه داروهای ضد افسردگی موثر باشد.
-
تکنیکهای حفظ آرامش را بیاموزید
ورزش های تنفسی و یا مدیتیشن از تکنیکهای حفظ آرامش به حساب میآیند که با کمک آنها رشته افکار منفی پاره شده و از میزان استرس و اضطرابتان نیز کاسته میشود.
-
رژیم غذایی مناسب در پیش بگیرید
برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها مانند الکل بر روی خلق و خوی شما تاثیر زیادی میگذارند. بنابراین در این دوران سعی کنید یک رژیم مقوی و سالم داشته باشید.
-
خواب کافی داشته باشید
اگر بتوانید زمان خواب خود را تنظیم کنید و خواب کافی داشته باشید انرژی قابل قبولی خواهید داشت و به کنترل علائم افسردگی نیز کمک خواهد شد.
جمع بندی
با وجود بیماری مانند کرونا که به صورت در سر تا سر دنیا همهگیر شد و مرگ و میر زیادی را بر جا گذاشت، استرس و اضطراب بسیار طبیعی است. با این حال اگر این استرس کنترل نشود بیماریهای روحی مانند افسردگی را به همراه دارد. راهکارهایی وجود دارند که با انجام آنها قطعا سبک زندگی شما بهتر پیش میرود.