حساسترین برهه زندگی هر فرد دوران نوجوانی است؛ زیرا اساسیترین تغییرات فردی در این زمان شکل میگیرد. بنابراین بسیار مهم است که در این دوران شخصیت فرد به درستی تشخیص داده شده و بر اساس آن، رفتارها شکل گیرند.
بیشتر افرادی که با والدین خود به مشکل برمیخورند در سن نوجوانی به سر میبرند و برای حل شدن این مشکلات و دانستن اینکه با یک شخص نوجوان چگونه باید برخورد کرد لازم است که والدین همراه با فرزندان خود به مشاوره خانواده مراجعه کنند. زیرا نحوه رفتار و برخورد والدین در این سن نیمی از شخصیت فرزند را تشکیل میدهد. در این مقاله میخواهیم فواید مشاوره نوجوان و کاربردهای آن را موردبررسی قرار دهیم.
مشاوره نوجوان چیست؟
والدین در سن نوجوانی از رفتار فرزندان خود گلهمند هستند؛ درحالیکه این تغییرات در همه افراد شکل گرفته و باعث میشوند تا نحوه برخورد، فکر و شخصیت فرد به کل تغییر کند. به همین دلیل است که به والدین توصیه میشود برای جلوگیری از بروز اضطراب و افسردگی در خود و فرزندانشان به یک روانشناس مراجعه کنند تا بهترین راهکارها برای حل مشکلات موجود را به آنها ارائه دهد.
اهمیت مراجعه به مشاور برای نوجوانان
معمولا زمانیکه والدین به روانشناس مراجعه میکنند از آنها خواسته میشود تا در درجه اول از علائق نوجوان خود آگاه شده و آنها را محاکمه نکنند. همه ما این دوران را سپری کردهایم و میدانیم که نصیحت کردن در این شرایط بیشتر باعث ایجاد کدورت بین والدین و فرزندان میشود. مشاجره کردن با فرزندان نوجوان، میتواند مشکلات بسیار بزرگتری را به وجود آورد که شاید برخی از آنها جبرانناپذیر باشند. همین ناآگاهیها باعث دور شدن والدین و فرزندان خواهد شد.
به همین دلیل لازم است که پدر و مادر به همراه فرزند نوجوان خود به مشاور مراجعه کنند تا به آنها بهترین راه را برای گذر از این چالشها ارائه دهد. مشاوره به شما کمک میکند تا فرزند خود را به درستی درک کرده و دست از کنترل کردن او بردارید. در چنین شرایطی مراجعه به یک شخص آگاه مانند روانشناس خانواده میتواند به شما کمک کند که نظرات خود را به فرزندانتان انتقال دهید؛ بدون اینکه به او احساس کنترل شدن دست بدهد.
5 کاربرد مشاوره نوجوانان
-
کنترل کردن استرس و اضطراب
افراد در سنین نوجوانی دچار استرس و اضطراب میشوند؛ زیرا با بعد جدیدی از زندگی آشنا شدهاند. در نتیجه ترس این را دارند که دیگران در مورد آنها چه فکری کرده و چگونه در اجتماع ظاهر شوند تا مورد قضاوت افراد قرار نگیرند. به همین دلیل زمانیکه در فضاهای شلوغ مانند مدرسه یا میهمانیهای بزرگ قرار میگیرند دچار استرس میشوند. البته استرس به دلایل مختلفی میتواند به فرد نوجوان غلبه کند. در چنین شرایطی مراجعه به یک روانشناس میتواند به او در درمان و کنترل استرس و اضطراب کمک کند.
-
جلوگیری از ابتلا به افسردگی
افسردگی یکی از بارزترین مشکلات این دوره از زندگی یک فرد نوجوان است. اما معمولا این مشکل به راحتی قابل شناسایی و درمان نیست. افسردگی بیماری بسیار خطرناکی است که در صورت درمان نشدن میتواند باعث بروز مشکلات بسیار بزرگی برای زندگی فردی شخص شود. اگر افسردگی نوجوانان درمان نشود، ممکن است به دلیل تغییرات خلقی، رفتاری و احساسی دست به خودکشی زده و یا باعث انحراف اجتماعی فرد شود. بنابراین یکی از کاربردهای مشاوره نوجوانان جلوگیری از ابتلا به افسردگی و دادن آگاهی به والدین است که در این شرایط چگونه باید با فرزند خود رفتار کنند تا احساس تنهایی و طرد شدن نکند.
-
برطرف شدن مشکلات تحصیلی نوجوانان
در دوران نوجوانی به دلیل اینکه فرد با تغییرات جسمی و روانی زیادی روبرو میشود؛ تمام جوانب زندگی او دستخوش تغییر و تحول خواهد شد. این تغییرات میتوانند باعث بروز مشکل در زمینه تحصیلی فرد شوند که ممکن است آینده شخص را به خطر بیاندازد و مسیر زندگیش را به کل تغییر دهد. بنابراین بهتر است والدین در صورت مشاهده کوچکترین مشکلی در زمینه تحصیلی فرزند نوجوان خود به یک مشاوره خانواده یا مشاوره تحصیلی مراجعه کنند.
-
آموزش و آگاهی در مورد مسائل جنسی
یکی دیگر از مهمترین کاربردهای مراجعه به روانشناس برای نوجوانان، آموزش جنسی و پاسخگویی درست به سؤالات آنها در این زمینه است. برخی از والدین از پذیرفتن این مسئله اجتناب میکنند؛ در صورتی که یکی از مهمترین تغییر و تحولاتی که در دوران نوجوانی فرد رخ میدهد مربوط به مسائل جنسی است.
اگر والدین نتوانند در این زمینه فرزندان خود را به درستی راهنمایی کرده و به سؤالات آنها پاسخ دهند ممکن است نوجوان پاسخ سؤالات خود را از افراد نامناسبی جویا شود. بنابراین اگر خودتان توان بازگویی مسائل جنسی و پاسخ به سؤالات فرزندان خود در این زمینه را ندارید، میتوانید به یک روانشناس مراجعه کرده تا آن شخص آگاه، بتواند به بهترین شکل فرزند نوجوان شما را در این زمینه راهنمایی کرده و سؤالهای او را به درستی پاسخ دهد.
روانشناس در این زمینه میتواند به فرد نوجوان کمک کرده تا میل جنسی خود را به درستی کنترل کند. کنترل شدن صحیح میل جنسی در نوجوانان به آنها کمک میکند تا هویت جنسی آنها به درستی شکل گیرد و در سنین بالاتر دچار مشکل نشوند.
-
برطرف کردن مشکلات خانوادگی
اغلب نوجوانان در این دوره از زندگی با والدین خود به مشکل بر میخورند. این مشکلات میتواند ناشی از عدم آگاهی والدین از خواسته فرزندشان و نحوه برخورد صحیح با آن باشد. در این دوره فرد نوجوان احساس میکند که والدین او را نادیده گرفته و قادر به درک احساسات او نیستند. در برخی مواقع نیز ممکن است پدر و مادر بدون در نظر گرفتن شرایط روحی فرزند خود دائم درحال مشاجره و بحث باشند؛ غافل از اینکه این مشکلات خانوادگی میتواند روان نوجوان را کاملا به هم بریزد.
در این شرایط فرد نوجوان درحالیکه با تغییرات روحی و جسمی خود دست و پنجه نرم میکند باید نگران روابط والدین خود نیز باشد. پس بهتر است برای رفع مشکلات خانوادگی خود و یادگیری نحوه صحیح رفتار با فرزند نوجوانتان به یک روانشناس مراجعه کنید.
سخن پایانی
سن نوجوانی بسیار حساس است. در این دوره از زندگی، فرد دچار تغییر و تحولات روحی و جسمی بسیاری شده و زندگی او بهطور کل دچار تغییر میشود. در این دوره از زندگی هر فرد، والدین نقش بسیار مؤثری دارند و نحوه رفتار آنها میتواند به نوجوان در کنترل و مدیریت احساساتش کمک کند. در نتیجه بهتر است والدین برای آگاهی از چگونگی رفتار با فرزندان خود در این سن به یک روانشناس مراجعه کرده و آگاهیهای لازم را درباره این دوره از زندگی فرزندشان به دست آورند.